LYNGSEIDET, LØRDAG. – Å, søte jævel!
Vi har plassert oss nederst i alpinbakken, selve cruxet i Lyngen Rando 2014. Vi står i en sone der mange har det vondt. Der deltakerne i Lyngen Rando bare er halvveis i rennet. De har kommet ned fra fjellet en gang, og skal opp igjen. Enda en gang skal de klistre på fellene, gå opp skitrekket, traske videre opp mot Rundfjellet (Kjosryggen), omtrent 800 høydemeter, før det er raskest mulig ned igjen og inn til målgang, mellom busstasjonen og Nav.
Hvis noen er imponert av seg selv akkurat nå, så er det godt skjult. Nedkjøringen er det ingen som har noe pent å si om.
– Det va´ heiiilt førferrdele´, slenger de ut av seg den ene etter den andre, før de strener oppover skibakken igjen.
Les også: Ski og seil med Christian Radich i Lyngen
Det er ikke mer enn 26 dager fra tanken om en randonnéekonkurranse i Lyngen ble lansert, til rennet var et faktum.
– Det var som å kaste fyrstikk på et bål, forteller initiativtaker Tor André Skjelbakken.
Arrangørene trodde 50 deltakere var et optimistisk mål. Totalt ble det 63 påmeldte, derav 59 fullførte, fem nasjonaliteter var representert, og et velvillig bygdefolk som gjorde arrangementet mulig.
«Det var som å kaste fyrstikk på et bål».
På startstreken stod også randostjernene og kjæresteparet Emelie Forsberg og Kilian Jornet, som bor og trener i Lyngen i vinterhalvåret.
Les også: Lyngsalpenes superstjerne
De to var sterkt involert i planleggingen av løypa, som riktignok var betydelig enklere enn hva de er vant med. Men de er henrykt over oppslutningen.
– Det var synd at sikten var dårlig, men det var himla gøy. Det er jo ganske stort i Mellom-Europa, og jeg er sikker på at det kommer til å bli mer populært framover, sier Forsberg.
De to var i en helt egen divisjon, og for mange var det en opplevelse å se dem leke seg gjennom løypa. Forsberg var andre raskeste deltaker i mål, kun slått av Jornet, som fullførte rennet på omtrent 1 time og 43 minutter.
– Det var en fin trening, smiler katalaneren beskjedent.
«Det var fin trening».
Kilian Jornet, verdensmester i randonnée
Etter endt målgang var deltakerne i betydelig bedre humør enn halvveis i konkurransen. Det var en god gjeng fra Tromsø på plass. Martin Næs (31) har gått toppturer i årevis, men har fått smaken på randonnée som konkurranse. Han ble nest beste herre etter Jornet i klassen menn 16 – 40 år.
– Runde to var hard, men det var moro, konkluderer han.
– Hva er det du liker med konkurranseformen?
– Du finner deg ganske raskt et tempo du kan trives i, hvor du går inn i ditt eget og driver på med det noen timer, sier Næs.
– Vi må jo også legge til at selv om det er konkurranse, er det veldig sosialt og bra stemning, legger kameraten Randolph Rhea til.
Les også: Alpinanleggene lanserer skiinfo- konkurrent
Årets Lyngen Rando var et testrenn på hva som kan være mulig å få til. Arrangør Frode Hansen i Lyngen Røde Kors mener det gikk over all forventning.
– Dette er starten på noe stort, sier han.
– Hva betyr det å ha Emelie Forsberg og Kilian Jornet på startstreken?
– Jeg kjenner knapt til dem. Men om jeg skal si noe klokt om det, så forteller det litt om hvor hvor sentralt Lyngen er for slike konkurranser. Vi er jo selve hjertet for toppturfolk, og vi ser jo hvordan interessen har eksplodert de siste årene, sier Hansen.
«Det var tungt, men det var fantastisk.»
Tor André Skjelbakken
Initiativtaker Skjelbakken mener også at Lyngen Rando er kommet for å bli. Personlig var dette hans første renn med startnummer noensinne. Det ga mersmak.
– Det var tungt, men det var fantastisk. Dette blir en klassiker, og jeg håper vi kan få til noe enda større neste år. Gjerne et renn som går over flere dager, sier han.
Les også: Fri Flyt sine artikler om Tryvann