Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer
Topptursesongen nærmer seg, og det er nå du legger grunnlaget for at de første turene ikke skal svi for mye. Skialpinist Nils Nielsen gir sine tips til deg som vil ha en bedre opplevelse på skitur i vinter.
SPREK OG ERFAREN: Tindevegleder Nils Nielsen avslører gode tips for å unngå å miste skiformen i sommer. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter
Det nærmer seg vinter, snø og skiturer i fjellet og mange spør meg hvordan de bør forberede seg nå i forkant av skisesongen.
Samme hvilke nivå du er på vil du ha mye igjen for å øke dine fysiske forutsetninger og «trene» litt mer spesifikt. Dette vil gi mer overskudd og glede, eller fart om man vil, både oppover og nedover.
For husk, når vi er på toppen, da skal beina føles lette, for det er da moroa virkelig begynner.
Her følger noen enkle råd for mannen i gata, han som holder seg i god form gjennom normal trening og som ønsker en bedre opplevelse både oppover og nedover til vinteren. Dette alene er kanskje ikke nok, men det er ment som et supplement til annen trening.
NILS NIELSEN
Nils Nielsen er sertifisert tindevegleder og skialpinist.
1. Beina og pusten er det viktigste
Å gå lange motbakker, slik vi gjør på de alpine skiturene, er og blir en aktivitet hvor kondisjon er vesentlig. Forhåpentligvis har du fått noen lengre fjellturer/løpeturer i løpet av sommeren og høsten. Det er ikke bare superrelevant, men det er også den mest motiverende «treningen» du kan gjøre.
Tar du med deg staver på disse turene får du ikke bare avlastet beina litt, men du får også aktivisert større deler av kroppen og både hjerte og pusten jobber mer. På lengre løpeturer er det ofte for tungt å løpe i alle motbakkene, da kan du gå og bruke stavene aktivt i stedet.
I tillegg til å være snilt på kroppen er sykkel både morsom og god trening, men nå begynner det å bli i seneste laget for det. Når det blir vinter er langrenn noe av det flotteste og den beste treningen du kan gjøre.
Det er høysesong for topptur, og opplevelsen blir bedre når du føler deg trygg. Vi har samlet fire episoder med tindevegleder Jørgen Aamot om temaene sender/mottaker, effektivt søk i skred, turplanlegging og sekk.
2. Gå motbakker
Mer spesifikt. Stikk til for eksempel til Wyller, eller en hvilke som helst bakke med litt lengde på og gå noen runder der. Gå med staver og gjerne med sekk og småløp ned igjen. Løpinga ned igjen er god styrketrening på beina og relevant for nedturen på ski.
Du kan ha med skisekk og fylle den med noen liter vann eller stein som du tar ut på toppen slik at du slipper å løpe ned igjen med det.
Har du mer enn nok med å gå ned igjen så gjør du det, ikke prøv å løp. Gå én runde. To runder. Eller kanskje tre runder. Gjør så mange som passer deg.
Litt trening er uansett mye bedre enn ingen trening.
«Om du aldri trener med sekk, vil sekken både føles veldig tung og i veien når du kjører ned fra Grands Montets den første dagen på Haute Route».
3. Gå jevnt
Ta tiden opp (og ned) og sammenligne fra gang til gang og prøv å gå så jevnt som mulig hele bakken opp. Om du går flere runder, bør du prøve å gå like fort alle rundene, eventuelt raskest på den siste.
Veldig mange er dårlige på å gå jevnt på lengre turer på fjellet, altså at de går alt for fort fra starten og «får det» etter hvert.
En av mine viktigste oppgaver som fjellfører, spesielt når vi er høyt i Alpene, er å være brems på starten av turen. Brenner du alt kruttet fra start så får de trøbbel senere på turen. Du må gjerne trene med relativt høy intensitet, men det er også en treningssak å gå rolig. Husk det når snøen kommer også.
Selv kommer jeg kommer ALDRI til å glemme da jeg som 20 år gammel, supersprek langrennsløper, men helt fersk i fjellet, ble fragått av to eldre damer. De gikk mye saktere enn oss, men de var før oss på toppen fordi vi måtte stoppe hele tiden. Gå sakte for å gå fort!
«En av mine viktigste oppgaver som fjellfører, spesielt når vi er høyt i Alpene, er å være brems på starten av turen.»
4. Bli terrenggående
Det er noe veldig annet å gå på preparert alpinbakke, enn å skulle krysse seg opp bratt krattskog på varierende snø.
Alpinbakker eller lange motbakker er fint for å bygge utholdenhet og trene relevant muskulatur, men det gir deg ikke teknikken du trenger for å ferdes i fjellet, hverken oppover eller nedover. Og det stiller heller ikke samme krav til stabiliserende muskulatur som du trenger for å gå i terrenget.
Derfor: All trening, hele året, som kan gjøres i terrenget, er mye, mye bedre enn å gjøre det på «flat» asfalt eller grus.
Jeg sier ikke at du skal gjøre all trening med sekk, for det skal du ikke. Men om du aldri trener med ryggsekk, vil den både føles veldig tung og i veien når du kjører ned fra Grands Montets den første dagen på Haute Route.
Er hovedmålet for vinteren en tur over flere dager så bør du gå noen av dagsturene med tilsvarende vekt i sekken. Du kan kjøre noen runder heisbasert med litt ekstra vekt også. Det skjer mye med tyngdepunktet og balansen når du får på deg 10 kilo på ryggen, og du skal være en veldig god skikjører for å være upåvirket av det.
Til slutt skal jeg gi svar på tusenkronersspørsmålet – den beste treningen du kan gjøre for å gå alpine skiturer er…. Å gå alpine skiturer.
Til sist kommer det som ikke ment som reklame, men rett og slett som et godt råd som jeg tror veldig mange vil ha mye igjen for. Jeg og mange andre fjellførere i Norge arrangerer såkalte toppturkurs. Men toppturkurs er ikke bare for den som er helt nybegynner.
Veldig, veldig mange vil ha kjempeutbytte av å leie seg en fjellfører en dag eller to tidlig på sesongen.
Ikke bare vil du lære om skred og generell sikkerhet i fjellet, men du vil få masse tips og triks på alt fra utstyr til teknikk oppover og nedover. Selv om de fleste kanskje ikke innser det, så er det veldig mye å tjene på å forbedre arbeidsøkonomien.
God trening og god tur!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.