Førstemann på tur

Om du kjemper i teten, eller bare vil se hvordan det går; det er mulig for alle å bli med på en av vinterens randonee-konkurranser. Her er oversikten.

Sist oppdatert: 3. mars 2015 kl 20.11
FØRSTEREIS: Narvik Rando arrangeres for første gang 13-15. mars i år. Foto: Narvik Rando
FØRSTEREIS: Narvik Rando arrangeres for første gang 13-15. mars i år. Foto: Narvik Rando
Lesetid: 5 minutter

De fleste arrangementene har egne tur- og mosjonsklasser. Du kan velge konkurranse med èn fjelltopp, eller hva med fem på en dag? Hiv deg med, og ta det som en tur!

Gaustatoppen
Gaustatoppen

7. mars                        Gaustatoppen Rando           

Gaustatoppen Rando bruker både skianlegget og terrenget utenom for å komme seg opp og ned fra Gaustatoppen. Den første utgaven av Gaustatoppen Rando har en løype på ca 1720 høydemeter med start og mål ved Gaustablikk Skisenter. Første stigning er opp Gaustabakken, ca 150 høydemeter. Derfra følges Sondretraseen ned til bunnen av Gaustablikk Expressen. Derfra går trasen til bunn av Brendstaulheisen og videre opp Brendstaullia og Heddersløypa til toppen av Fjellheisen, ca 560 hm. Videre går traseen ned til Langefonntjønn, før det tas fatt på stigningen opp mot Gaustatoppen, ca 750 hæydemeter. På returen kjøres det ned til Langefonntjønn igjen, før det gås opp til toppen av Fjellheisen, ca 230 høydemeter. Den siste nedkjøringen er ned til Kvitåvatn og videre tilbake til bunn av Gaustablikk Skisenter.

Gaustatoppen Rando innbydelse 2015.pdf

Gaustatoppen 2
Gaustatoppen 2

 

LES OGSÅ: Ta randoutfordringen

13.-15. mars                        Narvik rando

Nordlands første randonee-konkurranse noensinne gjennomføres i Narvikfjellet. Løypa skal være noe av det mest spektakulære som kan oppdrives i Skandinavia, og det er skianlegget og offpistområdene i Narvikfjellet som utgjør arena for arrangementet. For deg som ikke ønsker å kjøre den lange og krevende konkurranseløypa på nesten 2000 høydehøydemeter, vil det bli en turklasse, der du snur oppe på Tredjetoppen før du kjører ned til afterski på Fjellheisrestauranten.

Narvikrando
Narvikrando

21. mars                        Romsdal Rando
Tre fjelltopper og 2500 høydemeter er planen denne dagen i Romsdalen. Ruta er oppom de kjente toppene Galtåtind, Klauva og Kirketaket i Isfjorden, og målet er at det skal være en uhøytidelig konkurranse. Romsdal Rando skal være et turrenn for alle som føler seg i god nok form og har gode skiferdigheter til å gjennomføre 2500 høydemeter på ski.

LES OGSÅ: Intervju med Ola Hovdenak om Romsdal Rando

Romsdal Rando
Romsdal Rando

 

28. mars                        Lyngen Rando

Fjellene rundt Lyngseidet har mange muligheter for randokonkurranser. I år blir det en helt ny trasé, med 2000 høydemeter i konkurranseklassen, 1600 i trimklassen og 600 for tur- og familieklassen. Løpet starter i sentrum opp over 600 høydemeter nord for Lyngseidet til over «Verdens Ende» på Kjosryggen, og retur ned til sentrum. Deretter for går den opp på Goalsevarre (1289 moh.) syd/vest av Lyngseidet (200 høydemeter med booting) for så å returnere ned til sentrum og målgang.

Lyngenrando
Lyngenrando

 

29. mars            Randoenern i Oppdal

Randoenern går i fjellene rundt Oppdal og ved Oppdal skiheiser, og arrangeres i år for fjerde gang. Den lengste distansen går over fem fjell, mellomdistansen på tre fjell, og trimklassen går et fjell. Femfjells-løypa er Norgescup, og har spesifikke utstyrskrav. De som velger å ikke gå Norgescup kan velge om de vil starte i klassen med fem fjell, tre fjell eller trim. Første topp som skal nås, er Stensesbrona på 1200 moh. Så er det av med fellene for å renne ned til Sprænbekken. På igjen med feller, og opp til Kornfonna på ca 1300 moh. Nå går turen nedover igjen, og du kommer til Negardssetra. Neste tur oppover med feller går til Ørsnipen, 1325 moh. Dette er den delen av løypa med lengste motbakkeetappe – og her passerer en to topper, før det på nytt går nedover, nå til Ådalen. Nest siste topp er Prestauran 1260 moh., før siste topp som er Hovden på «bare» 1125 moh., før du kjører ned til mål utenfor Nor/Peppes.

randoenern
randoenern

 

4. april            Skjortarennet i Eresfjord

Skjortarennet starter på Gransetra (280 moh.) og går først seterveien opp til Kanndalen (463 moh.). Deretter fortsetter du rett opp til toppen av Skjorta (1711 moh.), en stigning på 1431 meter. Målgang er i Kanndalen, og du kan velge om du vil stille i aktiv klasse til toppen av Skjorta, eller i tur/trim-klasse til Kanndalen eller til toppen av Skjorta.

Skjortarennet
Skjortarennet

 

11. april            NM Randonee Galdhøpiggrennet

NM i randonee i år skal arrangeres sammen med, eller retter sagt ved siden av, Galdhøpiggrennet. Målet er å få randonee-løperne helt til toppen av Galdhøpiggen. Planen er en løype som går fra Spiterstulen til toppen av Galdhøpiggen, ca. 1350 høydemeter med et par felleskift på veien, før du må ned igjen.

18. april            XTind i Ørsta           

I XTind arrangeres under X2-festivalen i Ørsta. Her skal du bestige to fjelltopper med innlagte tekniske elementer. Fjelltoppene blir ofte bestemt rett i forkant av konkurransen, avhengig av snø og sikkerhet. I fjor ble konkurransen avholdt på Høgnibba (1191 moh.) og Lisjenibba (1050 moh.). X1 er en snillere variant, der du kun trenger å komme deg opp og ned igjen på et fjell. Konkurransen avholdes på Trollbotn, 15 minutters gange fra toppen av heisen på Bondalseidet Skisenter.

02. mai            NC Skittentind Rando i Tromsø

I Skittentind Orginal er det lag på 3 personer, der det er premiering for beste lag totalt og beste rene damelag. Når skuddet går er det felles start på den spektakulære løypa på ca 1500 høydemeter, som går over fjellene Storsteinnestind (1017 m), Djeveltanna (963 m) og Skittentind (1042 m). Skittentind Comp er den individuelle konkurransen, og tilpasset folk med racing- eller lett utstyr, og stor kapasitet. Her stilles det ekstra krav til alpine ferdigheter. Traseen er lengre g mer krevende: totalt ca 1800 høydemeter.

Skittentind rando
Skittentind rando

 

 LES OGSÅ: Test av teleskopstaver

           

Publisert 4. februar 2015 kl 10.00
Sist oppdatert 3. mars 2015 kl 20.11

Relaterte artikler

Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen