– Skavlene er store mange steder på grunn av mye vind tidligere i vinter, og med mildværet øker sjansene for at disse kan knekke, noe den tragiske ulykken i Sykkylven understreker, sier Solveig Kosberg, daglig leder i Snøskredvarsel.no.
Torsdag i forrige uke omkom en 35 år gammel mann etter en skavl på Ystevasshorn i Sykkylven løste ut. Mannen falt rundt 300 meter og ble på grunn av uvær i området ikke gravd frem før to dager senere.
– Skavler er det som er mest farlig for alle de som har tenkt seg på topptur i påsken, sier skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt, Kjetil Brattlien.
Les mer om skavler før påskeferien i avsnittene om toppskavler fra boken Toppturer i Norge, linket til høyre.
Større skavler enn normalt
Brattlien har observert større skavler enn normalt, og skavler som har lagt seg ut på uvanlige steder på grunn av mer østavær enn vanlig i løpet av vinteren. Den sene påsken med mye folk i fjellet kombinert med ustabil snø gjør at ekspertene frykter flere dødsfall i det som så langt er den verste skredvinteren på 25 år.
Ulykken på Ystevasshorn er den sjette skavlulykken siden 2005 med fatal utgang. I samme periode har flere personer rast hundrevis av meter ut fra skavler og utrolig nok kommet unna med livet i behold.
Ikke trygg på fast grunn
Redningsleder Jan-Gunnar Hole i Sunnmøre Alpine Redningsgruppe var en del av redningsaksjonen i Sykkylven. Han kan fortelle at 35-åringen som omkom torsdag gikk på fast grunn da ulykken inntraff.
– De gikk et sted de er godt inne på trygt fjell, men så knakk skavlen innover og han raste ut bruddkanten. Om en skavl er 3 meter, kan den i teorien knekke tre meter inn på steingrunn. Hendelsesforløpet på Ystevasshorn har vi på film. Det ble filmet fra toppunktet og vi ser veldig nøye hva som skjer. Det var en døsdsulykke på samme sted i 2007 og da var bruddkanten betydelig lenger ute, sier Hole.
– Må ha et paranoid forhold til skavler
– De fleste skavler brekker ikke med brudd bakover. De brekker rett av. Av flere grunner kan de brekke innover på fjellet og det kan være farlig der det ville vært trygt å gå på sommerstid. Hvis du går et sted det er ti centimeter med snø til fast grunn er det noe annet enn om det er tre meter. Mange jobber ut i fra en sikkerhetsmargin på at skavlen kan brekke med 45 grader inn på fjellet. Jeg vil kanskje ikke være så bombastisk, men pleier å si at man må ha et paranoid forhold til skavler og holde seg langt unna.