Polar Pacer er en trenings- og pulsklokke som du får til budsjettpris. Klokka har gode og forståelige treningsfunksjoner, men svikter når det kommer til ett område.
Har du som ambisjon å løpe et halvmaraton eller lignende, så er en pulsklokke nyttig å ha med seg i treningen. Er du nybegynner, er det fint at den ikke koster skjorta.
Men du må gjerne ut med et par tusenlapper. Det er i det sjiktet Polar Pacer ligger, som den billigste GPS-klokka til den tradisjonsrike finske produsenten.
Denne klokka er en billigere utgave av Polar Pacer Pro, som har færre funksjoner og et billigere design, men likevel er den proppet med mange og gode funksjoner.
De viktigste funksjonene du må vite om Polar Pacer:
GPS-sporing
Pulsmåling (optisk pulsmåler på håndleddet)
Søvnanalyse
Virtuell løpepartner
20 forskjellige aktivitetsprofiler (og multisportfunksjon)
Treningsanalyse og forslag til daglig økt
Løpeytelse
Musikkstyring
Smartvarsler fra telefonen
Klokka har en veiledende pris på 2 499 kroner, men selges ofte til lavere priser.
Lett, men tungvint
Med en vekt på bare 41 gram, er Pacer en ganske lett klokke som sitter fint på armen, men den har likevel god størrelse på skjermen. Tall og annen info lyser tydelig opp.
Når du skal sette opp klokka er det greiest å gjøre det med Polars app, Flow. Bare gå inn i appen, slå på Bluetooth og telefonen finner klokka nærmest umiddelbart.
Derfra er det bare å følge stegene og du er raskt oppe og går. I appen kan du også tilpasse datafeltene for de forskjellige aktivitetene slik du ønsker (visning av fart, distanse, og så videre).
Klokka har ikke touchskjerm, men fem forskjellige knapper for bruk. På venstresiden er det to: Øverst en lys-knapp/meny-knapp, nede en som i hovedsak er for å gå tilbake/åpne hovedmenyen.
På høyre siden er det tre: I midten hovedknappen, som også er rød, som brukes til å bekrefte kommandoer, mens de to andre er opp og ned-knapper.
Knappene og brukergrensesnittet på klokka er et irritasjonsmoment fra starten av og klokka krever litt tilvenning.
Det er ingen markering på klokka som forteller hvilke funksjoner knappene har, det må du nesten bare erfare eller lese i manualen.
For eksempel: Når du skal i gang med en økt, så starter du økta med den røde hovedknappen, men det er ikke den som pauser den, det er tilbake-knappen på motsatt side.
Det førte til en del tukling i starten, og etter lengre tids testing hender det fremdeles at vi trykker feil først. Når du skal i gang igjen med økta er det over til den røde-knappen igjen. (En løsning på dette er selvsagt autopause.)
FORBEDRINGSPOTENSIAL: Knappene er enkle å betjene, men har av og til litt forvirrende funksjoner.
SJEFEN: Den røde fargen snakker et klart språk: Her har du klokkas hovedaktør.
Vi synes også enkelte av menyene, innstillingene og oversiktssidene er litt umoderne og gir ikke inntrykk av kvalitet.
Ofte blir det veldig mye trykking og en del frem og tilbake for å finne det en egentlig ønsker.
10 dager batteritid i vanlig klokkemodus er akseptabelt, og 35 timer i GPS-modus veldig solid. Løper du mye og batteriet går fort har klokka heldigvis veldig rask lader.
Så om du har glemt og lade økta og skal ut på en økt hvert øyeblikk, rekker du antagelig å få nok strøm til å gjennomføre økta mens du kler på deg.
Funksjoner og aktivitetsmåling
For å komme i gang med en økt går du til menyen og velger «Start treningen» med kommandoknappen. Heretter kan du scrolle deg igjennom de forskjellige aktivitetsprofilene.
Et stort pluss for en klokke som er på den rimelige delen av skalaen er multisport-funksjonen. Det vil si at du kan gjennomføre et triatlon som en hel økt, uten å måtte avslutte og starte ny økt for hver gren.
Du kan velge mellom 130 forskjellige aktiviteter, men kun ha 20 aktivitetsprofiler på klokka om gangen. Totalt kan du ha åtte forskjellige skjermer med fire datafelter per skjerm.
Mens du på Garmin automatisk får opp forslag om dagens økt på klokka, er det en liten "omvei" på Polar. Når du er på aktivitetsvalg må du trykke deg inn i menyen (markert tydelig på skjermen) og her finner du treningsforslag.
Her er også en rekke andre relevante funksjoner, som «løpstempo», som er Polars svar på Garmins PacePro, en virtuell løpepartner.
Her kan du sette opp tid og distanse du ønsker å oppnå, og klokka vil hjelpe deg med å holde tempoet som kreves for å nå dette målet.
Du kan dessverre ikke sette opp en distanse med mål om et spesifikt minutter/pr. kilometer, men må i stedet velge totaltiden for en distanse.
Her er også en tilbake til start-funksjon, men du får ikke noe GPS-spor du kan følge med retningen fra GPS-en, eller sving-for-sving-navigasjon, kun korteste vei tilbake til start i luftlinje.
Ønsker du å sette opp mer avanserte økter kan du gjøre det i appen på telefonen. Du kan også plotte dem inn i kalenderen, slik at du kan planlegge treningen din frem i tid.
Her kan du sette opp økter med et konkret fartsmål, eller du kan designe eksempelvis intervalløkter med variasjoner av forskjellige drag, lengder og fart.
Er du ikke helt der at du klarer å sette opp egne økter, har Polar selv treningsprogrammer. De må du imidlertid inn i nettleseren for å finne, men når du har aktivert et treningsprogram, må du bare synkronisere telefon og klokka, så får du programmet på klokka.
Funksjonen FitSpark gir deg også daglige forslag til treningsøkter, basert på blant annet trenings- og søvnhistorikk.
Treningsforslagene kan være alt fra intervalløkter til styrkeøkter eller tøying. På de to sistnevnte får du illustrert hva og hvordan gjennom animasjoner, og kan gjennomføre økta med en slags personlig trener.
Klokka måler også antall skritt, aktiv tid og kalorier forbrent. Den har også en funksjon for pusteøvelser, samt gangtest, løpstest og kondisjonstest, som måler form- og treningsnivået ditt.
Trenings- og restitusjonsanalyse
Når du er kommet i gang med treningen din, har Polar flere gode analyseverktøy for å hjelpe deg på veien.
Polar har avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom det som heter Training Load Pro. Her er det mye å sette seg inn i, mange forskjellige scorer og mål, men de formidles på en forståelig måte.
Basert på treningsøktene dine, søvn og andre parametre, regner klokken seg ut til om hvilken belastning kroppen er under. Det får du oppgitt i en score, samt i klartekst hva det betyr.
Har du trent mye og hardt får du beskjeden «Overbelastet». Har du trent for lite får du «underbelastet». Mellom disse ligger det også andre nivåer. Det gjør det relativt idiotsikkert å forstå hva slags belastning kroppen er under.
Etter hvert som du blir mer viderekommen, kan du dykke mer inn i mer spesifikke detaljer. Jo mer du trener, jo mer konkrete tilbakemeldinger kan klokka gi deg. Blant annet om toleransen din for kardiotrening (utholdenhetstrening).
Blant parametrene som tas med i beregningen til Training Load Pro er søvn, og også her har Polar avansert analyse.
På hovedskjermen, blant de forskjellige urskivene, finner du en skjerm for søvn (Nightly Recharge), og her får du hver dag opp tilbakemelding på søvnen din. God, dårlig og så videre. Har kan du trykke deg videre inn, for å dykke ned i detaljene.
Her finner du en mer nøyaktig søvn-score, samt alt om dyp og lett søvn, samt noe som heter ANS-verdi, som er et mål på autonome nervesystemet har roet seg i løpet av de første timene med søvn.
I galleriet under kan du se en del av søvnmålene:
Jo mer historikk du har, jo bedre analyse vil klokka kunne gjøre av hvordan du får det meste ut av treningen din.
Når du har gjennomført en økt får du også opp en analyse på hvilken type forbrenning kroppen har brukt mest av. Dette er nyttig både for å lære mer og forstå hva du skal innta av næring både før, under og etter trening.
Konklusjon
Er du en fersk løper, er Polar Pacer definitivt en motiverende klokke, spekket med funksjoner og oversiktlige tilbakemeldinger.
Klokka har et billig og litt primitivt uttrykk og design, men den snakker likevel et klart og tydelig språk.
Verktøyene og analysene er såpass avanserte at det ikke står noe tilbake for mer erfarne og viderekomne løpere kan bruke klokka med stor tilfredshet.
Er du i startfasten av løpekarrieren, holder det egentlig med å bruke klokka ettersom du får tilbakemelding på alt du gjør av trening og søvn med den.
Ønsker du å dykke mer ned i treningen, være mer selvstendig og prøve å forbedre den, er appen et strålende verktøy. Her er det enkelt å finne frem og et mer moderne og fargerikt design.
Polar Pacer er morsom å bruke, fordi du til stadighet oppdager nye ting og funksjoner, og finner du løpegleden, finner du også gleden i å lære mer om forskjellige parametre klokka har.
Tross et bredt spekter av verktøy og funksjoner i klokka og appen, oppleves de ikke som inntrengende, men innbyr til nysgjerrighet og noe en kan bli vant til og lære om over tid.
Klokkas store skjerm gjør også dataene og innholdet lettleselig, og mye av innholdet er også kort og konsist forklart.
Selv om dataene og analysene er lettleselig og forståelige, er det området klokka svikter på brukervennligheten.
Forvirrende knappe-funksjoner og brukergrensesnitt som har mangler gjør den frustrerende å bruke i blant.
Alternativer
Polar Pacer konkurrerer i innstegssegmentet til løpeklokker med GPS-sporing og er av de billigste på markedet.
Dens i øyeblikket største konkurrent er Garmin Forerunner 55, som er noe billigere. Den har 1 999 kroner som veiledende pris, men selges gjerne ned i 1 499 kroner i butikk/på nett.
Pacer har en del større skjerm og flere piksler enn Forerunner 55. 1,2" stor skjerm mot 1,04", mens det er 240x240 mot 208x208 piksler.
De to er på mange områder identiske, men Forerunner 55 har et klart fortrinn når det kommer til brukervennlighet.
Den har et langt mer moderne og intuitivt design, mens Polar Pacer er mer gammeldags, og som nevnt er kommandoknappene skiftende og tidvis forvirrende.
Forerunner har hakket bedre batteritid, men Pacer har til gjengjeld lynrask lading.
Begge klokkene har gode og relevante treningsfunksjoner, samt analyseverktøy for form og belastning.
Søvnanalyse
Et stort fortrinn Polar Pacer har er den avanserte søvnanalysen klokka har.
Garmin har Body Battery, som forteller noe om dine tilgjengelige ressurser, som også tar søvn (registrert i klokka som hvile) med i betraktningen, men den kan ikke fortelle deg noe om kvalitet eller lignende.
Polar Pacer har en rekke variabler i sin søvnanalyse, og gir deg forskjellige scorer på blant annet søvnmengde, søvnkvalitet og hvor godt restituert du er.
Dette gjør også at Pacer har et fortrinn når det kommer til det store bildet og kan antagelig gjøre hakket bedre analyser.
Pacer har også Strava Live Segments.
Ønsker du en klokka som har mange av disse funksjonene, men bedre batteritid, bør du vurdere Coros Pace 2. Den er priset til cirka 2 200,- og har batteritid på opptil 20 dager i vanlig bruk og 30 timer i GPS-modus.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.