Det var søndag 3. november på formiddagen at Trond Løkke gikk sammen med et turfølge bestående av åtte andre personer. Gruppa var på styresamling ved hytta. Terrenget rundt Trollfjordhytta er høyalpint, og et område Trond Løkke er svært godt kjent i etter utallige turer og som tilsyn på hytta.
Natt til søndagen var det nedbør i lufta, og vind fra nordvest.
Turfølget hadde opprinnelig lagt opp til en rute fredag, men bestemte seg raskt for at den ikke var mulig å følge. Klokken 11:39 la gruppen i vei fra hytta på truger. 200 meter fra hytta, og ca- 100 meter fra ulykkesstedet, sa en i gruppa at hun hørte et drønn i snøen der hun sto. Gruppa observerte også sprekkdannelser i snødekket. Løkke var på da bakerst i gruppen. Han kjenner faretegnene og velger derfor å ta seg helt fremst i turfølget for å finne tryggeste trasé videre.
– Vi har brukt mye ressurser på å få kartlagt det som skjedde, blant annet ved å organisere befaring sammen med NVE. Flere av turdeltakerne har skrevet omfattende rapporter fra ulykken, og læringsmomenter har vært drøftet på flere styremøter i Vesterålen, sier Trond Løkke selv i en pressemelding.
Han bestemmer seg for å gå mot en renne mellom noen knauser for å se på skredområdet. Der ser han at det løsner snø 20 meter bortenfor. Kort tid etter kom det snø mot han, og da den nådde han løsnet også snøen han stod i. Han ble tatt noen meter videre før han stoppet i noen steiner. Snøen pakket seg i høyden, og Løkke ble helt begravd.
LES OGSÅ: Rebecca om å overleve skred
– Gitt skredfaren den dagen undervurderte jeg helt klart det aktuelle mikroterrenget og den terrengfella som det viste seg at jeg stod i. Sett i ettertid kunne jeg åpenbart unngått det hele ved å ikke bevege med inn i utløpssonen for skredet, sier Løkke videre i pressemeldingen.
Flere i turgruppa fortalte at de hadde hørt drønn i snøen like før skredet ble utløst. Det tydet på et vedvarende svakt lag i snødekket, at de gikk på fokksnø og at det var mulig å fjernutløse skred.
Rapporten kan leses i sin helhet her.