Vårstemningen bare varer og varer. Vi gir noen tips for tryggere sommerskiturer. Foto: Adam Tumidajewicz
Lesetid: 3 minutter
Pinsehelgen ga skyfri himmel, temperaturer over 20 grader og fantastiske turopplevelser.
Snøskredvarslingen oppjusterte faregraden til 3 for store deler av landet.
Denne vinteren forskyver hva vi kan forvente av årets sesong. I fjor vinter var starten av juni den absolutte tampen av sesongen, mens vi nå kan forvente å finne god snø ut juni måned og kanskje enda lenger.
– Rett før 17. mai hadde vi plutselig fått over en meter snø, og så nå skrur man på varmen, forteller tindevegleder Halvor Hagen om de lokale forholdene i Romsdalen.
– Jeg håper på litt mer gjenfrysning i kommende netter, som kan gi oss gode turanledninger i lang tid fremover. Lokalt i Romsdalen er vi heldige med å ha lett tilgang til områder i høyden, og jeg ser frem til Trollstigen åpner snart, forteller Hagen.
Denne søndagen, siste dagen i mai, gikk både undertegnede og tindevegleder Hagen på Nonstinden i Rauma, med noen timers mellomrom.
– Vi hadde fokus på trygge og tilgjengelig turer, så på fredag var vi oppe på Hurrungen. Det er en god tur å gå siden den er vestvendt og rimelig trygg. På søndagen gikk vi Nonstinden i Innfjorden, og da startet vi å gå klokken 06 på morgenen for å gjøre skredproblemet mer håndterbart, forteller Halvor Hagen.
– Vi så spor etter noen som muligens hadde gått turen sent dagen før. Det var noen spor etter skred som var utløst av skiløpere, i tillegg til de naturlig utløste skredene i fjellet. Det er først nå den naturlige lagdelingen begynner å jevne seg ut, og vi vil se gode skiforhold en tid fremover, sier Hagen.
Skikompis-forfatter Christer Lundberg Nes går gjennomi noen tips for vårsnø og for deg som vil gå topptur i fjellet i juni og fremover.
1. Nå bør vi tenke på prosessene som skjer i snøen. Vanligvis blir snøen varmet opp på dagen og kjølt ned når det blir minusgrader om natten.
Da trenger kulda inn og stabiliserer snøen. Nå vedvarer varmen over natten og vannmetningen vil ikke bremses på samme måte.
2. Faregrad 3 på varsom.no innebærer særlig fare for naturlig utløste skred. En rask titt utover fjellsidene, som på bildet, får vi øye på mange slike skredbaner.
Under slike forhold er det vanskeligere å vurdere. Vi har ingen verktøy for å forutsi når et slikt glideskred vil slippe.
Glideskred oppstår ellers når vannmettet snø sklir av sva eller gress/mose.
– Det beste man kan gjøre er å unngå sigesprekker, og å ferdes under slike. Det er et akutt faretegn, sier Lundberg Nes.
3. Vi får minne om at det er litt for tidlig for å vokse og legge vekk skiene helt enda, spesielt om du har sett færre skidager enn vanlig denne vinteren.
Men akkurat nå kan det være lurest å rydde i kalenderen, ringe dine skikompiser og sette kursen mot fjellet før snøen smelter!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.