Reddet kameratens liv

I oktober i fjor gravde Tromsø-student Thomas Bjerke Hilde (23) frem kameraten sin fra et stort skred i Lyngsalpene. Les historien hans før du begir deg ut i bratthengene i vinter.

Sist oppdatert: 29. oktober 2008 kl 14.32
Lesetid: 4 minutter

For ett år siden, i oktober 2007, ble det tidlig vinter og fristende forhold i fjellene i Troms. For en gruppe toppturentusiaster ble det svært dramatisk.

– Plutselig hører jeg uforståelige rop, flere ganger. Jeg ser en stor sky som kommer over fjellskrenten. Det spruter snø og is og har retning mot der vi står. Jeg prøver å stake unna, men er sjanseløs, siden jeg har fellene på, forteller Thomas Bjerke Hilde.
Den 23 år gamle lærerhøgskolestudenten forteller om en tilsynelatende perfekt dag, etter tre-fire dager med snøvær. Thomas Bjerke Hilde og kameratene setter kursen for Store Kjostinden (1488 moh.) i Lyngsalpene, hvor flere grupper allerede er på vei opp.

Vindpåvirket snø

– Vi visste at snøen var vindpåvirket og var forberedt på at forholdene kunne være ustabile. Men vi bestemte oss for å ta de vurderingene underveis, sier 23-åringen, som kommer fra Stange i Hedmark.
Ura nedenfor Store Kjostinden er kjent som skredterreng. Samtidig er dette et populært toppturmål, spesielt tidlig på sesongen. Thomas og kameratene er kommet opp på platået 1000 moh, da sjokket kommer. Skikjørere på vei ned det 37 grader bratte henget fra toppen av Kjostind har løst ut et gigantskred, med to meter høy bruddkant. Det får Thomas og vennene bokstavelig talt i hodet.

Ingen kontroll

– Det føltes som å bli pløyd ned av 50 godstog. Jeg hadde ingen som helst kontroll over bein og armer. Jeg tenkte på de situasjonene jeg hadde hørt om og hva man kunne gjøre. I ettertid tenker jeg at det var 15-20 sekunder. Der og da virket det som det tok lang tid. Du rekker å tenke ufattelig mye.
Da skredet til slutt stanser, er han til sin store overraskelse på toppen av snømassene.
– Jeg så ingenting, for det var så mye snø i lufta. Men jeg begynte å rope etter de andre. Den ene satt bare fem meter unna meg. Det var en ufattelig lettelse. Så ropte jeg på den andre uten å få svar. Jeg skjønte at han var begravd, og visste ikke om det var flere som hadde mulighet til å søke.

Fant kameraten

Skredområdet i Kjostind
Skredområdet i Kjostind

Skredet strekker seg 500 meter videre nedover i 300 meters bredde. Thomas Bjerke Hilde ringer AMK og slår skredsøkeren på mottaksmodus. Så starter han et overflatesøk.
– Jeg finner først en støvel som er revet av, så en knekt stav. Det leder i samme retning. Så får jeg kontakt med noen andre som er kommet til for å søke. Da får plutselig en av de gutta inn treff på søkeren. Like etterpå får jeg også treff og løper mot det punktet. Vi får treff på første stikk med søkestanga og graver så fort vi klarer. Jeg ser at det er kameraten min, og vi sjekker at han puster. Det føles ufattelig bra, sier lærerstudenten.

Mentalt forberedt

Til sammen var 6 personer med i skredet. Alle slapp fra det med livet i behold. De to som ble hardest skadd er nå på bedringens vei. Thomas Bjerke Hilde innser at det var en god porsjon flaks inne i bildet. Men ikke bare flaks.
– Grunnen til at vi fant dem så fort, var at vi hadde trent med utstyret. Vi var godt mentalt forberedt for en slik situasjon når uhellet var ute, og vi visste hva vi skulle gjøre, sier lærerstudenten, som ikke klandrer skikjørerne som løste ut skredet.
– Ulykken vil være med og prege ikke bare denne sesongen, men mange sesonger. Jeg vil ta det veldig gradvis for å få tilbake godfølelsen på tur, og kommer helt sikkert til å velge mye tryggere turer, sier han.

 

Denne artikkelen stod på trykk i Fri Flyt i desember 2007

Publisert 29. oktober 2008 kl 14.32
Sist oppdatert 29. oktober 2008 kl 14.32
 

Relaterte artikler

 
toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen