Årets randorenn

Her er oppdatert renn-oversikt for deg som vil konkurrere med toppturski under beina.

Sist oppdatert: 6. januar 2020 kl 07.00
RANDO-RENN 2020: Bildet er fra da franske Laetitia Roux og Martina Valmassoi inspiserte forholdene i forkant av Lofoten Skimo i 2019. Foto: Martina Valmassoi
RANDO-RENN 2020: Bildet er fra da franske Laetitia Roux og Martina Valmassoi inspiserte forholdene i forkant av Lofoten Skimo i 2019. Foto: Martina Valmassoi
Lesetid: 5 minutter

Randonee-renn er noe å bryne seg på for fjellsportentusiaster, og enkelte av konkurransene lokker både verdenselite og mosjonister. I år er det Rando Highway på skuddårsdagen 29. februar som åpner sesongen i Norge. Deretter går det slag i slag til langt etter påske, med Tromsø Arctic Skimo – også kjent som Skittentind Rando – som finale i mai. 

RANDO HIGHWAY, 29. FEBRUAR

Rando Highway i Volda ble satt opp for første gang i 2019 men måtte avlyse. Nå prøver arrangøren seg på nytt og håper på bedre forhold i år. Som i fjor går løypa fra Volda skisenter til Melshornet på 807 meter over havet. Også denne gangen legges det opp til fire konkurranseklasser samt mosjonsklasse uten tidtaking, samt at arrangøren oppfordrer til å kle seg ut og frister med premie til beste kostyme. Det skal også deles ut uttrekkspremier til totalt 20 000 kroner, i tillegg til at alle får medalje.  

– Vi ønsker å skape et skirenn for alle, for folk i alle aldre og en skikkelig folkefest, melder arrangøren.

Mer om Rando Highway 2020

SILSETRENNA, 7. MARS

Silsetrenna har en lang tradisjon. Det første løpet var i 1911, den gang med hopp og langrenn. Det var det største idrettsarrangementet i distriktet vinterstid, og i 1925 var det hele 5000 tilskuere denne dagen. Start og målgang ved Silsethytta i Batnfjorden på Nordmøre. I oversiktelige og trygge løyper passer dette godt for ferskingen, og det er publikumsvennlig fordi deltakerne skal en eller tre runder opp fjellet Indergaardsnebba. Et populært barneskirenn hører med, og også egen klasse for fjelltelemark. 

Silsetrenna 2019 ble avlyst på grunn av snømangel, men rennet er tilbake  på terminlista i år med to konkurransealternativer: Silsetrenna randonee med 900 og 1350 høydemeter inngår i Norgescup randonee, og Silsetrenna fjelltelemark med tre ulike løyper. 

silsetrenna.no

05_Fellestart_i_aapen_klasse_Foto_Daniel_Kvalvik
05_Fellestart_i_aapen_klasse_Foto_Daniel_Kvalvik

LOFOTEN SKIMO 13.-14. MARS 

Årets renn blir den fjerde utgaven av Lofoten Skimo. Rennet starter i fjæra i Morfjorden, går over 8 fjell med totalt 4000 vertikale høydemeter. Alt ligger til rette for et fantastisk arrangement i verdens vakreste øyrike. Den korte distansen går over to fjell og 1200 høydemeter og passer for alle som vil ha seg en flott skitur i Lofotfjellene, enten de vil konkurrerer om en topplassering eller ta det som en tur. Begge distansene har målgang på torget i Svolvær.  

I fjor var det omtrent 50 løpere fra 7 land påmeldt til Lofoten Skimo, og over halvparten til den lengste distansen; Lofoten Skimo 4000. Den starter i fjæra i Morfjorden, går over 8 fjell med totalt 4000 vertikale høydemeter, og er kjent som en spektakulær og trygg løype. Altså en skikkelig kraftprøve, samtidig som det blir en unik mulighet til å oppleve Lofoten-landskapet.  

Mer informasjon 

KÅRVATN RANDO, 22.-23. MARS

Norgescuprenn i Todalen har over ti års erfaring med å arrangere randokonkurranser, og hit ventes både eliten og gryende talenter. 

Årets dobbeltheader åpner med individuell på lørdagen og fortsetter med sprint på søndagen, der begge inngår i Norgescupen for deltakere i konkurranseklassen. Med topper som 1040 og Tysdalsnebba er det duket for spennende løyper for alle klasser også i år. I tillegg til konkurranseklasse byr arrangøren på både trimklasse uten tidtaking og turklasse med tidtaking. 

Mer informasjon 

LES OGSÅ: Ser konturene av noe stort

HEMSEDAL MOUNTAIN CHALLENGE, 28. MARS
Et tradisjonsrikt renn som starter fra Løkjestølene og går over Nibbi og Skurvefjell med mål på Hemsedal cafe. Her finner du alt fra de lynraske til de som tar det som en tur. Åpent for alle fra 16 år og eldre. 
mountainchallenge.com 

ROMSDAL RANDO, 28. MARS
Satte en ny standard som det lengste og tøffeste randorennet i Norge. arrangeres i år for sjuende gang og er blitt en klassiker på terminlista. Årets renn kjøres etter samme mal som i 2019, da rennet flyttet arenaen til Vengedalen og fungerte som NM i randonee.Løypa starter på 400 meter i  Vengedalen, og går først opp mot Storhesten, videre til Blånebba, før nedkjøring til Vengedalen. Der det blir matstasjon. Deretter går turen videre opptil Hurrungen, med nedkjøring til Hurrungsvatnet.  

Det settes opp tre klasser: Race, Speed og Tour. Speed er full pakke med 2400 høydemeter fordelt på 19 kilometer, tidtaking og rangering, og Race som går i samme løype som Speed men inngår i Norgescupen. Tour kjøres uten tidtaking i en løype på 12 kilometer og 1600 høydemeter. 

romsdalrando.com 

Spare tid: Alt tar tid! Det gjelder derfor å kunne ta av og på feller så raskt som mulig. Foto: Daniel Kvalvik
Spare tid: Alt tar tid! Det gjelder derfor å kunne ta av og på feller så raskt som mulig. Foto: Daniel Kvalvik

LES OGSÅ: 
Toppidrett i Romsdalen
Randosportens store styrkeprøve

TROMSØ ARCTIC SKIMO, 1-2. MAI
Tromsø Arctic Skimo, også kjent som Skittentind Rando, er siste renn i Norgescupen randonee 2020. Nytt i år er at rennets lengste og mest utfordrende distanse, Tromsø Skimo Challenge 4000, går over to dager. Denne løypa byr på totalt cirka 4000  høydemeter fordelt på de to konkurransedagene. Tromsø Skimo Challenge 2000 legger opp til ei løype med rundt 2000 høydemeter og en konkurransedag. Det er i år også satt opp egen juniorkonkurranse fro deltakere fra 11 til 16 år. Arrangementets klassikere Arctic Team Skimo og Downhill Challenge kjøres som tidligere år. I Arctic Team Skimo konkurreres det i tremannslag. Det er som vanlig toppturparadiset Kvaløya er arena for disse tradisjonsrike konkurransene. Den spektakulære orginalløypa er på 1500 høydemeter, og etterpå er det duket for randofest i Tromsø.

Mer informasjon

Fersking: I neste nummer av UTEmagasinet kan du lese om vår utsendte, Erlend Sande, sitt første randorenn. Foto: Daniel Kvalvik
Fersking: I neste nummer av UTEmagasinet kan du lese om vår utsendte, Erlend Sande, sitt første randorenn. Foto: Daniel Kvalvik
Publisert 6. januar 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 6. januar 2020 kl 07.00

Relaterte artikler

Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen