Test av skifeller til topptur 2017

Oppoverbakke uten feste er ikke spesielt gøy! Her er test av fem forskjellige feller til randoski.

Sist oppdatert: 8. desember 2018 kl 10.39
Foto. Ida Eri Sørbye
Foto. Ida Eri Sørbye
Lesetid: 9 minutter

Denne testen ble gjennomført i 2017.

Opp gjennom historien har feller vært en sentral del av skiutrustningen, og fra å være nytteverktøy for urbefolkningen, ble de senere brukt av polarheltene våre på sine ekspedisjoner, og i dag brukes feller hyppig på bratte fritidsturer.

Fra gammelt av var det stort sett ulike former for skinn som ble brukt, blant annet selskinn viste seg å gi både god gli og feste. Utviklingen har etter hvert gått videre til ulike syntetiske materialer og i dag er nylon blant det mest brukte. Et annet populært materiale er mohair. Fellene vi har testet er enten laget av syntet, mohair eller selskinn. Alle fungerer godt på tur, men det er relativt store forskjeller mellom de ulike typene og hvilket bruksområde de er best på.

Selskinn er lite brukt i felleproduksjon, delvis fordi det er en del politiske og følelsesmessige elementer knyttet til jakt på sel, men hvis man ser borti fra dette så er den store fordelen med selskinn at de har overlegen gli, særlig på kald, tørr snø. Ulempen er at de tåler mindre og ikke har like gode klatreegenskaper som de andre materialene. Den store «fellekampen» står som regel mellom syntet eller mohair.

Mohairfeller

Mohair er silkelignende ull som kommer fra Angora-geitene og materialet brukes i en rekke tekstiler. I feller har mohair sin store styrke i at det gir god glid, er lettere og tar mindre plass når de er pakket sammen.

Nylonfeller

Feller i syntet materiale på sin side gir deg som regel veldig godt grep oppover, er det materialet som har størst slitestyrke og er forholdsvis rimelig. I tillegg til rene syntet og mohair-feller, finnes det flere varianter hvor begge materialer er blandet sammen.

Hvilken fell som passer deg avhenger litt av hva slags turer du går på og hva du prioriterer på tur. For turer med lange anmarsjer, eller hvor det er en del opp og ned før du når toppen, er glid sentralt. Du sparer utrolig mye krefter ved at fellene glir lett, i stedet for enten å måtte løfte eller presse fellene fremover.

På langturer eller turer du vil gå fort vil derfor ofte mohair være det beste valget. Går du derimot mye bratte turer, og synes det viktigste med feller er at de gir deg feste på vei opp, er det syntet som gjelder. Selv om du sparer en del på god gli med mohair sparer du også mye krefter ved at fellene ikke glipper når du tråkker til i motbakkene. Det skjer stadig fremskritt på fellefronten, men den universelle fellen som både gir godt feste og god glid er fortsatt et stykke unna.

Feste og glid er uten tvil de to viktigste egenskapene til en fell. Likevel er det en del andre ting du og bør være oppmerksom på når du skal ha feller. Klips eller fester foran og bak sikrer at fellene sitter godt på, og at snø ikke kommer seg inn mellom felle og ski.

Det er også viktig at det er lett å kunne ta av og på fellene med varme votter, det vil si at alt som krever finjustering mens man er på tur er en uting. Holdbarhet har og litt å si, men de fleste fellene i testen tåler mye og som oftest bytter du ski lenge før fellene er utslitt.

En siste ting som er verdt å tenke på er vekt. Topptur er tungt og all ekstra vekt gjør det tyngre.

I vår test skiller det ca 150 gram fra tyngste til letteste par.

Tips til vedlikehold av feller

Ta vare på fellene dine! Med riktig stell varer fellene lenge, her er noen tips om hvordan du bør behandle dem:
• Tørk alltid fellene når du har vært på tur. Heng dem opp på et tørt sted og pakk dem ned i posen sin når de er tørket.
• Beskytt limsiden mot grus, hår, støv og andre ting som lett fester seg. Jo renere limsiden er jo bedre sitter fellene. Bruk et fellemellomlegg når du pakker ned fellene
• Varme feller sitter bedre enn kalde. Oppbevar fellene i romtemperatur før tur og på innsiden av jakken hvis du skal ta dem av og på når du er på tur.
• Teip er en god kriseløsning på feller som ikke sitter.

Gecko ski skin

Pris:1999 kroner
Vekt: 626 gram
Materiale: Mohair     

Gecko
Gecko

Uten lim. Feller uten lim høres ut som en veldig dårlig ide, men Gecko har funnet en løsning som fungerer veldig godt. Gjennom noe produsenten kaller ”molecular fusion (suction)” klistrer fellene seg til skiene, og det funker. Fellene sitter godt både rett opp, under traverser og når vi var uforsiktige med snø da vi tok dem av og på. Den store fordelen med feller uten lim er at de ikke klistrer seg til alt mulig, det gjør at fellene bare kan stappes i posen sin og er utrolig enkle å ta av og på.

I tillegg kan skitt og andre ting som likevel fester seg enkelt skylles av under lunkent vann. Utover dette er Gecko sine feller laget av Mohair, det gjør at de har god gli, og samtidig scorer de forholdsvis bra på feste i motbakkene. Fellene fra Gecko er jevnt over veldig gode, de eneste minusene er feste foran og bak. Festet foran fungerer på de fleste ski, men kan ha problemer på ski med brede, flate tupper. Bak har de en metallkrok som du hemper over skien, denne har litt for lett for å løsne, men fungerer ellers greit.

Pluss
Limløse
God gli og brukbart feste
Enkle å rense

Minus
Feste foran og bak

Black Diamond Ascension Nylon STS Custom

Pris: 1599 kroner 
Vekt: 672 gram   

BD Ascension Nylon STS
nylonfeller

Godt fest. Dette er fellene for deg som vil ha godt feste i motbakkene. De scorer best i motbakke på alle underlag vi testet den på. Dessverre er dette også fellene som utmerker seg mest i motsatt retning når det gjelder glid. Det er riktignok opp du skal, men det er få toppturer som ikke består av en god del bortover og ofte litt nedover, og da går det litt trått. I tillegg er fellene de tyngste i testen. Utover vekt og glid er det minimalt å utsette på fellene.

Frontfestet passer til de aller fleste ski og bakfestet er enkelt, lett å få på og sitter meget godt. Limet på fellene sitter bra til skien når de er rene og varme og forholdsvis bra selv når de er kalde og har en del snø og is under. Det hadde vært en fordel om fellene hadde vært litt mykere slik at det er lettere å pakke dem sammen, men det er ikke noe stort problem. Med den laveste prisen av fellene vi har testet er dette et meget godt kjøp til bratte turer og et godt kjøp for mer kuperte turer.

Pluss
Godt feste
Pris
Gode fester

Minus
Glid
Vekt

G3 Alpinist Climbing Skins

Pris: 1799 kroner
Vekt: 617 gram
Materiale: Nylon    

G3 - Alopinist-1112
G3 - Alopinist-1112

Bra frontfeste. Alpinist Climbing skin er bestselgeren fra G3 og er uten tvil en god felle. Den store styrken til denne fellen er at den har forholdsvis lav vekt og meget god glid, best av de masseproduserte fellene. Festet i front skal i følge G3 passe alle typer ski, helt ned til 90 millimeter. Vi har ikke testet de på en lang rekke ski, men patentet virker lovende og solid. Både festet foran og bak er laget slik at det kommer minimalt med snø under fellen og dermed sikrer man at fellen sitter godt.

Det er to minus med disse fellene. Det første er at selve klipsen på bakfestet har sine svakheter. Tanken med en forbedret klips er god, og når den først sitter, så sitter den godt, ulempen er at det er en tynn plastbit som får mye av trykket når du fester fellen. Da vi testet fellene i litt kulde røk hele greia. Det andre minuset er at fellen scorer under middels på feste. Jevnt over er dette likevel en god felle og veldig bra for deg som liker lange turer og foretrekker god glid.

Pluss
God gli
Lav vekt
God frontfeste

Minus
Begrenset feste
Svakt feste bak

Montana Mohair race Tailclip

Pris: 1999 kroner                         
Vekt: 546 gram
Materiale: Mohair   

montana
montana

Lettest. Sveits er fullt av bratte fjell og sveitsere er glade i å bevege seg rundt i dem med ski på beina. Fellene fra Montana er mohairfeller og dermed hadde vi forventninger til meget god glid. Under testingen så scorer de brukbart på glid, men vi hadde forventet enda litt mer. Samtidig hadde vi forventet litt dårligere feste, men her scorer de faktisk bra.

Jevnt over scorer dermed disse fellene tilfredsstillende både på vei opp og ned, uten å få maks score på noen av delene. Av andre detaljer så er vi litt missfornøyd med bakfestet. Her er det en liten metallklips som vi opplevde som litt kronglete å få på. En statisk rem gjør at du enten må ha litt slakk på festet eller bruke mye krefter for å få vippet den på plass. Frontfestet passer de fleste normale ski. Fellene sitter godt på skiene og det er få områder hvor snø kan komme inn mellom felle og ski.

Pluss
Lav vekt
Godt feste

Minus
 Bakfeste

BON-Feller

Pris. 2380 kroner                 
Vekt: 696 gram
Materiale: Selskinn 

Selskinn_1
Selskinn_1

Best glid. Det første man kan slå fast er at selskinn gir god glid. Ingen av de andre fellene er i nærheten av å matche gliden vi fikk med disse. Dessverre er det og slik at de har dårligst feste i motbakkene. Festet holder til normalt bruk, men svikter når det blir bratt og hardt. En utfordring med fellene er at om du skal ha dem i full skilengde, i vårt tilfelle 188 cm, må de skjøtes.

Det gjør at det blir en svakhet i midten hvor blant annet snø kan trenge inn mellom felle og ski. Fellene bruker G3 sitt gamle bakfeste, dette løsner litt for lett. Foran er det et feste som fungerte godt på våre ski, men som ikke er like universell som en del andre varianter i testen.

En ulempe med selskinn er at det ikke har samme holdbarhet som de andre materialene, særlig is og stein skal man være forsiktig med. Alt i alt er dette likevel veldig spennende feller, og gull verdt om man skal gå mye bortover eller slakt oppover.

Pluss
Overlegen glid

Minus
Begrenset feste
Holdbarhet
Pris

Publisert 18. mars 2013 kl 11.35
Sist oppdatert 8. desember 2018 kl 10.39

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen