Ida Siem er oppvokst i Romsdalen, og en dedikert toppturentusiast. Ida gikk de første toppturene med fjellski uten feller og brukte konfirmasjonspengene på brede toppturski.
Hun har studert friluftsliv i Sogndal og undervist på brattlinja på Hallingdal folkehøgskole. Nå driver hun Romsdal Lodge, som tar imot toppturgjester og også guider turer.
1. Hva slags utstyr bør du ha når du vil begynne med toppturer?
– Et generelt tips er å ha så lett utstyr at du syns det er greit å dra på tur. Det er kjedelig hvis du ender opp i bakken oftere enn i fjellet, fordi beina blir for tunge. Det finnes selvfølgelig veldig mange gode ski og bindinger som egner seg til topptur, og du kan velge mellom telemark og randonee. Gå i butikken og fortell om hva slags turplaner du har, så får du gode tips. Kjøp gjerne fjorårets utstyr. Det er rimeligere – og like bra.
2. Hva bør man ha av klær?
– Akkurat passe! Det betyr gjerne et lag med ull innerst: ullsokker, ullundertøy, ullstillongs og ullskjorte. Så kan du regulere temperaturen med et lag til, bestående av fleece, powerstretch eller mer ull. Skalljakke og bukse er med på å holde vind og vann ute. Selv er jeg veldig glad i god lufting, og minst mulig lyd fra klærne. Derfor går jeg gjerne med softshell, ull eller fleece ytterst i oppoverbakkene når det ikke er nedbør i lufta, og tar på meg skallbekledning på toppen. Jeg bruker ellers gode og praktiske hansker, lue og skjerf eller ullhals, og nesten alltid solbriller. Det er et bra tips å starte med litt godt med klær, og så stoppe etter ti minutter for en teknisk stopp og varmeregulering. Husk at sender/mottakeren ikke skal havne ytterst på kroppen, men at den alltid skal være beskyttet av minst ett plagg. Kart og kompass bør dessuten være med på lista over det man skal ha på seg. Det ender ofte opp nederst i sekken og der blir det jo ikke brukt.
3. Hva bør være med i sekken?
– Der bør skredutstyret være på plass. Det vil si spade og søkestang, for sender/mottaker har du på deg. Et førstehjelp-sett bør også være obligatorisk. Jeg har dessuten med redningsduk, sitteunderlag, ekstra ullskjorte, dunjakke, tørre hansker, varm drikke, niste og hodelykt. Ting som er fint å ha i pauser og på toppen, og lykt er fint å ha hvis det skjer noe som gjør at dagen blir lang. Hjelm og briller til nedturen er bra for trygghet og sikt. Trivsel er viktig, så ofte er det også sjokolade og kaffe i sekken.
SKREDUTSTYR
4. Finnes det noen store blemmer man burde unngå?
– De største blemmene kommer i form av skred eller andre ulykker. Derfor bør man helst ha innblikk i hvordan man unngår å komme inn i slike situasjoner. Du kan velge å holde deg under 30 grader, og dermed slippe å tenke så mye på skredfaren. Men det er vanskelig å måle hva som er over og under 30 grader, så det er noe du må trene på og du må uansett ha lært hvordan skredutstyret virker. Vær dessuten alltid forberedt på væromslag, og si fra til andre hvor du går.
5. Hvordan kan man best forberede seg til den første toppturen?
– Aller helst bør du investere i et toppturkurs og et skredkurs. Du kan også få tips fra noen som har vært mye på tur, eller bli med noen som har erfaring på tur. Begynn turen hjemme med å se ut vinduet og på kartet. Dann deg et bilde av turen; været, terrenget, lengden og brattheten. Tenk på om det er områder du bør holde deg unna? Skal du gå i rett linje, eller legge et slakere og lettere spor? Kan det bli dårlig sikt? Gå også over alt utstyret, og se at du har alt på plass. Før den første turen må du skjære til fellene og sjekke at skoene passer til bindingene. Pakk fornuftig, med minst mulig ting hengende utenpå sekken. Sørg for å ha med nok drikke og en god niste! Tenk ellers gjennom hvem du er på tur med. Vær ærlig på hva dere kan og ikke kan. Bytt gjerne på å gå fremst, slik at alle i gruppa er med på avgjørelsene. Ta gruppesjekk på sender/mottakeren før dere begynner å gå og vit at dere kan bruke utstyret hvis noe skulle skje. Snu hvis det blir dårlig stemning og ikke la deg overtale til å bli med på noe du egentlig ikke har lyst til.
TURTIPS – 15 FINE NYBEGYNNER-TURER
«De største blemmene kommer i form av skred eller andre ulykker.»
Tips til oppoverbakkene
Ikke stram skoa for hardt, og unngå å ha altfor mye klær på - vær lett og ledig når du går.
Det er sjelden en fordel å gå veldig bratt. Legg sporet fornuftig i forhold til terrenget, og så slakt at det er greit å vende.
Skyv skia! Du sparer masse energi på å unngå å løfte skia for hvert skritt.
Bytt på å gå fremst i sporet så det ikke blir så tungt å være brøytemannskap.
Spis og drikk før du går helt tom.
Følg med på kartet! Lag oppgaver til hverandre for å øve. Eksempel: Orienter i 100 høydemeter hver. Navngi toppene dere ser. Tipp på avstand, og se på kartet om det stemmer.
Øv på å måle bratthet.
Se deg om. Når du går oppover, så har du god tid til å ta noen fornuftige vurderinger til nedkjøringa.
Vær en god turkompis. Legg inn en motivasjonsstopp med kjappe karbohydrater, varm drikke eller en god vits til den som trenger det.
Tips til nedoverturen
Spenn igjen skoa skikkelig.
Vær godt påkledd og forberedt på knall og fall.
Gjør teleskopstavene kortere enn da du gikk opp.
Jobb deg godt over skia, så du ikke blir hengende bak i skoene.
Ha klare avtaler for hvordan dere kjører og hvor dere møtes. Ikke kjør med for stor avstand.
Ta deg tid til å vurdere snø og terreng og til å se deg om etter turkameratene dine.
Ikke stopp over hverandre i bratte heng.
LES OGSÅ: Frikjøringscamp for jenter