Sikkerhet i skredsonen

Midlertidig ferdselsforbud ble innført i Hemsedal etter flere fatale skred denne sesongen. Redningsmannskap er uenig i at et forbud fører til økt sikkerhet.

Sist oppdatert: 16. januar 2013 kl 11.13
Foto: Åge Kirkestuen, Norsk Luftambulanse
Foto: Åge Kirkestuen, Norsk Luftambulanse
Lesetid: 2 minutter

Julefreden tok brått slutt i Hemsedal da et skred tok med seg Lars Eriksen på julaften. Senere har det gått flere skred i Hemsedal som har krevd både menneskeliv og skade. I kjølvannet av dette har diskusjonen gått om hvordan vi skal hindre at dette skjer igjen. Og det er bra. For vi har ikke råd til å miste noen.

I Hemsedal valgte politiet å innføre et midlertidig ferdselsforbud i et særlig rasfarlig område ved alpinsenteret. Det samme valgte politiet å gjøre forrige vinter ved alpinsenteret i Tromsø. Forbudene har vært kontroversielle, særlig blant skikjørere selv. Sikkerheten til skikjørere og spesielt redningsmannskap er begrunnelsen fra politiet om hvorfor de har valgt å legge ned forbudene.

Redningsmannskapet selv er imidlertid uenig i at deres sikkerhet er en grunn til å legge ned et forbud mot ferdsel i skredfarlig terreng:

– Sikkerhet er alltid vår førsteprioritet. Vi vil aldri sette oss selv i fare for et redningsoppdrag. Vi strekker oss langt, men vil aldri la det gå på bekostning av vår egen sikkerhet, sier Åge Kirkestuen i Norsk Luftambulanse.

 Kirkestuen påpeker at det alltid vil være individuelle forskjeller rundt hva som oppleves som grensen for egen sikkerhet hos de som driver med redningsarbeid.

– I Luftambulansen jobber vi med ulykker hver dag. Skred er en relativt liten del av det totale redningsarbeidet vi driver med, og også hos oss vil erfaringen og kompetansen på skred variere. Noen kjører mye på ski selv, mens andre har minimalt med eksponering. Selv om en oppdragsleder har stor kompetanse på skred, og har kontroll i en skredulykke, kan man ikke utelukke at enkeltpersoner vil føle at de går utenfor sin komfortsone.

Luftambulansen vil vurdere et forbudt område på lik linje med andre områder hvis det skulle skje en ulykke, og gå inn i området så lenge det er sikkert. Dermed faller begrunnelsen om redningsmannskapets økte sikkerhet ved forbud gjennom, mener Kirkestuen:

–  I tillegg er det et problem at mennesker som ferdes i forbudte områder unnlater å melde fra om skred der ingen har blitt skadet. Dette kan føre til at andre som ser skredet på avstand, melder fra, og at store, unødvendige ressurser bli satt inn i redningsarbeidet i et skred der ingen er tatt.

Les også: Egoisme og eget ansvar

Les også: Opphever forbudet

Publisert 16. januar 2013 kl 11.13
Sist oppdatert 16. januar 2013 kl 11.13
 

Relaterte artikler

 
toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen