BLOGG: Topptur som konkurranse

Rando-landslagskjører Olav B. Tronvoll (27) skal blogge fast for oss framover. Nå har han nettopp satt kursen til Verbier og sesongåpning i verdenscupen.

Sist oppdatert: 17. januar 2014 kl 11.25
Landslagskjører Olav Bakketun Tronvoll er en av pionerene i norsk randoneesport. Foto: Kjersti Solvoll Bakketun Tronvoll
Landslagskjører Olav Bakketun Tronvoll er en av pionerene i norsk randoneesport. Foto: Kjersti Solvoll Bakketun Tronvoll

OLAV B. TRONVOLL

Skjermbilde 2014-01-14 kl. 09.14.53

Om du har fulgt med på UTEs toppturskole, er du allerede blitt kjent med orkdølen, som har vært på randoneelandslaget siden 2008. Olav representerer IL Fjellmann, bor i Søvasslia i Orkdal, er utdannet energimontør, men satser fullt på randonee. Topptur som konkurranseform er relativt nytt i Norge, og Olav kommer til å blogge mest om randonee-livet, slik at alle som er interessert i en raskt voksende idrett kan få innblikk i hva de driver med.

Jeg har hele livet vært glad i friluftsliv og idrett. I barndommen var jeg aktiv innenfor fotball, volleyball og klatring. Toppturer både sommer og vinter har jeg også drevet mye med. Lenge var klatring min store lidenskap, men da jeg som 22-åring ble introdusert for randoneesporten bestemte jeg meg for å prøve dette. Det har jeg aldri angret på. For meg var veien kort fra å skaffe seg lett utstyr til å stille opp i konkurranse. Jeg kastet meg rett og slett bare ut i det, uten noen form for spesifikk trening. Min første randoneekonkurranse var noe av det vondeste jeg har vært med på i hele mitt liv, men det var fantastisk moro. Fra og med da, var jeg hekta.

Kort fortalt er randonee topptur i konkurranseform. Her er det førstemann opp og ned. Innenfor randonee er det fem ulike øvelser; vertikal, individuell, sprint, stafett og lagkonkurranse.

Individuell er den konkurransen som ligner mest på topptur. Der starter vi i bunnen av et fjell, og går oppover på ski med feller. I de bratteste partiene fester vi skiene på sekken. Når vi kommer på toppen tar vi av fellene og renner ned igjen til mål, eventuelt starter på neste stigning. En individuell konkurranse kan bestå av flere stigninger og nedkjøringer. Det er med andre ord viktig å ha øvd mye på å legge på, og å ta av fellene. Man kan tjene mye tid på raske tekniske bytter. Under konkurranser i Europa hvor vi går i litt mer eksponert terreng, bruker vi ofte klatresele og via ferrata på noen punket i traseen.

Olav er instruktør i UTEs toppturskole.   

Se første episode her 

Se andre episode her

I og med at dette er en idrett hvor vi beveger oss i høyfjellet vinterstid, skal vi gå med sekk som skal inneholde det mest grunnleggende man trenger. Vi har spade, søkestang, redningsfolie, fløyte, vindtett jakke og bukse i sekken. Skredsøkeren skal være festet på kroppen til enhver tid.

Norgescupen 2013/14 er allerede godt i gang, og i helga braker det løs med verdenscup i Sveits. Jeg har ladet opp med halsbetennelse og øyekatarr, og håper antibiotikaen tar knekken på svineriet i tide. 

Følg Olav på Instagram: @olavbtronvoll

Sjekk også www.randonee.no

Publisert 17. januar 2014 kl 11.25
Sist oppdatert 17. januar 2014 kl 11.25

Relaterte artikler

Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen