OLAV B. TRONVOLL
Om du har fulgt med på UTEs toppturskole, er du allerede blitt kjent med orkdølen, som har vært på randoneelandslaget siden 2008. Olav representerer IL Fjellmann, bor i Søvasslia i Orkdal, er utdannet energimontør, men satser fullt på randonee. Topptur som konkurranseform er relativt nytt i Norge, og Olav kommer til å blogge mest om randonee-livet, slik at alle som er interessert i en raskt voksende idrett kan få innblikk i hva de driver med.
Jeg har hele livet vært glad i friluftsliv og idrett. I barndommen var jeg aktiv innenfor fotball, volleyball og klatring. Toppturer både sommer og vinter har jeg også drevet mye med. Lenge var klatring min store lidenskap, men da jeg som 22-åring ble introdusert for randoneesporten bestemte jeg meg for å prøve dette. Det har jeg aldri angret på. For meg var veien kort fra å skaffe seg lett utstyr til å stille opp i konkurranse. Jeg kastet meg rett og slett bare ut i det, uten noen form for spesifikk trening. Min første randoneekonkurranse var noe av det vondeste jeg har vært med på i hele mitt liv, men det var fantastisk moro. Fra og med da, var jeg hekta.
Kort fortalt er randonee topptur i konkurranseform. Her er det førstemann opp og ned. Innenfor randonee er det fem ulike øvelser; vertikal, individuell, sprint, stafett og lagkonkurranse.
Individuell er den konkurransen som ligner mest på topptur. Der starter vi i bunnen av et fjell, og går oppover på ski med feller. I de bratteste partiene fester vi skiene på sekken. Når vi kommer på toppen tar vi av fellene og renner ned igjen til mål, eventuelt starter på neste stigning. En individuell konkurranse kan bestå av flere stigninger og nedkjøringer. Det er med andre ord viktig å ha øvd mye på å legge på, og å ta av fellene. Man kan tjene mye tid på raske tekniske bytter. Under konkurranser i Europa hvor vi går i litt mer eksponert terreng, bruker vi ofte klatresele og via ferrata på noen punket i traseen.
Olav er instruktør i UTEs toppturskole.
I og med at dette er en idrett hvor vi beveger oss i høyfjellet vinterstid, skal vi gå med sekk som skal inneholde det mest grunnleggende man trenger. Vi har spade, søkestang, redningsfolie, fløyte, vindtett jakke og bukse i sekken. Skredsøkeren skal være festet på kroppen til enhver tid.
Norgescupen 2013/14 er allerede godt i gang, og i helga braker det løs med verdenscup i Sveits. Jeg har ladet opp med halsbetennelse og øyekatarr, og håper antibiotikaen tar knekken på svineriet i tide.
Følg Olav på Instagram: @olavbtronvoll
Sjekk også www.randonee.no