Slike fjell finnes i både Lofoten, Romsdalen, Lyngen og Jotunheimen – du må bare vite om dem. Her får du 10 turtips til de tryggere toppturene når skredfaren er større enn forutsett.
TRYGGERE TOPPTURER; Finn de flotte men tryggere fjellene når det er stor skredfare! Foto: Espen Nordahl
Lesetid: 11 minutter
Bak turtipsene vi trekker fram denne artikkelen står forfatterne av en rekke toppturbøker som er gitt ut på forlaget Fri Flyt:
Toppturar i Sogn, Toppturar i Bodø, Toppturer i Sunnmørsalpane, Toppturer i Norge og På tur ved Leirvassbu.
Romsdalen
SMØRBOTTFJELLET (1188 moh.)
En snøsikker topptur med flere muligheter for både enkel og bratt nedkjøring.
Smørbottfjellet, vanligvis omtalt som Smørbotntind, starter fra snøsikre Skorgedalen. Denne dalen er egnet for skiturer store deler av sesongen, siden veien som går opp til 300 moh. er åpen hele året.
OPP: Gå nordover fra parkeringsplassen opp mot gryta på Smørbottfjellet. Når du kommer opp fra skogen, er det fint, slakt terreng hele veien til topps. Det er to topper over denne gryta. Den til høyre er høyest.
NED: Det vanligste er å følge samme vei ned. Gryta er slak, men innbyr til fin cruising. FALLHØYDE: 800 meter
KAST: 1 - enkel
TID: 3-4 timer
STARTSTED: Skorgedalen i Isfjorden. Ta av mot høyre omtrent ti kilometer vest for Isfjorden på veien mot Åfarnes og Molde. Veien til Skorgedalen er skiltet, og det er bomvei som er åpen hele året. Parker på stor parkeringsplass i enden av veien.
Bodø
I Bodø-området finner du både innlandsfjell og kystfjell, alt til sitt bruk. I kystfjellene kan du ofte gå helt fra fjæresteinene, mens innlandsfjellene kan gi deg lange nedkjøringer.
Nordre Nattmålstuva (751 moh.)
Nordre Nattmålstuva har ikke rukket å bli en klassiker i Bodø, men det er nok mer av manglende kjennskap til området enn kvaliteten. Fjellet er for mange en ukjent liten perle, og kan langt på vei konkurrere med Søndre Nattmålstuva når det gjelder tilgjengelighet og skiføre.
Nordre Nattmålstuva fortjener å bli en korttur-klassiker!
OPP: Følg skogsveien som starter 50 m sør for den gamle garasjen. Følg denne i retning sørvest til 160 moh. Her bryter det av en kort veistubb til høyre. Følg denne åpningen nord i retning bekkedalen. Hold deg ca 1-200 meter sør og parallelt med bekkedalen hele veien i retning Nattmålstuva, da finner du de beste åpningene i skogen og det jevneste skiterrenget.
Terrenget er småkupert og på 345-355 moh. treffer du på en bratt skavlkant. Over denne kanten åpner terrenget seg helt og på 400 moh. brattner det gradvis til fra 22 til 26 grader opp til 500 moh. Herfra trekker du 400 meter i retning nordøst. i samme høyde mot Rundfjellet til du treffer på en 28 grader bratt østlig rygg som leder opp til p751. På dager med ustabil snø bør du holde avstand til den bratte østhellingen og sørge for at denne er passert før du legger kursen opp østryggen.
Ned: Følg samme vei som opp.
Tid: 2-3 timer
Høydemeter: 680
KAST: 1 - enkel
Startsted: Kjør RV 80 fra Bodø i retning Fauske. Etter 37,7 km ta av mot Bringsli/Jordbru ved Nordvika. Etter 4,4 km ta av mot Jordbru og fortsett 1,6 km til Hanshaugen og parkering ve side av vei ved en gammel garasje. Faremoment: På 500 moh må du på dager med skredfaregrad 3 holde behørig avstand til den bratte øst hellingen og krysse langt nok nordøst før du begynner å dreie opp øst ryggen til Nordre Nattmålstuva. Guide tips: Turen er ugunstig på dager med mye snø da terrenget mellom 420-200 moh er relativt slakt og det blir vanskelig å få nok fart med snø til knærna.
Det er først når du har en evne til å gjenkjenne snøskredterrenget at du vil kunne unngå det.
Hurrungane
Blant bratte tinder gjemmes de litt snillere perlene, men de finnes!
Lauvnostinden (1950 moh.)
Enkel topp med mye fin nedkjøring i forhold til innsatsen. Nordryggen på Lauvnostinden har ofte god snø og er vanligvis mer snøsikker enn naboryggen fra Dyrhaugstind.
Flanken fra toppen gir en lang, sammenhengende nedkjøring, perfekt for store svinger.
Opp: Fra parkeringen ved inngangen til Ringsdalen (Ringsbotn), skrår du rett opp mot Lauvnosi (1374 moh.). Følg deretter ryggen videre til den store, brede flanken som går nesten opp til toppen. Etter flanken blir det siste stykket til toppunktet en smal og ofte avblåst rygg. Det kan derfor være nødvendig å gå det siste stykket til fots.
Alternativ oppstigning: Det er også mulig å starte litt vestenfor det vanlige utgangspunktet, omtrent midt på den rette veistrekningen under Ringsnonghaugen (1212 moh.). Gå deretter sydover til det lille vannet på 1174 moh. og derfra opp det slakeste partiet til den store flanken. Følg denne til toppen.
Ned: Nedkjøringen fra Lauvnostind er slakere enn Dyrhaugsryggen og følger samme rute som oppstigningen. Ruta til den alternative oppstigningen er slakest og går på slutten over enkelte flate partier. Fallhøyde: 900 meter
KAST: 2 - utfordrende
Tid: 4 timer
Startsted: I Ringsbotn, ved lommen der veien mellom Turtagrø og Øvre Årdal møter traktorveien fra vanninntaket ved Ringselvi, omtrent to kilometer sørvest for Turtagrø.
Jotunheimen
Høyfjellsområdet har flere flotte skifjell, og mange av dem er helt overkommelig uansett forhold.
Surtningstinden (1997 moh.)
En undervurdert topp som innbyr til rundtur. Fjellet er frittliggende, vest for Leirvassbu, og tilhører Smørstabbtindane.
OPP: Følg kvistet løype vestover fra Leirvassbu i retning Skogadalsbøen. Rett etter Gravdalsfonni kan du begynne å skrå oppover i det slake terrenget opp mot Glupen og Surtningsbreen. Det er mulig å følge T-merket og vardet rute hele veien opp til Glupen, men i vintersesongen er denne normalt bare delvis synlig. Opp til bandet mellom Surtningstinden og Stetinden er det ikke særlig bratt, men herfra skyter Surtningstinden ganske bratt opp. Man bør derfor holde noe avstand til østveggen. Kun ved stabile snøforhold bør det vurderes å gå bratta rett på. Det er både enklere og tryggere å gå helt frem til ryggen, og følge denne til topps. Siste 30 høydemeter kan være avblåst og steinete.
NED: Nedkjøringen følger primært samme rute som bestigningen, der du selv velger bratthet etter egne ferdigheter, ønsker og snøforhold. Du får flest høydemeter – og absolutt best skikjøring – dersom fallinja følges rett på Gravdalen. Her er det bølgete og flott skiterreng som ofte har gode snøforhold. Toppen innbyr til rundtur der nedkjøringen kan gjøres på nordsiden og ned mot Tverrbyttjønne. Denne nedkjøringslinja gir nesten 650 høydemeter i nydelig terreng med gode snøforhold og valgfri bratthet.
Fallhøyde: Ca. 650 meter Tid: 4–6 timer fra Leirvassbu, hvorav 1 time retur Startsted: Leirvassbu Faremomenter: Utglidningsfare og tidvis overhengende toppskavl. Skredfare fra østveggen.
Lofoten
Spektakulære fjell du sikkert har sett på film! Men jammen finner du topper som fungerer i all slags vær her, også.
Torskmannen (755 moh.)
Selv om Torskmannen verken er av de høyeste eller bratteste toppene i Lofoten, er det en populær topptur.
Fjellet byr ofte på fine kjøreforhold når det er forblåst andre steder. Anmarsjen er kort, og nedkjøringen er variert.
Opp: Torskmannen er den spisseste toppen i tinderekka som strekker seg mot dalen der veien går videre til Laukvik. Den ligger litt tilbaketrukket og ser lavere ut enn nabotoppene til høyre, men kjennetegnes ved at snøsida strekker seg nesten helt opp til toppen. Fra kraftstasjonen sikter du mot toppen i retning nordvest og spaserer inn marka mot dalbunnen.
Halvveis opp mot Torskmannen ser du en forsenkning i terrenget hvor det ligger et lite vann. Gå så tidlig som mulig inn i dalen og følg venstresida av dalen opp mot vannet. Fra vannet og opp er det bare å krysse i vei mot skaret til høyre for toppen for så å følge ryggen siste biten til topps.
Ned: Helt øverst på toppen er det litt steinur som gjør at man vanligvis ikke kan kjøre helt fra toppen. Resten av fjellsida ned mot vannet som du passerte på vei opp kan du kjøre hvor du vil. Etter at du har passert vannet lønner det seg å kjøre på høyresiden av dalen, altså samme plass som du gikk opp, for å få minst mulig utmarsj. Siste del av nedkjøringa har en del tett skog. Fallhøyde: Omtrent 740 meter
KAST: 2 - utfordrende
Tid: 2-3 timer
Startsted: Turen starter ved Kvitfossen kraftstasjon i Vestpollen. Hit kommer du ved å følge E10 fra Svolvær mot Fiskebøl. 15 km fra Svolvær tar du av til venstre mot Laukvik. Ca. 1 km etter krysset kommer du til en kraftstasjon på høyre side hvor oppstigningen starter.
Tromsø
Rett ved byen finner du toppturmuligheter i verdensklasse.
Stormheimfjellet (1181 moh.)
Tromsø har uoffisiell status som toppturby med mange toppturentusiaster i byen. På Stormheimsfjellet legger snøen seg ofte tidlig, og fjellet er derfor blitt et populært mål som «sesongåpner». Store flater gjør det også til ei sann lekegrind for de som liker å kjøre store svinger.
OPP: Fra veien legger du spor over flatt terreng med småvokst kratt før det begynner å stige svakt. Over skogen tar du retning mot Hestedelda og varden. Derfra legger du sporet oppover med den breie ryggen retning mot toppen. Terrenget stiger svakt hele veien til det flater ut på ca. 860 moh. Her vil du også i det fjerne skue varden på toppunktet. Det stiger svakt innover før det bratner litt til like før du er oppe.
NED: Følg samme trase ned som opp med små variasjonsmuligheter fra ca. 860 moh. og ned alt etter snøforholdene. Fallhøyde: 1050 meter KAST: 1 - enkelt Tid: 4-5 timer
Det er lett å bli fartsblind. Når mange går mye på tur og det går bra, er det etter hvert en del som ferdes i bratt terreng uten nødvendigvis å tenke over at det er bratt.
Sunnmøre
Alpine vestlandsfjell kan imponere – også med de snillere toppturene.
LEVANDEHORNET (917 moh.)
OPP: Levandehornet er en flott introduksjon til Sunnmørsalpene, og en ekte klassiker.
Følg E39 fra Ørsta eller Ålesund til du kommer til Vartdal. Ta opp vegen i Årsetdalen og videre på setrevegen til Busetsætra, om den er oppe.
Gå slakt innover Skorgedalen et stykke forbi Øyasætra, før du tar av vestover forbi Heiavatnet, der du peiler deg inn på skaret under Levandehornet. Følg deretter ryggen til topps.
NED: Følg samme vegen ned eller kjør i brattere hellinger direkte fra toppen mot Skorgedalen og videre ned til Busetsætra. Tid: 2-3 timer Fallhøyde: 800 meter frå Årsetdalen. 550 meter frå Busetsætra.
KAST: 2 - utfordrende
Faremomenter: Skavlar både på nordsida og på austsida i toppområdet. Skredfare om du vel å køyre i den bratte sida direkte frå toppen mot Skorgedalen.
Lyngen
De høye, alpine toppene gjemmer noen perler som fungerer for nybegynnere også.
Russelvfjellet (780 moh.)
Dette er en flott og grei introduksjonstur til Lyngsalpene med flott utsikt mot fjellene på den nordlige del av Lyngenhalvøya. Her har du muligheter for flott skikjøring.
OPP: Et greit startsted er Russelv ved starten av skogsveien som går opp langs vestsiden av Russelva. Finn parkering på nedsiden av veien. Følg vestsiden av elva innover dalen til du kommer inn i botnen. Her dreier du mot nord og etter hvert mer mot vest etter som du nærmer deg toppen. Det flater litt ut før du er helt oppe.
NED: Den vanligste nedkjøringen følger samme trase som opp. Ønsker du litt brattere helning kan du holde mer mot vest ned i dalbotn. Det anbefales å komme seg tilbake over på vestsiden av elva så snart som mulig.
Høydeforskjell: 780 meter
KAST: 1 - enkel
Tid: 3-4 timer
Hemsedal
Alpinanlegget dominerer i denne fjellbygda, men toppturer med fine nedkjøringer finnes der også!
Nibbi (1741 moh.)
Dette er en populær topptur med lang sesong, med 800 meters høydeforskjell og flere nedkjøringsvarianter. Den normale nedkjøringen foregår i en renneformasjon som samler snø og som ofte gir svært lang sesong.
OPP: Fra Lykkjastølen sees en foss omtrent hundre høydemeter opp i fjellsiden. Det enkleste er å gå på vestsiden av denne. Skrå videre oppover etter fossen og følg deretter i eller til høyre for den naturlige renneformasjonen. Følg denne hele veien oppover til toppen på 1741 moh.
NED: Den enkleste nedkjøringen følger den samme ruta som oppstigningen. Fallhøyde: 800 meter Tid: 3 timer Startsted: Lykkjastølen. Følg veien fra Ulsåk mot Lykkja. Ta av mot venstre inn bomveien mot Ulsåkstølen rett under Skogshorn. Kjør i omtrent tre kilometer.
Sogn
Massive fjell, som både har brearmer og bratte linjer. Men her finner du flere fine roligere turer.
Torstadnakken (1565 moh.)
Torstadnakken er en av de klassiske fjellskiturene i Sogndalsdalen. Det finnes flere ruter til toppen, og her får du den enkleste og tryggeste vegvalget.
OPP: På stølen Grøssete (850 moh.) ligger en av Sogn og Fjordane Turlag sine ubetjente hytter. Herfra er det ca. fem kilometer til Torstadnakken.
En alternativ tur, som har en mer direkte fallinje går fra Kvam/Torstad. Denne turen er bedre egnet for toppturski, spesielt om du traverserer bort til Kvamshalsen på veg ned igjen til Kvam.
NED: Fra Torstadnakken følger du samme veg ned som opp. TID: 5–10 timer
KAST: 1 - enkel
Fallhøyde: 1145 meter Startsted: Grøssete parkering: Fra Sogndal sentrum følger du riksveg 5 til avkjøringa mot Kleiv som er rett etter avkjøring til Hodlekve skisenter. Parker på egnede plasser ved Svedal. Faremomenter: Enkelte steder passerer du utløpsoner.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.