UTE-LEDEREN: Overlev vinteren

Aldri har det vært lettere å lære mer om snøskred og kameratredning enn denne vinteren, skriver UTE i sin leder.

Sist oppdatert: 9. desember 2010 kl 12.37
Lesetid: 3 minutter

I snitt viser statistikken fra de siste tretti årene at det omkommer tre eller fire norske skikjørere og –løpere i snøskred hver eneste vinter. Forrige vinter var den verste på lenge, med til sammen ni ski-relaterte dødsfall. Sannsynligheten er stor for at det vil omkomme mennesker i snøskred denne vinteren også.
Men det er mye du selv kan gjøre for at du og turfølget ditt ikke skal bli en del av denne dystre statistikken.

Aldri tidligere har det vært lettere å lære mer om snøskred og kameratredning enn denne vinteren. Det finnes flere norske bøker om emnet. En av dem er et lite, lettlest hefte på rundt nitti sider. Du kan kjøpe det i bokhandlere i hele landet til drøyt 200 kroner. Utstyrsprodusenten Mammut har planlagt fem introduksjonskurs rundt omkring i Norge. Over to kvelder, i landets største byer, gir erfarne tindevegledere en enkel innføring i kameratredning og skredvurderinger. I tillegg arrangerer både Turistforeningen og flere ulike guideselskaper kurs – der du kan bestemme deg for om du vil bruke to, tre eller fem dager på å lære deg de livsviktige ferdighetene. Helgekurs arrangeres gjennom hele vinteren, over alt i landet, og koster rundt 2000 kroner. Skal du kjøpe ny goretex-jakke til skisesongen kan det godt hende du må ut med det dobbelte. I Hemsedal og Oppdal er det etablert treningsområder i tilknytning til alpinanlegget. Hele vinteren ligger det nedgravde sensorer som du kan øve på å finne med din egen skredsøker. Etter en økt i treningsområdet lærer du at kameratredning er vanskelig og tar tid. Og at det derfor er viktig å trene regelmessig.

Inntil for et par år siden ville en sak som dette handlet om hvor viktig det var å bruke noen tusenlapper på å kjøpe seg skredsøker. Det har veldig mange heldigvis nå gjort. På topptur i Norge i dag går de aller, aller fleste med skredsøker på kroppen og har søkestang og spade i sekken. Det har blitt en del av standardutstyret på topptur. Nå handler det derfor om å kunne bruke skredutstyret du har skaffet deg på en effektiv måte.

Skal du på topptur i skredutsatt terreng, skylder du turkompiser, venner, foreldre, kjæreste, barn og alle andre som er glad i deg, at du kan gjøre sikre vurderinger underveis og at du, hvis uhellet likevel skulle være ute, har satt deg inn i skredutstyret og vet hvordan du skal gjennomføre en kameratredning.

For selv om du har kjøpt en bok, gått på et kurs eller trent på kameratredning, kan du eller noen i turfølget ditt fortsatt bli tatt av skred. Men sjansen for at ulykken får et heldig utfall, er betraktelig større enn om dere verken hadde hatt det nødvendige skredutstyret eller kunnskapen om hvordan dere bruker dette.

Bruk høsten til å tenke over om du på tur med en som ikke vet hvordan man skal lete etter deg hvis du havner under snøen. Og dersom du kommer unna, men turkompisen blir begravet av enorme snømasser; Kan du stå med nye ski og dyr goretex-jakke og skylde på at du ikke hadde råd til å lære hvordan du skulle lete? Og kan du leve med at du ikke tok deg tid til å lære før det var for sent?

TRYGVE

Publisert 24. november 2010 kl 09.09
Sist oppdatert 9. desember 2010 kl 12.37
 

Relaterte artikler

 
toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen