UTEcamp har blitt til Toppturcamp

Blogg: Ellers er alt som det pleier å være: snødekte fjell, fantastisk atmosfære og blide ansikter…

Sist oppdatert: 25. mars 2014 kl 19.02
Leirvassbu er et skattkammer for folk på jakt etter de store skiopplevelsene. Her er det Visbretindens bratte sørside som kjøres i dyp puddersnø.
Leirvassbu er et skattkammer for folk på jakt etter de store skiopplevelsene. Her er det Visbretindens bratte sørside som kjøres i dyp puddersnø.

Per-Arne Andersen

09-59-50_lightboxorg

Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, downhillsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.

I fjor vår fikk jeg gleden av å være med da UTEcamp hadde sin premiere på Leirvassbu. For anledningen var inngangskroken gjort om til campkontor, mellomgangen var gjort om til guidekontor, peisestua var gjort om til aktivitetsrom for barn og annekset var bygget om til foredragssal. Dette var modifikasjonene som måtte gjøres for at den ærverdige fjellstua midt i hjertet av Jotunheimen kunne ønske velkommen til festival. Sammen med UTE-magasinets dyktige arrangementskomité, den unike beliggenheten og Jotunheimens beste toppturfjell, var grunnlaget for en vellykket festivaldebut lagt.

Værgudene spilte også åpenbart på lag med arrangøren, for stormviftene ble stanset og tåkesløret lettet akkurat i samme øyeblikk som de første gjestene ankom. Derfor ble dette en perfekt helg. Hundrevis av tidligere superduperbesøk på Leirvassbu til tross – jeg kan ikke huske å ha hatt det så bra på lenge. I løpet av de tre campdagene ble det gått toppturer til mange av de nærmeste og mest populære fjellene rundt Leirvassbu. Fjell som Stehøe, Stetinden, Midtre Høgvagltinden og Kyrkja fikk besøk flere ganger og i tillegg ble det noen lengre turer til Storebjørn og Semelholstinden. Folk lot seg friste av det varierte og velorganiserte tilbudet som campen vartet opp med, og hver morgen la gruppene ut på tur med friskt mot. Mange kom slitne tilbake, men felles for alle var begeistringen og kanskje stoltheten over å ha flyttet noen grenser. Jeg guidet selv en gruppe til Skarddalstinden på lørdag. Vi måtte over en kvass egg og gjennom et tåkelag, men oppe på toppen fikk vi oppleve det mange drømmer om. Skylaget lå nemlig lavere enn toppunktet og vi kunne se tåkehavet fra oversiden med tindetopper som stakk opp på alle kanter. Tilbake på Leirvassbu kunne vi synke ned i godstolen og nyte inntrykkene sammen med en velfortjent pils og alle de andre slitne, solbrune (eller kanskje solbrente?) og fornøyde folkene som var der. Her var det slett ikke behov for å smøre tjukt på for å skryte på seg store opplevelser.

Kort oppsummert var dette et fantastisk flott arrangement, og gleden var derfor stor da campledelsen kunne meddele at UTEcamp har kommet for å bli. Jeg må derfor innrømme at jeg sank litt sammen i skibuksene da nyheten om avlysning av årets arrangement dukket opp på campens egne hjemmesider. Nå kan man selvsagt ikke gjøre annet enn å respektere en slik avgjørelse, men sjelden har det vel vært mer passende å stille spørsmålet: Er alt håp UTE? Kanskje er det håp om at UTEcamp kan gjenoppstå eller gjøre en form for comeback. Fjellvettregel nr. 8 sier tross alt noe sånt som at det aldri er for seint å snu.

Konseptet med en UTEcamp for hele familien, er rett og slett for bra til at det bare skal ende opp som et kapittel i historieboka. Det beste vi som skientusiaster derfor kan gjøre, er å vise eller signalisere at dette er en campform vi fortsatt ønsker oss. Vær derfor ikke redd for å melde i fra om du er en potensiell deltaker, om du har gode ideer eller andre bidrag. Og er du helt sjef og ønsker firmaets fjellrelaterte merkevarer profilert blant de mest sporty fjellfolkene midt i hjertet av selveste Jotunheimen, er jeg overbevist om at du blir tatt godt i mot på kontoret til campsjef, Marit Vidnes.

I mellomtiden har UTEcamp blitt til Toppturcamp 2014, for heldigvis var det flere enn meg som hadde sansen for UTEcamp-konseptet. Folkene i guidefirmaene Ski og klatring og Breogfjell reagerte lynraskt, og noen telefonsamtaler og e-poster senere gjenoppsto campen i ny form og fasong. For deg som hadde meldt deg på årets camp, hadde planer om å gjøre det eller kanskje ser muligheten først nå, finnes det derfor fortsatt muligheter. Toppturcamp 2014 er et samarbeidsprosjekt mellom Leirvassbu og entusiastene som sto for guidingen under fjordårets UTEcamp. Ifølge en av campens primus motorer, Anders Gran, er målet med campen å tilby skiopplevelser i høyfjellet sammen med noen av landets mest kompetente fjellførere. Og med skiopplevelser menes alt fra skileik for barn til toppturer for den mer hardbarka delen av skibefolkningen. Som for eksempel til Storebjørn og Sokse som er blant de mest spektakulære og spennende toppturene man kan gjøre på ski i Jotunheimen.

«Jeg kommer til toppturcampen på Leirvassbu – hva med deg?»

I skrivende stund er det fantastiske snøforhold, og sjelden har jeg sett Jotunheimen så hvit og vakker. Leirvassbu og Jotunheimenplatået ligger på 1400 høydemeter og godt over den typiske mildværsgrensa. En bedre garantist for en lang og perfekt skisesong finnes ikke. Jeg avslutter derfor med å oppfordre så mange som mulig til å ta turen til Nord-Europas svar på Alpene. Og legger du turen til Leirvassbu camphelgen 24. – 27. april… ja så sjåast vi der.

Jeg ønsker dere alle en fantastisk vårskisesong:)

 

PS: Du finner mer informasjon om Toppturcamp 2014 på leirvassbu.no, skiogklatring.no og breogfjell.no. NB: Husk at påmeldinger til UTEcamp ikke automatisk flyttes over til Toppturcamp. Du må derfor gjøre påmeldingen på nytt.

Publisert 25. mars 2014 kl 19.02
Sist oppdatert 25. mars 2014 kl 19.02
 

Relaterte artikler

 
toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen