Knallåpning for Bygdin

Det tok femti år før de fikk vintervei til Bygdin Fjellhotell så tidlig som i år. Så langt har åpningen vært som en drøm for de nye eierne.

Sist oppdatert: 21. februar 2018 kl 09.00
NY DRIVER: Tor Oxhovd Svalesen vil tilby gjestene alpefølelsen på Bygdin. Foto: Sandra Lappegard
NY DRIVER: Tor Oxhovd Svalesen vil tilby gjestene alpefølelsen på Bygdin. Foto: Sandra Lappegard
Lesetid: 6 minutter

BYGDIN

Bygdin Fjellhotell ligger på 1065 moh, 12 kilometer nord for Beitostølen langs fylkesveg 51, ved foten av Valdresflya. I år har det åpent fra 15. februar inn til Bygdin fra Beitostølen. Nattestengt. 

BEITOSTØLEN/BYGDIN. Til vanlig er vegen over Valdresflya vinterstengt med bom fra Garli noen kilometer ovenfor Beitostølen. At det allerede nå er mulig å passere bommen og komme helt inn til Bygdin Fjellhotell, er som å få tilgang til det aller helligste.

– Det er faktisk flere som sier det, sier Tor Oxhovd Svalesen med et smil.

 

Ved nyttår overtok han det ærverdige hotellet som har vært i drift siden 1897, sammen med foreldrene og to brødre. De har ennå ikke helt konkludert om de skal fortsette å kalle det for fjellhotell eller gå helt tilbake til høifjeldshotel, som det fremdeles står over inngangsdøra.

– Vi synes det klinger fint, men så er det dette med markedsføringen. Det er ikke alle som har positive assosiasjoner til høyfjellshotell-ordet, sier Oxhovd Svalesen.

SKIFTER STIL. Det vil de nye eierne gjøre noe med. Moren Bente er godt i gang med å innhente møbler og det som skal til for å få hotellet tilbake til 1920-30-stil. Stuene er originale. Fjellheimen og omgivelsene er de samme, men folks forbruksmønster har endret seg. Folk foretrekker heller hytte på fjellet framfor hotell. De nye driverne vil heller satse mer på det reiselivet som man søker mot i Alpene. Mer på opplevelser og mindre på musikk, dans og bar. Folk drar ikke til fjells for å musikk, dans og drikke fjellbekk.

– Muttern ser for seg sine gjester, jeg ser for meg mine. Vi vet at toppturfolk ivrer veldig for dette området. Hotellgjester forventer gjerne litt mer, og da må servicen være på plass. For hyggelige og søkende folk håper jeg at dette vil være et bra sted, sier han.

 

PÅGANG. Telefonen hans ringer konstant . Enorme snømengder siden nyttår har gjort hotellet så godt som innesnødd. I tillegg til at familien driver to gårder, driver de også fjernvarmeanlegget på Beitostølen og Fagernes og leverer biovarme til hus, hytter og næring, der endringer må gjøres når folk sover. Egentlig hadde de sett for seg en forsiktig start. Men med sol og finvær kombinert med vinterferie og mange som vil opp for å se, har det blitt en større fart på åpningsuka, og bookinger tikker inn.

– Vi er litt short på bemanning, men det må bare gå. Vi løser det ved å kalle inn mer familie og venner, sier Oxhovd Svalesen.

ÆRVERDIG: Bygdin Fjellhotell har vært i drift siden 1897. De nye driverne vil gi gjestene alpefølelsen når kommer hit vinterstid. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
ÆRVERDIG: Bygdin Fjellhotell har vært i drift siden 1897. De nye driverne vil gi gjestene alpefølelsen når kommer hit vinterstid. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

 

OPPSKALERER. Familien er vant til å jobbe med turister. Faren Torgeir har drevet med organiserte rideturer i Jotunheimen i 32 år, med obligatorisk stopp på Bygdin sommerstid. Tor er selv utdannet byggingeniør og hadde noen år i Statkraft før han vendte tilbake til Beito. Han ser potensialet i naturbasert reiseliv. Bygdin har ingen skiheis, men mulighet til å nå en rekke 2000-meterstopper og mildere fjell. Fjellsidene er allerede fulle av spor etter skifolk som har kost seg i tørr februarsnø i fjellsidene. 

I disse dager jobbes det med å stikke løyper innover mot DNT-hyttene Torfinnsbu, Yksendalsbu og Fleinsendin. Tilknytningen til løypenettet til Beitostølen gjør at hyttefolk og vinterferieturister kommer oppover på langrennsski fra Beitostølen for dagens lunsj, vafler, kringle og kaffe.

Noen går tilbake samme vei som de kom, andre benytter seg av returmuligheten med minibuss ned igjen. Utover vinteren blir det intro-kurs i randonnèe, åpen skikafé og hundekjøring.

I mai stenger hotellet for oppussing og mer praktiske løsninger opp mot dagens bruk. 

De nye driverne var beredt på en ganske forsiktig åpning. Men så åpnet veien, og finværet og vinterferieturistene kom på samme tid. 

– Det overrasker meg hvor mange som forteller at de allerede har et forhold til Bygdin. Det er mange som vil komme oppom å se, både bygdefolk og hyttefolk, forteller 32-åringen.   

På åpningsmiddagen hadde de ventet 50-60 gjester, og stilte med innleid kokk fra Kontinental.

– Inkludert et par som halvveis rota seg bort kom og kom tilbake, ble det totalt 91 gjester. Så da fikk vi prøvd oss, sier Oxhovd Svalesen. 

 

HISTORISK TIDLIG. Veien over Valdresflya er vanligvis vinterstengt fra 3. januar til 15. mars, men i år er det et forsøksordning å brøyte veien inn til Bygdin fra uke 7. Brøytingen blir finansiert av fylkeskommunen, og beregnet kostnad er 400.000 kroner. En såkalt mulighetsstudie vil vurdere om det kan bli en varig løsning. Med støtte fra kommunen og næringslivet på Beitostølen håper de nye eierne at ordningen vil kunne gi merverdi ikke bare for hotellet, men for hele næringslivet og hyttefolket på Beitostølen, gjennom tilgangen til Jotunheimen og Valdresflya.

– På sikt håper vi at ekspressbussen fra Oslo kan snu her oppe, og at vi kan ha helårsåpent, forteller Oxhovd Svalesen. 

I en tid der de fleste vil ha hytte eller leilighet på fjellet, kan det virke modig å skulle ta over et gammelt høyfjellshotell. Men familien Oxhovd Svalesen synes reiselivshistorien til Bygdin er verdt å forvalte videre. Dessuten er beliggenheten god, umulig å ikke legge merke til langs veien, i enden av Bygdin-vannet.

– Vi har turistvegen og Besseggen. Får vi fem prosent av den trafikken, så har vi fullt opp mye av sommeren. Beliggenheten vår er god, men folk må ha en grunn til å stoppe her og bli her en stund. Det er det vi skal jobbe med, rendyrke opplevelsene, sier Oxhovd Svalesen.

MERVERDIER. En av gjestene driver selv hotell lenger ned i bygda. Øyvind Grønolen har frikveld fra kjøkkenet på Grønolen Fjellgard og hadde egentlig planer om å dra på stølen. Men i februarkulda fristet det mer å ta ei natt på Bygdin i stedet. Han gleder seg over at Tor og familien har brettet opp ermene for det tradisjonsrike hotellet, selv om de også konkurrerer om de samme gjestene. Tor startet så smått å jobbe for Grønolen-familien allerede som seksåring ettersom familien hans pleide å feire nyttår der. Han ville heller jobbe enn å fly rundt å leke. På den tiden var det lov å røyke inne, så han fikk lov til å bytte askebeger og rydde tomglass. Etter det første året kom han hjem og sa at «fra neste år vill han ha hvit skjorte og svart bukse», han også, og fikk en anelse for stor servitørvest som han gikk rundt med.

– Alle på Beitostølen er tjent med at det blir liv på Bygdin, sier Grønolen.

Publisert 21. februar 2018 kl 09.00
Sist oppdatert 21. februar 2018 kl 09.00

Relaterte artikler

Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen