Øksendalen, Viromdalen, og Sunndalen. Dronningkrona, Skjorta og Fløtatind. Noen navn må du kanskje høre noen ganger før du får surret deg til å ta turen. Bli med til de lange toppturene på Nordmøre!
STORSLAGENT: Ryssdalsnebba i Øksndalen ligger på 1618 moh., og er en av mange fantastiske turer Sunndalsfjella. Foto: Einar Engdal
Lesetid: 10 minutter
Det er lørdag, Det er norsk toppturvinter på sitt beste og jeg har fått meg mitt livs overraskelse. Jada, vi liker overdrivelser, men her er det greit.
Jeg lurte i alle fall på hvor lenge Sunndalen hadde ligget her, uoppdaget for mine føtter, til tross for en konstant søken etter nye turområder. For idet vi svinger inn på parkeringsplassen, skjønner jeg at det kanskje bare er meg i hele verden som kaller dette for uoppdaget. Vi må rygge tilbake, og kjører forbi rekke på rad med biler parkert halvveis ut i grøfta. Fullt!
Og midt på plassen, mellom bilene, er det fullt av toppturbekledning i alle farger påkledt morgentrøtte skifolk. Hva skjer her?
Jeg eroverbevist om at det er en samling av et eller annet slag, enten DNT på tur, eller en toppturcamp jeg ikke har fått med meg.
– Neida, det er bare en vanlig lørdag her i Øksendalen, blir jeg forklart.
Noe har gått meg hus forbi. Her finner du noen av landets beste rando-turer, helt opp mot 1800 meter rett opp fra fjorden. Og hva betyr det? Jo, opp mot 1800 høydemeter rett ned til fjorden igjen etterpå.
På Nordmøre finner du noen av de lengste nedfartene i Norge, og området blir ofte glemt litt mellom Romsdalen og Sunnmøre.
Men det burde være forbudt å glemme et slikt område i topptursammenheng. Her finner du noen av landets beste turer, helt opp mot 1800 meter rett opp fra fjorden. Og hva betyr det?
Jo, opp mot 1800 høydemeter rett ned til fjorden igjen etterpå.
Øksendalen og Viromdalen
Sunndalen, Øksendalen og Viromdalen – vi kan ta med Eikesdalen og Eresfjorden også – gir deg lange turer med både utsikt og kjøring på høyde med det beste du har vært borti. Her finner du noen av verdens høyeste kystfjell, med alt det innebærer av perioder med pudderdump, skogskjøring og høyfjellsturer på en gang.
Vi har kjørt fra Molde til Øksendalen, for å gå på det Anitra Hauge kaller en fin tur.
Hun har aldri vært kjent for å overdrive i sine uttalelser, så jeg velger å vente og se hva som dukker opp. Og idet vi svinger innover Øksendalen må jeg dytte henne i siden mens jeg glaner mot toppene.
– Fin tur, sier du? Dette må vel være et sted som har mer enn bare «fine» turer?
– Jada, her er det utrolig mye bra.
Jøss, vi putter på en «utrolig», da må det jo virkelig være bra her, tenker jeg, og prøver å finne toppen vår i det fjerne.
Fløtatind, som ligger på 1711 moh, er dagens turplan, en klassiker som gir mange høydemeter med go`kjøring ned igjen. Etter å ha parkert bilen opp i en grøftekant, som seg hør og bør, er vi er på vei oppover dalen.
Parkeringsplassen ved Brandstad innerst i Øksendalen, mellom de mer kjente Sunndalen og Eikesdalen, er startstedet for de fleste turene her.
Oppover lia deler turfølget seg, noen skal til Fløtatind – som oss – og andre har tenkt seg opp på Skjorta, Henrikbotnnebba eller Litlskjorta. For å nevne noen.
Akkurat denne dagen er vi glad for at det er flere som skal samme vei som oss. For midt oppe i lia har fellen mistet motet. Limet er borte, og den henger som et slips etter den ene skien. Det er fryktelig irriterende å ikke ha med seg det nødvendige, når du oppdager det halvveis til toppen. Sportstape? Ducktape? Det glemte vi helt bort. Vi må krype til korset og spørre nestemann som kommer forbi. Han har en liten rull sportstape igjen, og vi får låne så fellen blir festet på plass igjen, reddet for denne gang.
– For en dag! – Ja, det er helt vilt!
Praten går som vanlig, oss toppturfolk i mellom. Er det ikke litt klisjè? Jo, men av og til er det på sin plass med klisjèer. Velger du å legge turen til Sunndalen er Sunndalsøra et bra utgangspunkt for turer til flere av de mest kjente toppene i området.
Dronningkrona, Kongskrona og Skjorta er bare noen av fjellene som er mer enn verdt et besøk. Det er lange turer, og det lønner seg å starte tidlig om du skal rekke både opp og ned før det blir mørkt, om du ikke venter til seint på våren. Uansett hvilken tur du velger, har de en ting felles: god utsikt, og lang nedkjøring. Og det skal ikke undervurderes.
Vi ser oss litt forundret rundt. Det er ingen bak oss, og vi er på vei oppover i et spor som er tomt. – Hmm, jeg husker plutselig ikke akkurat hvor vi gikk her sist, sier Anitra.
– Jeg lurer på om vi gikk litt lenger til venstre.
Jaja, da får vi bare tusle videre og se hvor vi kommer. Vi går sakte men sikkert oppover, kommer over kanten, og ser Fløtatind foran oss. Bare litt lenger til venstre enn beregnet. Alle veier fører tydeligvis til Rom. Vi tok bare en litt lenger en.
Toppen gir oss utsikt rett ned i Eikedalsvatnet, og innover et fjellandskap som gir oss lyst til å bli værende i fjellet. Men det har vi bare så vidt tid til å kikke på nå. Forventningene mine til nedkjøringen er formidable. Og de blir innfridd.
Vi kjører tilbake samme veien som da vi gikk opp, og får en helt urørt fl anke, nesten hele veien til botn.
Der møter vi på flere andre, som har stjerner i øynene og mye å fortelle om dagens turer.
Den lange oppoverturen med en omvei ble så definitivt verdt strevet.
Startsted: Brandstadbu i Øksendalen. Ta av fra rv. 62 mellom Molde og Sunndalsøra.
Fløtatind ligger mellom Øksendalen og Eikesdalen. Utsikten fra toppen er storslått og du ser rett ned i Eikesdalvantnet og videre inn i Romsdalsalpene. Turen til Fløtatind er lang, men det er ingen spesielle tekniske vanskeligheter underveis og turen blir aldri mer enn moderat bratt. Fløtatind er merket av som Trondskjortetind på M711 kartet.
Opp: Start ved Brandstad i Øksendalen. Gå over elven til Brandstadbu. Følg sti/traktorvei et lite stykke oppover langs elven, før du krysser deg oppover til Saufjellet (1206moh.). Fra Saufjellet følges platået sørover før du svinger vestover og rett opp til toppen.
Alternativ oppstigning: Fløtatind kan også nås fra Eikesdalen. Parker noen hundre meter før elva fra Ljøsabotn kommer ned i Eikesdalvatnet. Følg den rødmerkede stien opp til ruinene fra Ljøsåbotnseter og derfra kan du gå videre i slakt terreng inn i Ljøsåbotn. Fra innerst i botn går du mot Saufjellet til normalveien fra Øksendalen og følger denne til topps.
Ned: Nedkjøringene til Øksendalen eller Eikesdalen følger de samme rutene som oppstigningene. Det er også mulig å kjøre flere bratte varianter ned mot Eikesdalsvatnet. Fra laveste punkt mellom Fløtatind (1711moh.) og Trondskjortetind (1512moh.) kan du kjøre rett ned til Eikesdalsvatnet. Denne nedkjøringen er jevnt bratt, omtrent 35 grader, og bør kun kjøres under stabile snøforhold.
Dronningkrona 1816 moh.
Dette er en populær topptur til tross for 1600 tunge høydemeter. Dronningkrona er nabotoppen til Kongskrona og de to toppene er en del av det store Vinnumassivet som strekker seg fra Furunebba rett opp for Furu ved Sunndalsøra, til Sandvikhaugen rett opp for Dalsbøen i Virumdalen. Turen opp går fra Dalsbøen og rett opp lia mot høyspentlinja i dalen mellom Grøvelnebba og Sandvikhaugen. Oppe i dalen svinger du av mot venstre, eller sørøstover, og tar sikte opp den lange bakken mot ryggen rett sør for Sandvikhaugen, 1686 moh. på kartet. Fra toppen av bakken er det bare å følge ryggen sørøstover mot toppen av Dronninga. Vær forsiktig da det på toppen er relativt luftig med bratte stup på sørsiden som ofte har store skavler. Den vanligste nedkjøringen følger den samme ruta som turen opp.
Skjorta 1711 moh.
Skjorta er som en stor, markert kjegle som ruver innerst i Eresfjorden. Fjellet er svært godt egnet for toppturer ettersom nedkjøringen er fri for traversering og slakke partier. Ulempen er at fjellet med sin ruvende form er utsatt for vind. Men med flaks og god timing er dette beste stedet å være når det er pudder. Kjør innerst i Eresfjorden ta av første vei mot venstre og videre mot Bjørbakken. Parker bilen ved et vanninntak før broen over Kvanndalselva. Følg en traktorvei langs elva opp til åpningen av Kvidalen. Gå over broa og innover et stykke i den ulendte Kvidalen, før du krysser opp gjennom skogen. Når du kommer opp på fjellet er det bare å krysse seg oppover mot toppen. Hvis føret er tungt kan det være lettere å gå på den ofte avblåste ryggen på venstre side. Den vanligste nedkjøringen følger samme rute som veien opp.
Skrommelnebba 1548 moh.
En flott skitur med utsikt til både Romsdals- og Nordmørsfjell.
Skrommelnebba er mindre besøkt enn nabotoppene Trolltind og Ryssdalsnebba, men er en like fin tur. Start fra Jordalsgrenda, og gå langs veien til du passerer Liasetra.
Deretter tar du oppover mot Middagshaugen, holder til venstre og under en høyspenttrasè mot toppryggen. Pass på store skavler langs toppryggen, så hold godt til høyre. Følg ryggen mot fortoppen på ca 1500 moh., og videre til Skrommelnebba.
Retur går samme vei mot Ryssdalsvatnet og ut Ryssdalen.
Trolltinden1347 moh.
Et fantastisk skifjell med lang vintersesong. Trolltinden med sine 1347 høydemeter ligger på grensa mellom Nesset og Sunndal.
Har du sansen for litt bratte nedkjøringer og en luftig topp er dette en tur som kan anbefales.
Smisetnebba 1175 moh.
Dette er en enkel og forholdsvis kort topptur i Sunndal, som samtidig gir over 1000 meter med veldig fin nedkjøring. Fra toppen er det fin utsikt mot Innerdalstårnet og de alpine fjella rundt Sunndalsøra men også utover fjordlandskapet og havet.
Nedkjøringen er flott og ved gode forhold kan det være mange muligheter for de mer erfarne kjørerne.
Såtbakkallen1632 moh.
Dette er en annen fin tur i Innerdalen. Turen er lang og byr på variert skikjøring i storslåtte omgivelser. Gå som for Store Trolla til Giklingdalen.
Følg Giklingdalen nesten til enden før du tar til venstre og videre opp mot toppflanken til toppen.
Ryssdalsnebba 1618 moh.
Mellom Jordalsgrenda i Sunndal og Eresfjord i Nesset, ligger denne toppen og glimrer mellom Trolltind og Skjorta. Men den er ikke noen dårligere topp av den grunn, men helt nydelig for deg som vil ha cruisekjøring.
Turen går opp fra Kanndal, og inn til en idyllisk setergrend, der du følger ryggen mot toppen.
Slotthøa 1833 moh.
I juni er det for de fleste sommerturer som gjelder. Men for de som elsker sene vårskiturer er Slotthøa midt i blinken. Den er forholdsvis utilgjengelig på vinteren, men når Aursjøveien brøytes opp til Holbuvatnet i slutten av mai ligger Slotthøa og venter på vårskientusiastene.
Slotthøa er betengelsen på hele fjellmassivet, og det er Søndre Slotthøa som er mest egnet til skiturer. Ca to kilometer vest for Sunndalsøra langs RV62 tar du av mot Litldalen og Aursjøvegen. Følg Aursjøvegen ca 20 km og ta av til høyre over brua ved Holbuvatnet, skiltet Reinvassbu.
Fra demningen ved Holbuvatnet går du på opp lia syd for Holbuhaugen. Når du kommer til Reinsvatnet holder du høyden til du kan gå inn mot Blåbotnen. Her holder du til venstre for vannet, og går opp bratta innerst i dalen.
Når du ser toppområdet av Slotthøa, skal du opp til skaret øst for Slotthøa før du går opp til toppen i vestlig retning. Turen ned følger du samme vei, men et fint alternativ er å gå tilbake om Blåbotnhalsen og videre langs ryggen og ned til Holbuhaugen.
TRAVERS: Dronning- og kongetravers
For deg som har både bre- og taukunnskap i orden, så er turen over Dronningkrona til Kongskrona spektakulær.
Du trenger tau for å gjennomføre denne, og her får du mange høydemeter på en tur. Traversen går over Vinnumassivet med utsikt over Sunndalsfjorden og Innerdalen.
Start fra Virumdalen og følg Sandvikdalen opp mot Sandvikhaugen. Gå en slak rygg, før du rappellerer ned på breen og går videre mot Kongskrona, og får 1600 høydemeter med skikjøring.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.