Garmin Forerunner 55 er en liten og lett klokke og skal være en enkel og grunnleggende løpeklokke, spesielt for nybegynnere og de som bare ønsker å løpe. Én ting kunne imidlertid gjort den til et enda bedre valg.
Garmin Forerunner 55 har en liten, men skarp skjerm, behagelig silikonbånd og de mest grunnleggende funksjonene for deg som er relativt fersk løper eller som ønsker en klokke til å måle hverdagsaktivitet.
Klokka kan også brukes til en rekke andre aktiviteter som sykling, svømming og gå- og fjellturer.
Prisen på 1 999 kroner er veiledende, men klokka selges gjerne ned mot 1499,- i butikk/på nett i skrivende stund.
DEDIKERT TIL LØPING: Garmin Forerunner 55 er først og fremst til løping, men har også flere andre aktivitetsprofiler.
KLAR, MEN LITEN: Vi synes klokka fungerer fint med tre datafelter, men ønsker du tydeligere og større felter, kan du justere helt ned til kun ett datafelt.
De viktigste funksjonene til Forerunner 55:
GPS-sporing
Pulsmåling (optisk pulsmåler på håndleddet, ikke pulsbelte)
PacePro (virtuell løpepartner)
Garmin Coach og daglige forslag til treningsøkt
Måling av både form og dagsform
Menstruasjonssporing
Smartvarsler fra telefon
Musikkstyring
Forerunner-serien er Garmins mest populære pulsklokke-serie og Forerunner 55 er den rimeligste av dem, ment som en innstegsklokke til løping.
Men i forhold til Forerunner 255 er skjermen ganske liten, også målt opp mot flere av konkurrentene.
Liten og lett
Med sin 1,06 tommer store skjerm er fordelen at den ikke tar store plassen på hånda.
Skjermen på klokka er klar og tydelig nok til å lese hva som står, også under aktivitet, men bildet er ikke sylskarpt. Studerer en litt nærmere er det litt pikselering.
Men det er ikke gitt at det passer alle. Har du hatt pulsklokker med større skjermer tidligere, kan det være du finner den for liten, selv om tester ikke har noe problemer med å tyde skjermen.
Er du vant med smartklokker blir det kanskje en liten overgang, som har fysiske knapper, men vi mener dette egner seg bedre til det klokken er laget for: Løping.
Klokka har fem forskjellige knapper. På venstre siden er det to knapper for å bevege seg opp og ned på klokken, samt en dedikert lys-knapp.
Alle knappene på venstre side fungerer også som snarveier.
HOVEDKNAPP: Start/stopp-knappen, i gult, brukes til å bekrefte kommandoer.
SNARVEIER: De tre knappene på venstre side er også snarveier til menyene og musikkstyring.
Ved å holde inne lys-knappen (den øverste knappen) åpner du hurtigmeny, hvor du kan sette på ikke forstyrr, alarmer, synkronisere med telefon og så videre.
Opp-knappen (den midterste) og ned-knappen (den nederste) har også lignende funksjoner, og du havner i henholdsvis hovedmenyen og til musikkstyringen ved å holde dem inne.
På høyre side har du en start/stopp-knapp øverst, som også brukes til å gjøre øvrige kommandoer, og en nede for å gå tilbake, eller starte en ny runde (lap) under aktivitet.
Klokka er lett og sitter fint på hånden. Silikonbåndet er merkbart bedre på Forerunner 255, men ikke dårlig på Forerunner 55, bare litt mindre tøyelig enn på den dyrere modellen.
MUSIKKSTYRING: Musikkstyringen er brukbar, men krever noen klikk for å gjennomføre sangbytte, da du må videre inn i menyen.
HURTIGMENY: Koble til eller fra telefonen, sett opp alarm eller start stoppeklokke er blant funksjonene du finner i hurtigmenyen du når gjennom snarveien fra lysknappen.
Ved oppstart første gang kobler du til telefonen din med klokka, og derfra kan du enkelt sette opp og installere klokka, og får en guide til hvordan du bruker den.
I Garmins app, Connect, kan du gjøre alt av tilpasninger på klokka. Alt fra personlige data til utseende.
Batteritiden er kurant og to uker i smartklokkemodus og 20 timer i GPS-modus. Om du løper fem ganger i uka og har den på hånden ellers, trenger du ikke lade den før det har gått omtrent halvannen uke.
Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling
For å sette gang en økt, trykker du bare på start/stopp-knappen og du kommer videre til aktivitetsmenyen. Klokka har seks hovedaktiviteter, men ønsker du flere scroller du deg bare ned til pluss-tegnet nederst, og får opp en større meny.
Løping er lagt inn som automatisk forslag, og trykker du deg videre vil du hver gang få forslag til dagens økt. Dette baserer Garmin på dataene de har tilgjengelig om deg.
Har du hatt en Garmin-klokke eller annen Garmin-enhet tidligere, vil dette forslag basere seg på treningshistorikk og fysiologiske data, mens om du starter helt fra null vil det være basert på infoen om aktivitetsnivået ditt.
Én ting vi umiddelbart savner er søvndata og -analyse i klokka. Klokka samler inn data om dette til å bruke i Body Battery, men du får ikke noe konkret – hverken på klokka eller i app. Bare at du har så og så lang hvile.
Kroppens tilstand får du uansett vite (noe) om i funksjonen Body Battery. Body Battery bruker blant annet søvn, puls og stress, for å vurdere hvordan energioverskuddet ditt er. Et lavt tall vil indikere at du er sliten og kroppen er under hard belastning, og du bør ta det rolig og samle overskudd.
Basert på disse dataene vil også Garmin komme med forslag til økter. Har du lavt Body Battery vil du få forslag om en rolig økt, mens ved fulle lagre er du klar for en hardøkt.
Trenger du ytterligere veiledning på trening og form, finner du Garmin Coach i appen, hvor du kan sette opp treningsprogrammer (korte eller lange), hvor du plotter inn antall kilometer du løper i uka, gjennomsnittstempoet ditt og et mål du har for programmet.
Derfra setter Garmin opp skreddersydde økter for deg, som du synkroniserer med klokka og får inn i kalenderen din.
Disse øktene kan du for eksempel bruke med Garmins PacePro (virtuell løpepartner). Da får du et gitt tempo du skal holde og Garmin gir deg fortløpende tilbakemeldinger på hvordan du ligger an i forhold til dette tempoet.
Skreddersyr du en løype i kartet på Garmin-appen og laster over til klokka, vil også tempoet justeres etter profilen (motbakker og nedoverbakker).
Ønsker du bare et enkelt forslag til intervalløkt, finner du det direkte i menyen på klokka, når du skal sette i gang en økt.
Basert på treningsdataene dine gjør også klokka et anslag på ditt vo2-maksopptak (oksygenopptak), som er en indikator på hvor bra for du er i.
I formberegning din vil også Garmin kalkulere hva de tror du vil bruke på forskjellige distanser som 10 kilometer og halvmaraton, og du vil kunne følge utviklingen på disse tallene etter hvert som tiden går.
Kvinner kan spore menstruasjonssyklusen med klokka. I appen kan du legge inn dine daglige symptomer, som kan hjelpe med å spore mønstre og svingninger i kroppen.
I aktivitet er har klokka nøyaktig GPS-måling. Den får rask kontakt med satellittene og GPS-sporene følger veiene med god presisjon.
Den optiske pulsmåleren på håndleddet er også innafor forventet presisjon, men den ligger i snitt litt lavere enn et pulsbelte.
Andre funksjoner klokka har/måler: stressmåling, respirasjonsfrekvens, kondisjonsalder, skritteller, Live Track (sporing av posisjonen din i sanntid), skritteller og kaloriberegning.
Smartklokkefunksjonene på klokka er begrensede, men det er noen. Vi nevnte musikkstyring tidligere og du får også varslene dine fra telefonen.
I motsetning til Forerunner 255 er det ikke noe mulighet for å sette opp trådløs betaling på klokka.
Konklusjon
Garmin Forerunner 55 er en solid og god løpeklokke, hvor du får det du trenger for å kunne gjennomføre løpetreningen din på en god måte.
Så lenge du ikke MÅ ha søvndata, er dette en god klokke til en fin pris.
Du får en klar og oversiktlig skjerm og en klokke som er enkel å manøvrere og lett å bli kjent med. Skjermen er relativt liten, men mer enn tydelig nok til å kunne lese av dataene.
Men du må vurdere om skjermstørrelsen er riktig for deg. Noen avsnitt lenger ned i saken kan du lese mer om eventuelle alternativer.
Forerunner 55 trenger ikke bare være for nybegynnere, men for deg som ikke ønsker en klokke overfylt av funksjoner, men vil kun ha de mest grunnleggende funksjonene når det kommer til løping.
Selv om det er en av de billigste dedikerte løpeklokkene er det likevel mange funksjoner å boltre seg i ettersom treningen og nivået ditt når nøye høyder.
Du trenger ikke være noen ekspert på trening for å bruke klokka, for du får tilbakemelding på det aller meste om restitusjon, overskudd og belastning, og kan følge klokkas treningsråd.
Klokka er en god treningspartner som leverer pålitelige data.
Alternativer
Det finnes billigere alternativer, smartklokker. De har ikke GPS-sporing, men de gjør relativt kurante anslag på distanse og fart basert på faktorer som skrittlengde og skrittfrekvens.
En av klokkene den konkurrerer direkte med er Polar Pacer, som koster 2499 kroner veiledende. De selges ned mot 1899,- eller 1999,- i butikk/på nett.
De to har mange av de samme funksjonene og leverer ganske identisk på mange parametre.
Pacer har hakket dårligere batteritid, men har til gjengjeld lynrask lading. Pacer er også en del større (1,2" stor skjerm mot 1,04"), men Forerunner 55 leverer bedre på brukeropplevelsen totalt sett.
Forerunner har et mer moderne og intuitivt design, og er enklere å håndtere. Polar Pacers uttrykk er langt mer gammeldags og kommandoknappene tidvis forvirrende.
En stor fordel Polar har, dersom du ønsker enda flere detaljer om trening og hverdag, er den ganske avansert søvnanalyse på Pacer. De har en rekke variabler som måles og du får tilbakemelding med score på alt fra søvnmengde til søvnkontinuitet og hvor godt du restituerer deg.
Polar Pacer har også Strava Live Segments.
Ønsker du en klokka som har mange av disse funksjonene, men bedre batteritid, bør du vurdere Coros Pace 2. Den er priset til cirka 2 200,- og har batteritid på opptil 20 dager i vanlig bruk og 30 timer i GPS-modus.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.