TOPPTUR I ROSENDAL: Her er de spisse tindene og den vakre fjordutsikten. Her på vei ned fra Blådalshorga. Foto: Ida Sollie
Lesetid: 4 minutter
Sørvestlandet havner ofte i skyggen av toppturområdene i Romsdalen, Sunnmøre og i Nord-Norge. Men også lenger sør kan du kjøre ski fra spisse tinder og ned til fjorden.
Hunnedalen har spennende snørenner bare en drøy times kjøring fra Stavanger.
Røldal har de største snømengdene i Norge.
Haukeli er høyfjellsområdet der øst møter vest.
I Rosendal kan du få 1000 høydemeter til langt ut i juni
– Det aller beste med dette området er snøsikkerheten. Her er det er mulig å stå på ski lenge utover sesongen, og det er lett tilgjengelige toppturfjell med korte anmarsjer og kort reisevei. sier Ida Sollie, som er forfatter av guideboka Toppturer i Sørvest.
Her deler Ida Sollie sine favoritt-skifjell om våren.
1. Blådalshorga (1302 moh.), Blådalen
Lokalt heter dette fjellet Bukkanuten. Dette er Blådalens store klassiker. Det er alltid godt med snø og på snørike år kan det være bra ut juli.
Selv om de fleste kjører normalruta, er det utallige nedkjøringsmuligheter, og det er mulig å studere mange av nedfartene fra veien for å se seg ut linjer. Herfra kan du på forhånd se om snøen ligger sammenhengende fra topp til bunn.
Sola kommer sent her, så på dager med skare er det best forhold på ettermiddagen og kvelden.
Det går an å kjøre på dette fjellet fra alle kanter, så legg teltet i nærheten og utforsk selv!
Utgangspunkt: Anleggsveien inn mot Blådalen Stigning: 600 høydemeter Himmelretning: N, S, Ø, V Helning: 35 grader Vanskelighetsgrad: Lett - Moderat Tidsbruk: Kort (2,5 timer) Opp: Parker etter tunnelen. Gå oppover til høyre. Følg naturlig rennesystem mot toppen eller følg ryggen til venstre for renna til du kommer på høyde med Blådalshorga. Deretter går du rundt og opp på baksiden for å komme til topps.
2. Melderskin (1426 moh.), Rosendal
Melderskin er det høyeste fjellet i Rosendal og det ligger rett bak Baroniet. Navnet Melderskin stammer fra de norrøne ordene melder, som betyr «korn som blir malt til mel» og skin som betyr glans eller skinn.
Betydningen blir da «fjellet med et skinnende snølag på toppen» Det lover godt for en toppturentusiast. Toppflaten av Melderskin er rester av et gammelt sletteland og området rundt er gravd ut av små og store breer.
Fra det flate topp-platået er det utsikt i 360 grader mot Folgefonna, Ulvenåso, Lyderhorn og Ulriken i Bergen. Melderskin er et spennende fjell som byr på bratte utfordringer hvis du behersker isøks og stegjern.
Fjellet er finest litt utpå våren.
Kombiturer: Etter å ha kjørt ned til Omnetjørnene kan du legge turen videre til nabofjellet Omnatind (1 time) og Bjørndalstind (3 timer)
Utgangspunkt: Myrdalsvannet Stigning: 1054 høydemeter Helning: <45 grader Tidsbruk: Moderat (5 timer) Himmelretning: NØ Vanskelighetsgrad: Vanskelig et kan bygge seg opp skavler i ryggen mot toppen. Ta med stegjern og øks.
3. Store Nup (1661 moh.), Haukeli
Det er alltid Sveigen og Verjesteinsnuten som blir gått, men Store Nup er mitt fjell. Det er større flanke og mer å boltre seg på.
Fjellet er lett gjenkjennelig og en av klassikerne på Haukeliseter.
Store Nup er starten på Nupsfonnmassivet som også er det høyeste området på Hardangervidda.
Her er ingen anmarsj og flere flotte nedkjøringer.
Opp: Parker i en av lommene langs veien foran Store Nupen. Pek skia mot den store renna mellom hammerne på fjellet. Her skal du opp. Når det flater litt ut svinger du mot venstre og går den siste flanken til varden.
Utgangspunkt: Parker i ei brøytet lomme foran Nupen Stigning: 671 høydemeter Himmelretning: S Helning: 40 grader Vanskelighetsgrad: Moderat Tidsbruk: 3 timer
Stordalsnibba ligger veldig lett tilgjengelig fra Røldal skisenter, men kan selvfølgelig bestiges på den tradisjonelle måten også.
Stordalsnibba er kanskje en av de koseligste turene i Røldal og bør kjøres!
Opp: Fra skitrekket kan du nesten skli de tre kilometerne til Lastalon (vann). Herfra er det ca 150 høydemeter stigning til toppen av Nibba.
Opp alternativ 2: Parker der den vinterstengte veien går mot Sauda fra E134. Gå opp i skogen mot stølen Breiborg. Herfra fortsetter du opp mot Nibba. Flankene tar deg med rett til toppen.
Hvis du ikke vil kjøre samme veien ned blir du fort avhenging av henting, taxi eller to biler på denne turen.
Utgangspunkt: Røldal skisenter Stigning: 150 høydemeter fra skitrekket. 500 høydemeter fra Saudasvingen og 700 høydemeter fra RV13. Himmelretning: N Helning: 30 grader Vanskelighetsgrad: Lett Tidsbruk: 1 timer 30 minutter
Kjentkvinnen
Ida Sollie (f.1987) er ivrig toppturentusiast og godt kjent i fjelltraktene Rosendal, Hunnedalen, Røldal og Haukeli. I vinter kom hun med guideboka Toppturer i sørvest, med turer og detaljerte rutebeskrivelser som gjør at skientusiaster på alle nivåer kan finne sin tur. Boka er er utgitt av Fri Flyt Forlag.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.