SKIKJØRING PÅ SENJA: Det er ikke noe å si på ekte nordnorsk postkort-utsikt. Det ble opp igjen og nye linjer på Blåfjellet. Foto: Svein Petter Aagard
Lesetid: 3 minutter
Det skal ikke så mye til for å få en liten porsjon ekspedisjonsfølelse. En halv times båttur inn en veiløs fjord ute på Senja, og vips, så er vi i folketomme og ukjente strøk.
Vi tok turen inn Indre Selfjord og fant flotte linjer på fjell som sjelden har skispor.
Lysten til å gjøre noe unikt ligger i oss alle. Men de færreste av oss er av et kaliber at vi kan krysse innlandsisen på ei svær øy eller overleve i ukesvis uten nærbutikk. Derfor gjelder det å sette tæring etter næring og finne på noe som lar seg gjøre. Da er svaret både kortreist og uveisomt.
Indre Selfjord er en veiløs fjord på sør-Senja med Rødsand og Flakstadvåg som nærmeste bygder. Derfra er det båt som gjelder. Vi lastet utstyret ombord på brygga i Rødsand.
Håvard, vår lokale kontakt, sto for båtskyssen. Ekspedisjonsskipet hadde plass til fire karer, ski og dagstursekker. Åpen båt er å foretrekke på slike ekspedisjoner, da det gir uhindret utsikt til alle fjell og de mulighetene som ligger rundt fjorden.
Indre Selfjord er omgitt av flotte Senja-fjell der topptur-klassikeren Kvænan er ett av dem. Ellers er det ingen av de omkringliggende fjellene som framkaller kjente nikk hos særlig mange.
Velger du Senja om våren, kan du nyte formiddagskjøring på tørr snø og kveldskjøring i solvarm sløsj. Etterpå kan du og vennene dine koble av med grilling og bading i fjæra, eller spise på restaurant. Her er UTEs guide til Senja.
I det øyeblikket vi gikk i land inne i fjordbotn var vi også inne i Ånderdalen nasjonalpark. Det er jo et pluss på en slik mikro-ekspedisjon, og da vi losset utstyret var ekspedisjonsfølelsen allerede på plass. Det er noe med det å starte en topptur fra båt i fjæra i en nasjonalpark! Her var det vi, fjord, fjell og ingenting annet.
Blåfjellet ble valgt som toppturmål mens vi var på vei inn fjorden. Blåfjellet er ikke av de mest markante fjellene i området med sine 699 meter. Men det ligger i rett linje inn fjorden og har derfor super utsikt og stort potensial for nydelige foto! Sett fra fjorden tydet mye på at Blåfjellet hadde vide flanker som bød opp til romslige svinger i god fart.
Ekspedisjonsdagen gikk unna med turer opp og ned de forskjellige flankene på Blåfjellet. Det viste seg å være overraskende mye å ta av. Noe bratt, noe bredt! Det var feller på og av i passe rask rekkefølge. For hver tur var den neste kjapt pekt ut.
Utpå kvelden var vi tilbake i båten igjen og satte kurs ut fjorden. Blikket var mye vendt bakover inn fjorden, mot de linjene vi hadde kjørt. Man rekker ikke overalt på en mikro-ekspedisjon. Men man rekker å få følelsen.
TOPPTUR
HVOR: Indre Selfjorden er den innerste delen av Selfjorden på halvøya Senja i Troms og Finnmark. Fjorden har innløp mellom Salbergneset i nord og Lomsneset i sør og strekker seg seks kilometer mot nordøst til Selfjordbotn.
Bortsett fra et par hus innerst i fjorden er det ingen bosetninger langs fjorden. Fjordsidene er ellers bratte og høye. På nordsiden ligger Salberget (708 moh) og Kvænan (796 moh). På sørsida ligger Luten (739 moh), Grinda (875 moh), Hatten (639 moh) og Lomstinden (756 moh).
Fra Selfjorden kommer du inn i Ånderdalen nasjonalpark, som særpregs av alpin kystnatur, store og små fjorder, gammel kystfuruskog med sjeldne sopp- og lavarter, samiske kulturspor og reindrift.
NÅR: Med kystalpine fjell er Senja et attraktivt reisemål for toppturer. Den beste tiden for toppturer på Senja er februar, mars og april. Kystklimaet kan gjøre sesongen ustabil og gi varierende snøforhold. Det kommer vanligvis mye snø på toppene som er litt inn på øya. Været er ofte veldig bra på yttersiden av øya, selv om det er grått og regner lengre inn.
REISEN HIT: Det er mulig å fly til Bardufoss, Evenes og Tromsø, og derfra er det busskorrespondanse eller hurtigbåt-forbindelse til Finnsnes. Fra Finnsnes er det bro over til Senja. Det er begrenset med lokal, offentlig kommunikasjon og bil er derfor nødvendig for å få best tilgang til de ulike toppene.
OVERNATTING: På flere steder på Senja er det overnattingsmuligheter, i alt fra helt enkle rorbuer/campingplasser til dyr hotell. Kun et fåtall av stedene har normalt åpent under vintersesongen. På yttersiden av øya, med forholdsvis kort avstand til toppturene ligger blant annet Fjordbotn Camping, Mefjord Brygge, Steinfjord Havfiske, Eidegrygga Rorbucamping, Flakstadvåg Camping og Senjehesten. I Mefjordvær ligger Senja Lodge, som tilbyr guidete turer.
MER INFORMASJON: Turkart Senja 1:50 000. I boka Toppturer i Norge (Fri Flyt Forlag) er det et eget kapittel fra Senja.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.