Med utgivelsen av Den lille snøskredboka håper forfatteren at flere skal lære seg å ivareta egen sikkerhet - også de som bare orker å lese noen få sider om snøskred.
Hva vil du med Den lille snøskredboka?
– Hensikten med boka er å gi friluftsfolk kunnskap om snøskred slik at de kan dra på tur uten å skades av skred. Boka går rett på sak og gir informasjon som alle kan bruke for å ivareta sin egen sikkerhet. Jeg har brukt mye tid på å sortere ut det viktigste fra norsk og internasjonal kunnskap om snøskred og formidle det på en oversiktlig og forståelig måte. Det er veldig mange som er interessert i friluftsliv, men veldig få som er interessert i snøskred. Det har jeg tatt konsekvensen av, og boka skal også gi livsviktig kunnskap hvis du ikke orker å lese mer enn fem sider.
Hvem er det du vil skal lese boka?
– Alle som liker seg ute om vinteren bør i hvert fall kunne noe om snøskred, enten du trives i bratte fjellsider eller går i kvistete løyper. Boka har tre kapitler og første kapittel er for alle som ferdes i fjellet, mens de to siste er skreddersydd for dem som bevisst oppsøker bratt terreng.
Som skredforsker, hva er det som skremmer deg mest med nordmenns ferdsel i vinterfjellet?
– Det er de færreste som kan nok til å ivareta sin egen skredsikkerhet. Det skremmer meg, fordi jeg i jobben kommer nært smerten og tapene som snøskred skaper hver vinter.
Du har undersøkt alle skredulykkene i Norge de siste seks årene. Ser du noen fellestrekk?
– Mange skredulykker skyldes elementære feil som får fatale konsekvenser. De fleste som ferdes i fjellet for lite om skred og overser tydelige faresignaler.Mange drar på tur alene og kan ikke reddes av kamerater. Det er også mange som ikke har med spade, skredsøker og søkestang.
Så med mer kunnskap og bedre bruk av skredutstyr ville ulykkene vært færre?
– Helt klart. Det er gledelig at de fleste toppturfolkene jeg møter nå har skredustyr og fokuserer på risikoreduserende adferd. Det redder mange og uten denne kompetansen hadde det vært flere omkomne hver vinter blant dem som kjører bratt. Spade, skredsøker og søkestang er også viktig fordi det minner deg på at du aldri må glemme snøskredfaren når du ferdes i fjellet. Vår friluftstradisjon har vært å unngå alt bratt terreng på vinteren og kun ferdes i bratt terreng på våren når snøen har stabilisert seg. Det er en sikker og god metode, men du lærer seg ikke mye om skred av dette. Når stadig flere folk nå skal kjøre bratte ting midtvinters så er det livsviktig at man kan sine saker!
Hva håper du å oppnå med Den lille snøskredboka?
– Jeg håper boka skal bidra til at folk får kunnskap til å kunne dra på tur og komme sikkert hjem igjen.