Espen Nordahl bor i Tromsø og er turleder i Midnight Sun Moutntain Guides (msmg.org) og Troms Turlag. Han holder flere bre- og skredkurs og er mye på tur hele året. |
Høstpudder
Når gradestokken kryper ned mot minusgrader og regnet har pisket noen dager i lavlandet, er det skiføre på Store Kjostind i Lyngen.
Årets første skitur skjer nesten alltid på Store Kjostind. Kommer du med ferga til Breivikeidet langs riksveien stopper du i Soturda, noen kilometer før Lyngseidet. Her er det bygget store skredanlegg i form av tunneler og voller. Det er lett å finne parkering på nordsiden av veien. Har det snødd lenge kan kanskje skiene tas på allerede fra bilen. Er det tidligere i sesongen er det bare å hive skiene på sekken og starte oppstigningen til fots i relativt lettgått urterreng. Oppe på moreneryggen på omtrent 600 moh vil du nok skue farbar snø i nærheten.
Derfra er det bare å kose seg oppover i en hestesko av alpine fjellformasjoner og nye utsynet som holder meget høy klasse. De siste 60-70 høydemetrene til selve toppunktet må nok gjennomføres uten ski. Ned er det pudderkjøring tilbake til hverdagen.
Vær oppmerksom på at at turen går i skredutsatt terreng der du er eksponert store deler av oppstigningen. Derfor er det meget viktig å gjøre velfunderte vurderinger av forholdene før og under turen.
Tid: 6-8 timer
Kart: Turkart Lyngenhalvøya (1:50.000)
Breeventyr
Lyngsalpene er kjent for alpine fjell og flotte breer. En av de letteste og mest kontrastfylte turene går inn til Steindalsbreen.
En tur hit til Steindalsbreen gir også flott innmarsj gjennom en vakker dal der du møter store kontraster mellom det frodige og det steinige. 25 kilometer sør for Lyngseidet ligger innløpet til Steindalen. Kjør et stykke oppover dalen til Akselstua der det er parkering. Herfra er det meget god sti innover i lettgått terreng. Etter omtrent en time kommer du inn til Steindalshytta som også kan leies for overnatting. Herfra får du den første lille utsikt mot breen i det fjerne. Etter hvert kommer du ut av skogen og passerer fine gressletter før du begir du deg inn i breverdenen og går over gamle morenereygger. Tilslutt åpenbarer Steindalsbreen seg. Innover mot fronten er det satt opp skilt som viser hvor breen lå ved ulike årstall. Her kan du med tydelighet se hvor mye breen har trukket seg tilbake de siste årene. Har du lyst begi deg ut på breen bør du være sikker på hva du gjør eller ha med erfarne brevandrere som turledere.
Tid: 4-5 timer
Kart: Turkart Lyngenhalvøya (1:50.000)
Senjas konge
Senja har små avstander mellom hav og bratte tinder. Landskapet på øya er storslagent og den høyeste toppen er Breidtinden (1017 moh).
Senja er kontrastenes fjellrike og Breidtinden er en fjellferd av første klasse. Start 5-6 kilometer øst for Senjahopen fra parkeringsplassen i Svarthola. Defra går det tydelig sti oppover til Svartholvatnet. Drei deretter mot øst og følge ryggen opp mot Breitindvatnet. Videre går den gode stien langs nordøstsiden av vatnet til skaret sørvest for ryggen mot toppen. Ryggen følges på østsiden det første stykke, men raskt går man opp på selve eggen.
Den beste oppgang kan være litt vanskelig å finne, men prøv å følge stien. Oppover egga er lett og artig småklyving med stadig tiltagende utsikt.
Plutselig er du oppe ved den store toppvarden. Føl deg som kongen på haugen og nyt det storslåtte utsynet!
Tid: 5-7 timer
Kart: 1433 IV Mefjordbotn