Vårskitur i Stryn og Nordfjord? Dette området frister med flotte og lett tilgjengelige fjell. Kjentmann og tindevegleder Einar Løken tipser om de beste toppturene i Stryn.
TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 5 minutter
Strynefjellet byr på mange toppturmuligheter med forholdsvis kort anmarsj, både fra sommerskisenteret og langs Strynefjellsvegen.
Loen Skylift har gitt enklere tilgang til noen flotte toppturer med lang sesong.
– Nå er det bare å bruke den beste tiden av året til å leke med flest mulig aktiviteter i Nordfjord, forteller tindevegleder Einar Løken, som bor og jobber i Stryn.
– Her er det lang skisesong, store fjell, store linjer, gode klatre- og sykkelmuligheter og kort vei til surfing, padling og flere andre aktiviteter. Et perfekt sted å bo, mener Løken.
Midtstolhyrna
Av fjellene i Stryn er nok Midtstolhyrna en av de mest kjente på våren. Dette fjellet har vært Fri Flyt sitt referansepunkt for nysnømeldinger, og fjellet troner stadig på topp gjennom store deler av vinteren. Startpunktet for denne turen er parkeringen fra riksvei 15, fra Skjerdingsdalsætra. Herifra går man inn dalen før man går opp 400 høydemeter til flaten før vannet.
Vær obs på utløpssonene fra fjellsidene her. Fra høyden før vannet går man opp et omtrent 150 høydemeter heng før man kommer til breen som fortsetter opp til topphenget på Midtstolhyrna. Her kan du nyte utsikten mot Sunnmøre og vestover mot alle skimulighetene Stryn byr på gjennom hele vinteren. Fra toppen eksisterer flere nedkjøringsalternativer, men krever i et tilfelle mer logistikk og ikke minst gunstige snøforhold og snømengde langt ned.
Som med flere av turene i Stryn, innehar Midstolhyrna en del ferdsel på bre, som tilsier at nødvendige tiltak gjøres både på utstyrsvalg og rutevalg.
Blåtind
Blåtind er en av klassikerne og en av de enklere toppturene straks veien åpner fra Strynefjellet til Geiranger. Som for flere av turene på Strynefjellet, inkludert sommerskisenteret, starter også denne på omtrent 1000 meter over havet. Fra utkjørselen like etter Djupvasshytta kan du gå i retning direkte mot Blåtind, eller via ryggen fra øst.
Fra toppen her får man flott utsyn til andre klassikere som Midstolshyrna, Stolhyrna og mange flere alternativer om du skal tilbringe flere dager i Stryn. Et alternativ kan også være å gå til toppunktet på Skjerdingdalsbreen 1655 moh.
På vei ned kan du nyte flott krusing til Djupvasshytta hvor turen startet. OBS! Kjører du for langt til høyre kommer du inn i bratt terreng med noen store bresprekker.
Denne turen er også fin å gå i kombinasjon med Dalsnibba – en klassiker!
Dette er en relativt kort tur, og absolutt en favoritt for oss lokale. Enkelt og greit fordi den gir tidlig sesongstart og kan gås til langt utpå våren. Turen starter fra utkjørselen ved Oppljo-stunnellen hvor du går nedenfor kraftlinjen inn mot Grasdalsvatnet. Her ligger også NGI sin skredforskningsstasjon Fonnbu.
Opp til venstre får man flere valgmuligheter mot toppen av Sætreskarsfjellet. Når man kommer til Grasdalsbreen skal man være oppmerksom på bresprekker. Dette gjør at de fleste nok vil velge samme vei ned, men om man har kontroll på dette gir direktelinjen ned mellom to store morener (utgjør en stor V sett fra avstand) flott skikjøring i åpent terreng ned mot bilen.
Da kan man gjerne rekke to-tre runder innenfor konseptet «kort topptur med laaang nedkjøring».
Loen Skylift
Denne pendelbanen tar deg fra fjorden og opp til 1000 meter over havet. Da er du allerede nærmere det hvite gullet. Frem til starten av juni har det vært nok snø ved Hoven Restaurant til å kunne ta på skiene og fellene direkte fra toppstasjonen. Dermed har dette blitt en perfekt sesongoverlapp inntil sommerskisenteret åpner. Med Hoven som utgangspunkt er det mulig å gå en kortere skitur til Staurinibba med nedkjøring samme vei. Dette kan i seg selv være nok som en kort skitur i kombinasjon med en unik utsikt og eventuelt en lang matpakkepause på restauranten.
Er du tidlig ute, kan du gjøre en flott nedkjøring i Grimedalen før du tar på fellene og går opp en av de flotte nedfartene mot Geitafjellshyrna, Dispahyrna eller Sundshyrna. Avhengig av hvilken tur du velger, kan du nyte 5-800 høydemeter nedkjøringer med fjordutsikt på denne tiden av året. Her er det fint å gå så mange runder man er sprek nok til. OBS! Sigesprekker er ikke helt uvanlig på sommersnøføre, og disse finner du flere av her. Man bør også regne litt tidsmargin for å rekke tilbake til skyliften. Alternativet å kjøre på ski til snøgrensen for deretter å bære skiene til bunn av dalen vil bli en lang affære på denne tiden av året.
Likevel må det nevnes at nedkjøringsalternativene på nordsidene byr på svært flott skikjøring med lange nedfarter på vinteren når snøen ligger lavere i terrenget. Da kan man gjerne rekke to-tre runder innenfor konseptet «kort topptur med laaang nedkjøring». En plan for neste vinter?
Flere turmuligheter
På denne tiden av året er mulighetene fortsatt mange. I og rundt sommerskisenteret kan du få mye skikjøring i heis, du kan ta med fellene for å nå nedkjøringer som Lange baksida, Korte baksida eller en av de andre klassikerne.
For mer topptur kan man gå til Nuken eller Kvitlenova for nedkjøring av offpiste-klassikeren SS Norway.
Det er også toppturmuligheter som Raudnova, Langvasseggi, Stolhyrna og mange flere om man skal være i bygda noen dager.
Tidligere på sesongen gir Skåla, Rinddalshyrna, Storskredfjellet, Kyrkjenibba, Botnenibba, Lodalskåpa og mange mange flere topper en mektig utsikt med lange nedkjøringsalternativer.
Kjentmannen
Einar Løken er oppvokst i Stryn. Han er kvalifisert tindevegleder (IFMGA) og jobber på heltid i guideseleskapet Bre og Fjell. Etter flere år med friluftslivsstudier, jobb, skikjøring og klatring i Sogndal flyttet han tilbake til sommerskibygda Stryn.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.