Kan randokonkurranser bli det nye Birken?

Det spør Erlend Sande, redaktør i Fri Flyt, seg selv idet han gjennomfører sin aller første randokonkurranse. I det aller ferskeste nummeret av Utemagasinet kan du lese om hvordan det gikk. Få en smakebit av saken her.

Sist oppdatert: 14. mars 2016 kl 15.59
Erlend Sande på god vei opp mot en av tre topper. Foto: Daniel Kvalvik
Erlend Sande på god vei opp mot en av tre topper. Foto: Daniel Kvalvik
Lesetid: 2 minutter

Randorenn blir mer og mer populært, og det arrangeres renn med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Men hva er det som får folk til å bruke flotte skidager på å gå om kapp opp fjelltopper, for å så kjøre ned igjen med melkesyre i bena?

Det ønsket Sande å finne ut under sitt utvalgte jomfrurenn: Romsdal Rando. Her skulle toppene Gåltåtind, Søre Klauva og Kirketaket bestiges. Underveis var han relativt optimistisk.

– Jeg var ikke så dum at jeg prøvde å henge på teten. Selv i mosjonsklassen er det noen som sprengåpner. Jeg siktet meg inn på 600 høydemeter i timen. Slitsomt for de fleste toppturentusiaster, slapt for de som virkelig går fort.

Sande hadde på forhånd gledet seg til å bli kjent med denne konkurranseformen. Det ville bli en ny måte å oppleve storslått natur på.

– Jeg trengte ikke engang overtalelse. Jeg hadde gledet meg til dette her. Sett fram til å slite meg ut i motbakkene, sjekke om jeg kunne ta igjen noen nedover. 2500 høydemeter ville bli ny pers. Oppleve av de flotteste fjellene i landet, på en ny måte. Klatre opp baksiden av Kirketaket.

Les hvordan det gikk med Sande i den siste utgaven av Utemagasinet. Uten å røpe for mye kan vi si at det til tross for melkesyre og blodsmak i munnen – ga mersmak.

Godt grep: Test av toppturhansker

Toppturhansker skal fylle mange funksjoner; ikke bli for svett oppover bakkene, men holde deg varm nedover. UTE har testet 16 par hansker for toppturen.

Ny vri over Svartisen

– Å krysse Svartisen var en gammel drøm, og en av mange mål på den lange listen. Vi slo to fluer i en smekk, og tok like greit med både packraft og ski, skriver Jose Mijares.

4
4

PACKRAFT: Å krysse Svartisen hadde ikke vært enkelt med kajakk, men en packraft lar deg se kartet med nye øyne. Foto: Jose Mijares

Sammen med sin beste venn Hilo Moreno, har Jose Mijares gjort en ekspedisjon ut av å krysse Svartisen, Norges nest største isbre.

Portrettet

Bli kjent med Mikael Nerberg. Han er både skikjører, tindevegleder og miljøforkjemper.

Les om dette, og mye mer, i den siste utgaven av Utemagasinet.

Abonnenter får bladet rett i postkassa sju ganger i året, og digital tilgang til alle tidligere utgaver. I tillegg er det flere andre medlemsfordeler. Du blir enkelt abonnent her.

Publisert 14. mars 2016 kl 15.59
Sist oppdatert 14. mars 2016 kl 15.59

Relaterte artikler

Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen