- Alle våre observatører har tydelige merker på klærne når de er ute på observasjonsturer alene. Det viser at de har noe der å gjøre, og ikke skal dras ned fra fjellet, sier Rune Engeset, seksjonsleder for snøskredvarslingen i NVE.
Snøskredvarslingen er heldigvis en desentralisert tjeneste, som gjør det mulig å opprettholde pålitelige snøskredvarsel for hele landet. Observasjonene gjøres av lokale ski- og fjellfolk som ferdes nærmest daglig ut i sitt nærområde for å vurdere snøskredfaren. Nå som det går ut anbefalinger fra hovedredningssentralen om å unngå toppturer, og oppfordringer fra "hyttekommuner" om å ikke komme tilreisende, sitter det lenger inne å ta toppturskiene fatt.
• KORONA – Skal du på topptur, gjør det i egen kommune
– Det er fine forhold flere steder og særlig sunt å være på tur, men vi anbefaler alle å gjøre veivalg med gode marginer og følge alle råd fra myndighetene, sier Engeset
En annerledes vinter på mange måter
Vintersesongen 2019/20 blir trolig stående som en kontrast til fjorårets sesong, som ble preget av store skredulykker og mange omkomne. I ånedene som tradisjonelt er høysesong for topptur mellom mars og mai, kan vi regne med at det er langt færre folk som ferdes i fjellet.
- Det er klart at antall folk på tur har mye å si på statistikken. Vi har hatt en spesiell vinter. Mange steder har det vært notert høye faregrader og problemer med svake lag, men vi har heldigvis hatt få alvorlige ulykker. Å opprettholde snøskredvarslingen fremover er fremdeles viktig for både beredskap, veier og infrastruktur, sier Engeset