Coros Apex 2 er 1000 kroner billigere enn toppmodellen Apex 2 Pro, men denne klokka har ikke like gode spesifikasjoner å skilte med. Fungerer den likevel slik at prisforskjellen er verdt det? Vi har testet.
Pulsklokka Coros Apex 2 skal være et rimeligere alternativ til Apex 2 Pro, og er ment for utøvere som trenger klokker som er svært robuste og med god batteritid.
I utviklingsprosessen har Kilian Jornet og flere av verdens beste ultraløpere vært involvert, noe som i seg selv vil være et kvalitetsstempel for mange.
Apex 2 er en nedskalert versjon av Apex 2 Pro, men de deler fremdeles majoriteten av av spesifikasjonene.
Felles for begge klokkene er at de har:
Ny og mer presis GPS
Offline kart (må lastes ned)
Støtte for alle satellittsystemer
Optisk pulsmåler
Touchskjerm og dreibar krone
Lang batteritid
Løpekraft (wattmåling)
Slitesterk ramme i titan
WiFi og Bluetooth
HRV-måling (Heart Rate Variability)
Intern musikkavspiller
Tredjepartsintegrasjon (Strava, Training Peaks, osv.)
Klokka kommer i tre forskjellige farger. I utgangspunktet har de armbånd i nylon, men for cirka 300 kroner ekstra kan du få med silikonbånd også.
Prisen for klokka er 4499 kroner, ganske nøyaktig 1000 kroner billigere enn Coros Apex 2 Pro.
Laget for å tåle litt
Som nevnt i innledningen er målet til Coros at klokkene skal tåle å få litt juling. Ved for eksempel ultraløp kan det være litt fall involvert, du må gjerne ta seg for eller skraper hånden og klokka mot en fjellvegg.
Klokka er derfor ekstra forsterket med rammen på forsiden i titan, skjermen i ripebestandig saffirglass og baksiden i rustfritt stål.
Reimen på klokka skiller seg godt ut fra resten av markedet ettersom den er i nylon. Strammingen er borrelås. I forhold til silikonbånd vil nylonbåndet være mindre utsatt for rifter og slitasje.
Det blir også enklere å ha mer presis stramming med borrelåsen, som gir mer fleksibilitet.
Det er tre fysiske knapper på klokka. Øverst finner du du for bakgrunnsbelysning, mens den nederste er både for å gå tilbake, samt snarvei til klokkens viktigste funksjoner.
Den midterste knappen brukes for å bekrefte kommandoer, som start/stopp eller gå inn i en meny. Den er i tillegg en dreibar krone, som du bruker for å scrolle menyer og oversikter.
Dersom du ønsker det kan du også aktivere touchskjerm på klokka, men den har sine begrensninger. Du kan bare sveipe opp/ned eller tilbake, men ikke bruke den til å bekrefte kommandoer. Det må du bruke krone-knappen til.
Du kan også velge hvilken side/arm du vil bruke klokken på i innstillingene. Velger du høyre side/arm i innstillingene, kan du snu skjermen i innstillingene, og få knappene på den siden du ønsker.
Coros hevder også at klokka er vanntett ned til 50 meters dyp, og den er sertifisert for å tåle temperaturer mellom -30 og +50.
På vekten vår veier vi Apex 2 til 42 gram. Storebror Pro går inn til 53 gram.
Coros Apex 2 i bruk
Vi har testet både Apex 2 Pro og Apex 2 i januar og februar 2023. Hovedsakelig til løping, men de er også blitt brukt noe til langrenn, i tillegg til hverdagsbruk.
På hånden er klokka veldig behagelig og nylonbåndet er annerledes, men det overrasker positivt. Sammenlignet med Pro-utgaven er det 2 mm smalere (22 mm vs. 20 mm), men vi kan ikke si vi merker nevneverdig forskjell.
Med borrelås slipper du å tenke på noe løs ende av reimen.
Klokka er enkel å sette opp. Du fyller inn det mest elementære om deg selv, deretter scanner du en QR-kode på skjermen for å koble til Coros-appen.
Skjerm
Bildet på skjermen er greit å lese, men Pro-versjonen er litt skarpere og større (260x260px vs. 240x240 px). Den har heller ikke like god bakgrunnsbelysning. Skjermen er også noe mindre.
Når du har vært inaktiv på klokken, låser den seg automatisk og du låser den opp igjen ved å holde inne krone-knappen i et par sekunder.
Som på Pro-utgaven er kronen også helt super å bruke på Apex 2. Den ruller behagelig og fint på fingeren din, med fininnstilt sensitivitet. Du trenger ikke må scrolle masse frem og tilbake for å treffe riktig.
Touchskjermen er ganske svak og langt fra like sensitiv. Du må trykke ganske hardt mot skjermen for at den skal registrere det og den er også litt treg. Som nevnt er det et minus at touchskjermen ikke kan brukes til å bekrefte kommandoer.
Den nederste knappen er en snarvei til et hjul på skjermen, hvor du enkelt kan komme til både enkle og viktige funksjoner på klokka, som innstillinger, kart/navigasjon, ikke forstyrr, alarm eller musikkstyring.
Klokka aktiverer automatisk bakgrunnsbelysning når du hever håndleddet, men har ingen funksjon for å skru av dette. Følgelig kan du få et skarpt lys i ansiktet på natta, om du gjør en litt brå bevegelse.
Fra fabrikk låses klokka seg automatisk etter inaktivitet, også om du har en økt gående. Det vil si at om du skal starte/stoppe en løpetur, må du holde inne kronen for å låse opp skjermen. Det kan være greit, om du har til vane for å være klumsete og komme borti knapper ved uhell, men det er også mulig å skru av denne funksjonen.
Selv om klokka er i lås i aktivitet, kan du hele tiden scrolle (eller bruke touchskjerm) mellom de forskjellige sidene og datafeltene.
App
For å kunne bruke appen til Coros må du først lage deg en bruker, og så velger du hvilken klokke-modell du har, scanner QR-koden og får registrert enheten din i appen.
I appen er det mange muligheter for å tilpasse klokka etter dine ønsker og bruk. Blant annet er det mange forskjellige forsider/urskiver å velge i og du kan velge hvilke farger som skal nyansere hovedsidene, slik at du bedre kan se for eksempel nøkkeltall som antall skritt.
Du kan også velge hvilke forskjellige statistikker/parametre som skal vises i oversikten du kan scrolle gjennom fra hovedsiden, som puls, søvn og varsler fra telefonen.
I appen kan du også velge hvilke aktivitetsmoduser du vil ha tilgjengelig til en hver tid på klokka. Driver du ikke med svømming er det kanskje ikke nødvendig å ha dem fremme for eksempel.
Videre kan du sette opp de forskjellige aktivitetene med seks forskjellige skjermer og opptil åtte datafelt på hver enkelt skjerm.
Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling
Coros Apex 2 (og Pro) sin målgruppe idrettsutøvere med høyt aktivitetsnivå og klokka er tiltenkt å treffe en bred brukergruppe. Derfor er den forhåndslastet med utallige aktiviteter, som inkluderer løping, sykling, klatring, svømming (uten- og innendørs).
De forskjellige aktivitetene er også satt opp med de datafeltene som er mest relevant for den respektive aktiviteten:
Med løping er det puls, tid, avstand, fart, rundetid for eksempel. Ved topptur starter klokka med en motbakkemodus, mens du må skifte til utformodus når toppen er nådd. Slik holder klokka styr på mot- og utforbakker og høydemeter.
Etter en uke i bruk vil klokka kunne fungere som en treningsveileder for deg. Den vil gjøre kalkuleringer på utmattelse, treningseffekt og restitusjonstid, og komme med innspill på hvilke økter du bør gjennomføre.
På nettsiden til Coros finner du et stort bibliotek av økter som du kan få lastet inn på klokka.
Etter hvert vil klokka/appen også beregne hvor raskt den tror du vil kunne løpe forskellige distanser: 5 km, 10 km, 15 km, halvmaraton og maraton.
For å kunne være mest mulig nøyaktig bruker klokka flere sensorer, for å måle de forskjellige parameterne og gjøre seg opp en analyse av hvordan du ligger an.
For å kunne gjøre dette bruker klokka flere forskjellige sensorer: Optisk pulssensor, SpO2-sensor (oksygenmetning) og elektrokardiogramsensor (hjertefrekvensvariasjon/HRV).
Øvrige sensorer på Coros Apex 2
Barometrisk høydemåler
Akselerometer
Kompass
Gyroskop
Termometer
Slitasjesensor (som skal skille ut dårlige pulsmålinger på håndleddet pga. dårlig kontakt)
Vis mer
I appen kan du planlegge treningen din i en kalender, som du også har oversikt over i klokka. Her kan du legge inn økter fra Coros' nettside (eller andre steder), samt dine egne økter, som du kan designe i appen.
Klokka har bra allsidighet, for eksempel når det kommer til styrketrening. Har du laget en styrkeøkt med x-antall forskjelliger øvelser, vil klokka registrere dette under aktiviteten og i appen holde oversikt over repetisjoner og belastning på de forskjellige muskelgruppene.
Selv om det er mye bra og mange funksjoner, er det noen treningsverktøy vi mener burde vært med.
De fleste puls- og sportsklokker kommer nå med en form for pacepartner, en virtuell fartsholder om du vil. Dette gjør det enklere å konkurrere med seg selv eller sette opp en spesifikk fart du ønsker å trene på/teste deg på.
Dette er et veldig relevant verktøy for folk som løper mye, og som vi savner i klokka.
Imidlertid har den noe som heter Effort Pace, det vi på norsk kaller for høydejustert tempo. Da gir klokka deg tilbakemeldinger på hva tempoet ditt i en bratt motbakke vil tilsvare på flat mark, slik at du lettere kan justere intensiteten din.
Klokka har imidlertid løpskraft (watt), som kan brukes som et verktøy for å måle intensitet din på.
For deg som ikke måtte være kjent med watt (som er en etablert målestandard i sykkelsporten) fungerer det litt på samme måte som puls, bortsett fra at watt er en permanent variabel, ikke slik som puls, som kan variere med dagsform og generell form.
Dermed er det mye lettere å nøyaktig hvor hardt du trener, spesielt om du bruker det over lengre tid. Hver enkelt produsent har sine egne algoritmer for dette, så 200 watt på en Coros og en Garmin kan det være litt forskjell på.
Puls
Apex 2-serien til Coros kommer med en oppgradert optisk sensor, som har fem LED-dioder, og skal ha mye bedre presisjon enn den første generasjonen Apex.
Selv om pulsbelte fremdeles er mest presist, og å anbefale dersom du er veldig seriøs i treningen din, så er Apex 2 imponerende.
Vi har på flere økter målt puls med både optisk sensor og med pulsbelte, og det er forskjeller, men de er små. Apex 2 ligger noen pulsslag under i snitt på øktene og er litt tregere på å registrere økning i puls.
På øktene har vi også hatt både Apex 2 og Apex 2 Pro på (på hver sitt håndledd), og de har så godt som ingen forskjeller i målingene, og snittpulsen på øktene var også det samme.
GPS-nøyaktighet og navigasjon
I motsetning til Apex 2 Pro, kommer ikke Apex 2 med forhåndsnedlastede kart. Dette må du fikse selv, gjennom nettsiden til Coros. Du må også gjøre det på den gode, gammeldagse måten med PC/Mac, USB-kabel og nedlastning/overføring til riktig i klokka.
Samtidig kommer den heller ikke med så veldig mye plass. Det er oppgitt 8 GB lagringsplass, men i realiteten er det rundt 6,6 GB.
Skal du både ha kart for både topografisk (2,69) og landskap (3,47 GB) for Europa, er altså store deler av plassen brukt opp.
Kartene og navigasjonene kan du selvsagt bruke fritt når som helst, men skal du ha en planlagt rute, må du importere GPX-fil det fra en tredjepart (Strava for eksempel). Coros-appen har ingen ruteplanlegger, dessverre.
I kartet kan du zoome inn og ut ved å bruke kronen og flytte deg rundt i kartet ved å bruke touchskjermen.
Klokka har ingen sving-for-sving-navigasjon (turn-by-turn), så du blir ikke varslet om retningsskifter/veivalg. I stedet får du beskjed om du havner ut av kurs.
Kartet ligger heller ikke i treningsvisningen, så du må hoppe inn i menyen, finne kartet, sjekke det du trenger, for så å gå tilbake til treningsvisning og fortsette økta.
Dersom du bare løper vilkårlig, for eksempel i marka, men havner litt på villspor og vil orientere deg, er det altså fint mulig, bare for omstendelig.
Når det gjelder GPS-nøyaktighet så merker vi en klar forskjell fra Apex 2 Pro. På de øktene vi har testet dem sammen bruker Apex 2 vesentlig lenger tid på å finne satellittene, samtidig som den er mer upresis.
Du ser det tydelig på bildet under, som er tidlig i en økt og i helt åpent landskap. Etter hvert blir Apex 2 litt mer presis, men fremdeles mindre presis enn Apex 2 Pro.
Batteritid
Batteritiden på Apex 2 er solid, selv om den er vesentlig mindre enn på Apex 2 Pro. Sammenlignet med storebroren har den cirka halvparten av batterikapasiteten.
Den oppgitte batteritiden med standard GPS er 45 timer (altså kontinuerlig aktivitet med standard GPS), altså omtrent halvannet døgn. Bruker du bare smartklokkemodus, er det opptil 17 dager.
I vår testperiode har vi brukt klokken til to til fire løpeturer i uken (cirka én time lange), i tillegg til smartklokkemodus i hverdagen.
Det klarte vi oss også veldig fint med og måtte ikke lade for etter rundt 14 dager. Da hadde vi også på alt av puls- og HRV-målinger, Bluetooth og tilkobling til telefon.
Smartklokkefunksjoner
Apex 2 (og Pro-utgaven) har ikke brydd seg nevneverdig om å få med smartklokkefunksjoner.
Du får koblet til telefonen gjennom Bluetooth og synkronisert den, og du kan få varsler fra telefonen, samt værmelding og solopp- og nedgang. Du kan også styre GoPro med klokka.
Er du glad i musikk må du også være glad i mp3-filer. Det er ingen offline streaming eller styring av musikken gjennom klokka, men du må altså legge inn mp3-filer på klokka for å kunne bruke musikkfunksjonen.
Hva er forskjellen på Apex 2 Pro og Apex 2?
Apex 2 Pro og Apex 2 deler de aller fleste spesifikasjonene. Det er ikke enorme forskjeller, men de som er, er av betydning.
Apex 2 Pro har multibånd-GNSS og hakket bedre nøyaktighet på navigasjon og tracking.
Apex 2 Pro har forhåndsnedlastede kart, på Apex 2 må du laste ned via nett.
Apex 2 Pro har 32 GB lagring, Apex 2 har 8 GB lagring.
Apex 2 Pro har bedre batteritid.
Apex 2 Pro har hakket større og skarpere skjerm.
Apex 2 Pro har én treningsaktivitet mer: Multi-pitch climbing.
Konklusjon
Coros Apex 2 er en klokke som er behagelig, bra og relativt brukervennlig.
Med tanke på prisen er det et bra kjøp hvis du vil ha en klokke som er solid. Andre klokker med titan er gjerne dyrere, som for eksempel Suunto 9 Peak Pro og Garmin Fenix 7, som har veiledende priser på henholdsvis 6290 kroner og 9699 kroner.
Når det kommer til funksjoner er klokka så godt som identisk med Apex 2 Pro, og har de samme opp- og nedsidene. De nedsidene som Apex 2 Pro så klart ikke har er dårligere batteritid, hakket dårligere GPS og ingen forhåndslagrede kart.
Hvorfor kjøpe?
Nettopp derfor. Klarer du fint å leve uten de tingene som er nevnt, så klarer du deg fint med den 1000 kroner billigere Apex 2.
Men i forhold til for eksempel Garmin Forerunner 955, har den muligens ikke den samme robuste konstruksjonen. Forerunner utkonkurrerer Apex 2 greit på kart, trenings- og smartklokkefunksjoner.
Forerunner 955 ligger også omtrent på samme pris og batteritiden er også omtrent samme. Skulle en argumentert, måtte det blitt at Apex 2 sannsynligvis har lenger levetid, men det kommer selvsagt også an på hvor hardt den blir brukt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.