ENKE TOPPTURER: For en herlig dag! Norge er et drømmeland for skientusiaster, og rikt på terreng hvor du både kan leke trygt i snøen og bevege deg trygt vinterstid. Bildet viser skikjøring ned fra Molden med utsyn mot Lustrafjorden. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 9 minutter
Disse turforslagene passer godt for de som vil gå sine aller første alpine skiturer på egenhånd, de som har gått litt før og som vil utforske andre fjell og områder.
De utvalgte rutene går i terreng som er slakere enn 30 grader, og i god avstand til mulige utløpssoner for skred, og anses som trygge toppturfjell.
Mange av disse fjellene er blitt populære, lett tilgjengelige fjell for toppturentusiaster.
Som ved all ferdsel i naturen vinterstid kreves det ferdigheter og vurderingsevne.
Er du klar over disse og tar hensyn til vær og egne begrensninger, så vil dette være turforslag til enkle og oversiktlige fjell i noen av landets mest attraktive topptur–områder.
1. NORDRE DYRHAUGSTIND
2100 moh.
HURRUNGANE
Nordre Dyrhaugstind er en av de klassiske skiturene i Hurrungane, lett tilgjengelig med start på trappa til Turtagrø Hotell.
Fra toppen har du flott utsikt mot Store Skagastølstind og kan se frem til en lang, nordvendt nedkjøring i moderat terreng.
STARTSTED: Turtagrø
OPP: Fra Turtagrø krysser du vegen og holder deg langs vestsida av elva fra Skagadalen. Rundt 1050 meter trekker du vestover mot vannet på 1176 moh. Fortsett sørover herfra. Fra 1200 moh følger du det laveste punktet på denne brede ryggen til 1500 meter, der det blir et brattere parti. Dette er også slakest mot vest. Følg den brede ryggen videre til den smalner mot toppen av Nordre Dyrhaugstind.
NED: Nedkjøringen langs nordryggen er en lang, fin skibakke uten for mange faremomenter. Du skal likevel være oppmerksom på de små, bratte hengene som du går utenom på vei opp. Fra toppen finner du ofte den beste snøen i fonna som er avmerket på kartet. Dette vesle søkket gjør at det blir mindre steinete, særlig etter snøfall.
Høydemeter: 1180
Kilometer: 5,1
Tid: 5 timer
Kart: Hurrungane 1:25000 Mesterkart
Himmelretning: N
Bratteste punkt: 30-32 grader
Ates: 1 – Enkelt
2. TROLLTIND
1347 moh.
SUNNDAL
Trolltind er en av de mest populære turene i Sunndalsfjellene, blant annet fordi en vei opp til 500 moh. gjør toppen lett tilgjengelig i store deler av sesongen.
Toppryggen er svært bratt på sørsiden. Vær obs de siste 50 høydemeterne, som går i eller nær skredterreng.
STARTSTED: Jordalsgrenda
OPP: Om lag 350 meter før Skreøtunnelen i Jordalsgrend tar du opp vei til venstre. Følg veien langs venstre side av elva til bom. Derfra fortsetter du på bomvei til kraftverket på høyre side av elva. Her kan du parkere eller kjøre så langt veien er åpen. Fra parkeringen følger du veien opp til demningen. Deretter er det bare 15 minutter til du er over skoggrensa. Her flater terrenget ut. Du passerer Varghaugen, en fin rasteplass. Så begynner jevn stigning til toppen. Siste del ser bratt ut, men den unngår du ved å gå nedenom toppen og følge eggen til topps fra nord.
NED: Følg samme vei ned igjen.
Høydemeter: 800-1000
Kilometer: 5,4
Tid: 4 timer
Kart: 1420 III Sunndalsøra
Himmelretning: NØ
Bratteste punkt: Under 30 grader, unntatt siste 50 meter opp til toppen som er bratt.
Ates: 1 – enkelt
3. SMØRBOTTFJELLET
1188 moh.
ROMSDALEN
Smørbottfjellet er et av de mest besøkte i området, lett tilgjengelig med flere nedkjøringsmuligheter og ofte fine snøforhold.
Fjellet har to topper som er omtrent like høye, men det er den østligste som er mest vanlig å gå på.
Selve botnen som har gitt navnet til fjellet er godt skjermet for vær fra nord, øst og vest og holder lenge på snøen.
STARTSTED: Skorgedalen (bomvei)
OPP: Fra parkeringsplassens nordende, går du omtrent 100 meter nordover til du kommer til en bro som krysser Skorgedalselva. Gå over denne og følg østsiden av Fuglehaugen. Ta sikte på åpne parti i bjørkeskogen på østsiden av elva fra Smørbotnen. Over tregrensa holder du jevn stigning langs østsiden av botnen og videre opp i skaret mellom de to høyeste toppene. Deretter langs ryggformasjonen til Østtoppen.
NED: Nedkjøringen følger omtrent samme vei som oppstigningen.
Høydemeter: 880
Kilometer: 3,4
Tid opp: 4 timer
Kart: Toppturer i Romsdalen – skikart 1:50000
Himmelretning: Sør-sørvest
Bratteste punkt: 25 grader
Ates: 1 - Enkelt
4. RYPTINDEN
1111 moh.
BODØ
Ryptinden, også kalt «Elleve elleve» blant skifolk er en velkjent vårklassiker i Børtindan, flankert av de mer krevende naboene Børtinden og Store Åselitinden.
Søkkeformasjonen like øst for toppen gir 30 grader bratt skikjøring i nordøstlig eksposisjon.
STARTSTED: Børvatnet
OPP: Fra parkeringen ved Børvatnet krysser du brua og følger Turistforeningens merking mot Lurfjellhytta ca 150 meter og drei i retning Trollhola. Følg fjellryggen sør for Trollhola og hold en rett sørvestlig kurs til du står på ca 500 moh.
Herfra sklir du ned på Nedre Tindvatnet 437 moh. og følger den markerte søkkformasjonen som buer i en vestlig retning til skaret mellom P1111 og Børtind.
Herfra følger du nordvestryggen til toppen av P111 eller Ryptinden.
NED: Den tryggeste nedkjøringen følger samme rute som oppstigningen. Det er flere andre aktuelle nedfarter fra toppen, men disse krever at du ferdes i brattere og mer eksponert terreng.
Høydemeter: 1060
Kilometer: 5,9
Tid: 5-6 timer
Kart: Saltstraumen 2029 III 1:50000
Himmelretning: N-NØ
Bratteste punkt: 30 grader
Ates: 1 - Enkelt
5. TREDJE SVANFJELL
898 moh.
SENJA
Tredje Svanfjell er en av klassikerne i Kaperdalen, fjellet er sørvendt og gir ofte et magisk lys i mørketiden når sola lyser opp skyene sør i horisonten.
Det er også et fjell som kan åpne for skikjøring tidlig i sesongen og ofte ut mai måned.
STARTSTED: Parkeringsplass ved kommuneskillet mellom Torsken og Tranøy.
OPP: Fra parkeringen velger du slakeste vei i mikroterrenget opp mot skaret på 460 moh. Herfra får du en jevn stigning oppover til til Njuckcavarri 870 moh før du bare traverserer bort til toppen av Tredjefjellet 898moh.
Njuckavarri toppen kan være ganske avblåst på toppen og på dager med vind fra vest kan det blåse hardt der oppe.
NED: Det mest vanlige er å velge samme rute ned.
Høydemeter: 658
Kilometer: 6 tur/retur.
Tid opp: 2,5 timer
Tid ned: 0,5 timer
Kart: Turkart Senja 1:50000
Himmelretning: S-SV
Bratteste punkt: Under 25 grader
Ates: 1 – Enkelt
6. TORSKMANNEN
755 moh.
LOFOTEN
Enkel tur som ofte har fine skiforhold.
Her kan snøen ligge beskyttet når det er vindblåst andre steder.
STARTSTED: Kvifossen kraftstasjon i Vestpollen.
OPP: Torskmannen er den spisseste toppen i tinderekka som strekker seg mot dalen der veien går videre til Laukvik.
Den ligger litt tilbaketrukket og ser lavere ut enn nabotoppene til høyre, men kjennetegnes ved at snøsida strekker seg nesten helt til toppen. Fra kraftstasjonen sikter du mot toppen i retning nordvest og spaserer inn marka mot toppen dalbunnen.
Halvveis opp på Torskmannen ser du en forsenking i terrenget hvor det ligger et lite vann.
Gå så tidlig som mulig inn i dalen og følge venstresida av dalen opp mot vannet.
Fra vannet og opp er det bare å krysse i vei mot skaret til høyre for toppen, for så å følge ryggen den siste biten til topps.
NED: Det er vanlig å starte nedkjøringen litt nedenfor det steinete toppartiet. Med utgangspunkt i ruta du fulgte opp, er det flere nedkjøringsmuligheter.
Høydemeter: 740
Kilometer: 3
Tid: 2,5 timer
Kart: Turkart Vågan 1:50000
Himmelretning: Sørøst
Bratteste punkt: 35 grader
Ates: 2 - Utfordrende
7. MOLDEN, 1116 moh, SOGN
Fjordutsikta alene er grunn nok til å ta denne turen.
Nyt Lustrafjorden og utsikten mot Hurrungane.
Kveldssol og bilvei et stykke opp gjør denne turen til en flott vårtur.
STARTSTED: Mollandsmarki
OPP: Kjør opp mot Mollandsmarki og parker ved tydelig parkering. Følg veien mot Garden og videre opp mot sommerstien som tar deg gjennom skogen.
Over skogen dreier du etterhvert inn på den sørvest vendte ryggen som tar deg opp mot toppen. Ta gjerne turen bort til 1118 toppen (øst om hovedtoppen), her er det utsikt.
NED: samme vei som opp, men hvis forholda tillater det, er det fin bakke rett fra toppen og vestover, men pass på så du ikke kjører for langt ned. Du må dreie tilbake mot oppover sporet ellers havner du i svært tett skog.
Nibbi er fjellet der du godt kan både starte og avslutte skisesongen i Hemsdal. Her er det som regel forhold fra november til mai.
En forsenkning i terrenget ligger på tvers av hovedvindretningen og samler snø tidlig.
Gjennom sesongen får det et tykt snødekke som varer lenge. Nede i renna skjermes den gode snøen for vind.
Om våren kan du nyte at dette er en sørvendt side som får sløsj midt på dagen. Her er det mye skikjøring for hver høydemeter opp.
Du kan kjøre fra toppen og helt ned til bilen, så dette er også en topp velegnet for snowboard. Nibbi er populær, men det er en bred side med plass til mange skispor.
STARTSTED: Lykkjastølen. Her brøytes det opp en stor parkeringsplass med god kapasitet. Bruk denne, og ikke still bilen inne blant hyttene.
OPP: Fra Lykkjastølen sees en foss omtrent hundre høydemeter opp i fjellsiden. Det enkleste er å gå på vestsiden av denne.
Skrå videre oppover etter fossen og følg deretter i eller til høyre for den naturlige renneformasjon. Følg denne hele veien oppover til toppen på 1741 moh.
NED: Den enkleste nedkjøringen følger den samme ruta ned som oppstigningen.
Tid: 3 timer
Kart: Turkart Hemsedal (1:30 000) eller 1616 IV Hemsedal 1:50000
Himmelretning: S
Høydemeter: 800 meter
Bratteste punkt: 35 grader
Ates: Lett 1
9.SÆTRESKARFJELLET, 1604 MOH,
OPPSTRYN
Sætreskarsfjellet er en fin høyfjellstopp, og egner seg godt som forsommertur i kombinasjon med sommerskisenteret på Strynefjellet.
STARTSTED: Mellom tunnellene ved Grasdalen
OPP: Parker ved innkjøringen til Oppljostunellen og gå nordover langs kraftlinja innover i dalen.
Rundt 900 moh. dreier du vestover og sikter på ryggen 1500 moh. Vel oppe på ryggen går du sørover mot toppen av Sætreskarsfjellet.
NED: Følg samme rute som opp for å holde deg i trygt terreng.
Høydemeter: 770
Kilometer: 3,4
Tid opp: 2,5 timer
Kart: Nordeca 10071 Tafjord 1:50000
Himmelretning: Øst
Bratteste punkt: Under 30 grader
Ates: 1 - Enkelt
10. BLÆJA, 1420 moh,
SUNNMØRE
Turen til Blæja er en skikkelig klassiker ved vakre Hjørundfjorden, midt i hjertet av Sunnmørsalpene.
Turen er relativt kort og går i moderat terreng, men returen byr på artig kjøring, enten i puddersnø tidlig på sesongen eller på fin kornsnø på senvåren.
STARTSTED: Villa Norangdal
OPP: Fra Villa Norangdal følger du dalføret vestover hele vegen opp til Urbakken, der du tar nordover og følger ryggen til topps.
NED: Den vanligste nedkjøringen følger samme vei som oppstigningen.
Høydemeter: 1400 meter
Kilometer: 4,3
Tid: 5 timer
Kart: Turkart Sunnmøre Øst 1:50000
Himmelretning: S-Ø
Bratteste punkt: 30 grader
Ates: 2 – Utfordrende
Disse turforslagene vil du også finne i boka Trygge Toppturer (Fri Flyt), med forslag til 111 skifjell fra de mest populære turområdene i landet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.