Det er ikke lett å stikke seg fram når du ligger midt mellom Lyngen og Lofoten. I hvert fall ikke når toppene på Senja er litt lavere enn de verdensberømte skifjellene lenger nord og Hurtigruten sniker seg langs innsiden av øya, der terrenget er kjedelig og flatt.
Derfor nevnes aldri Norges nest største øy i reklamekampanjene som skal vise fram det beste fra Nord-Norge. Yttersiden av Senja blir aldri foreviget fra tyske eller amerikanske kompaktkameraer ombord på MS Midnattsol.
I havgapet midt i Troms er det heller ikke frikjøringskonkurranser, verdensmesterskap i skreifiske eller skiing by boat-turister.
STORE HESTEN (874 moh)
Dette er en topptur uten anmarsj som har suveren utsikt og flere nedkjøringsalternativer. Turen starter fra en parkeringsplass i fjæresteinene og fra den 874 meter høye toppen er utsikten mektig. Fra parkeringen mellom Svarthola og Kvalvika følger du den nordøstvendte gryten opp til skaret mellom Store Hesten og Litje Hesten.
I stedet for å gå inn på Litje Hestvatnet følger man den nordvestlige ryggen opp til toppkammen. Kammen fortsetter mot nordøst opp til toppen.
En flott og forholdsvis enkel nedkjøring går ned den vestvendte snøflanken som starter med en renneformasjon i toppen noen meter sør for vestryggen hvor man kom opp. Før man kommer helt ned til Litje Hestvatnet må man skrå rundt nordover så man ender opp i skaret mellom Store Hesten og Litje Hesten.
Herfra er det fin, lett kjøring ned til parkeringsplassen. Det finnes også flere brattere nedkjøringsvarianter.
STORMOA (973 moh)
Pyramideformede Stormoa er Senja`s nest høyeste topp. Ettersom turen starter høyt (nesten 300 moh) og den sørvendte gryta er svært snøsikker, er dette også en fin tur i snøfattige år og sent på vinteren. Turen starter fra parkeringen ved tunnelen på nordsiden av Krokelvvatnet følges elvedalen nordøstover og inn i den sørvendte gryta som er mellom Stormoa og Litjemoa.
Herfra går man østover opp gryta til skaret rett sør for Stormoas sørrygg. Deretter følges ryggen rett nordover til toppen.
Når du skal ned, starter nedkjøringen ned den sørøstvendte flanken mot Nedre Hestvatnet. Lenge før vannet styrer du sørover inn i skaret rett sør for ryggen du fulgte oppover.
Videre går ferden vestover ned i den store gryta og deretter ned bekkedalen til parkeringen. Det kan være nødvendig med isøks og stegjern på ryggformasjonene.
GRYTETIPPEN (885 moh) / KEIPEN (938 moh)
Disse to nabotoppene har et felles nedkjøringsalternativ og ligger i et område med flere av Senjas fineste toppturmuligheter og byr på variert skikjøring og flott utsikt.
Mulighetene for å gjøre mange ulike varianter gjør dette til to spennende topper. Fra parkeringen ved inngangen til tunnelen som går til Fjordgård ved Mefjordbotneidet og Mefjordvatnan.
Skrå rett nordover mot en liten topp som heter Daven (303moh). Toppen danner skaret innerst inne i Ørnfjorden mellom Barden og Grytetippen. Gå videre østover opp på en fortopp (588moh). Herfra kan man velge to veier opp, avhengig av hvilken topp som skal bestiges.
Til Grytetippen følges ryggen rett nordvestover opp langs venstre side av den store sørvendte gryta mellom Grytetippen og Keipen og videre opp på selve toppen.
Til Keipen går det slakt oppover fra fortoppen på 588 moh og nordvestover under og forbi et par klippevegger med en renne midt i. Denne passerer du og følger så en sørvendt rygg inn i gryta, som går via en fortopp, rett nordover mot toppen av Keipen.
Grytetippen og Keipen er lette å kombinere med hverandre via den korte traversen over ryggen/skaret mellom toppene.
Et nedkjøringsalternativ følger samme rute som oppstigningen, men fra Keipen går en flottere nedkjøring ned de fine snøflankene i den sørvendte gryta og ned elvedalen til Mefjordvatnan.
Etter gryta er det også mulig å skrå vestover via fortoppen på 588 moh og komme inn på samme rute som oppstigningen.
SENJA
REISEN DIT: Det er mulig å fly til Bardufoss, Evenes og Tromsø, og derfra er det busskorrespondanse eller hurtigbåt-forbindelse til Finnsnes. Fra Finnsnes er det bro over til Senja. Det er begrenset med lokal, offentlig kommunikasjon og bil er derfor nødvendig for å få best tilgang til de ulike toppene.
OVERNATTING: På flere steder på Senja er det overnattingsmuligheter, i alt fra helt enkle rorbuer/campingplasser til dyr hotell. Kun et fåtall av stedene har normalt åpent under vintersesongen. På yttersiden av øya, med forholdsvis kort avstand til toppturene ligger blant annet Fjordbotn Camping, Mefjord Brygge, Steinfjord Havfiske, Eidegrygga Rorbucamping, Flakstadvåg Camping og Senjehesten. Senja Lodge har åpnet i Mefjordvær. Det nye overnattingsstedet tilbyr også guidete turer.
NÅR: Den beste tiden for toppturer på Senja er februar, mars og april. Kystklimaet kan gjøre sesongen ustabil og gi varierende snøforhold. Det kommer vanligvis mye snø på toppene som er litt inn på øya. Været er ofte veldig bra på yttersiden av øya, selv om det er grått og regner lengre inn.
MER INFORMASJON: Turkart Senja 1:50 000 er det beste kartet for øya, og kan kjøpes i Finnsnes. I boka ”Toppturer i Norge” (Fri Flyt AS) er det et kapittel fra Senja.