NGI vil ha ditt bilde av rim. Basert på observasjoner på forskningsstasjonen på Stryn har de nemlig startet et prosjekt for å se på muligheten for å bruke satelittdata til å forbedre skredvarslingen her i landet.
I den forbindelse trenger de hjelp fra folk som kan ta bilder av rim og sende det inn på e-post.
Slik presenterer NGI rimprosjektet
Tanken bak prosjektet er enkel, og hovedtrekkene er følgende:
* Rimkrystaller danner glidesjikt i mange skred i deler av landet. Informasjon om hvor slike sjikt er dannet vil derfor kunne hjelpe med å identifisere områder med potensiell fare hvis krystallene begraves av neste snøfall.
* Rimkrystaller dannes på toppen av snødekket, og har en meget karakteristisk form som er meget ulik andre snøkrystaller. På grunn av den spesielle formen har rimkrystaller en annen refleksjon av stråler enn de fleste andre snøkrystalltyper.
* Bilder fra satellitt dekker store områder og ikke bare punkter, som vanlige observasjoner. Satellitter er dessuten i regulære baner og flyr derfor jevnlig over bestemte områder.
Vi har foreløpige resultater som indikerer at det i bestemte typer av satellittbilder er mulig å identifisere perioder der det dannes rimkrystaller på bakken. Resultatene er basert på observasjoner i et område nær NGIs forskningsstasjon Fonnbu ved Strynefjellet.
For å bekrefte resultatene kunne vi nå tenke oss å utvide observasjonsområdet til alle områder i Norge der det er lite eller ingen skog!
Les mer her
UTE-foredraget 13. januar: Brattlien - Alt om snøskred
Foto: Simen Berg