Smartklokker som måler puls, hudtemperatur og oksygenmetning i blodet kan gjøre det mulig å oppdage Covid-19-sykdom tidligere, viser flere amerikanske studier.
TIDLIG VARSLING: Pulsklokka di kan varsle deg om at du er i ferd med å bli syk. Foto: Garmin
Lesetid: 5 minutter
Det har vært utbredt blant toppidrettsutøvere å bruke pulsklokka for å sjekke om man er i ferd med å bli syk før man drar ut og trener. Er hvilepulsen høyere enn normalt om morgenen, kan det være et tegn på at du er i ferd med å bli syk og må justere treningen og intensiteten deretter.
Dette har vært noe idrettsutøvere gjør en gang hver morgen, men med dagens pulsklokker med måling på håndleddet kan viktige kroppsfunksjoner overvåkes kontinuerlig. Nå tror forskere at klokkenes målinger av puls, og oksygenmetning kan brukes til å forutse covid-19-sykdom.
Det å levere fra seg helsedata til store selskaper er også omdiskutert, men har fått en ny vending med den globale korona-pandemien som brøt ut i mars i fjor.
Forskere har vært interessert i å finne verktøy som folk selv kan identifisere korona-tilfeller i det forebyggende arbeidet med å unngå smittespredning. Treningsklokka di, som du bærer på deg hele døgnet, kan antakelig være det verktøyet.
Appen vil først bli tilgjengelig på Fitbit-klokker, men også andre smart-klokker har potensial for å kunne advare mot Covid-19-sykdom.
Moderne pulsklokker som måler pulsen din på håndleddet registrerer pulsen din gjennom hele dagen.
Flere smart-klokker kan også måle oksygeninnholdet i blodet å si noe om hvor godt du er akklimatisert til høyde og varme og om lungefunksjonen din er nedsatt. I følge medisinske forskere kan okysgenmetningen i blodet også være et tidlig tegn på sykdom, og da spesielt på lungesykdom som Covid-19. Doktor Andrew Ahn fra Harvard Medical School er på garmin.com intervjuet om potensialet for å oppdage Korona-smitte ved hjelp av en avansert pulsklokke.
Han sier at det å kunne måle oksygenmetning i blodet kontinuerlig gjennom dagen, slik man kan med noen pulsklokker, kan være en viktig faktor for å oppdage lungesykdom tidlig.
Vanlige, friske mennesker vil gjerne ha en oksygenmetning på over 95 prosent. Kommer oksygenmetningen under 95 prosent oppstår det som kalles hypoksi – altså oksygenmangel i kroppens organer.
Kommer man under 90 prosent vil man oppleve problemer med infeksjoner i lungene og pusteorganene. På Covid-19-pasienter er det kjent at oksygenmetningen i blodet har vært så lav som 70-80 prosent, uten at pasientene har opplevd andre symptomer.
Selv pasienter med kun 50 prosent oksygenmetning har blitt lagt inn på sykehus uten å vise særlige tegn på ubehag.
Selv om Garmin holder døra åpen for at deres klokker kan hjelpe med å oppdage covid-19-smitte tidlig, må de også innrømme at klokkene deres ikke er konstruert for å måle oksygenmetning på et medisinsk presisjonsnivå.
– Målingen er nøyaktig innenfor visse rammer, men det er en hel rekke variabler, som om du har klokka riktig på armen, eller om du beveger deg mens du prøver å gjøre målingen, sier Rich Robinson fra Garmin UK til Wired.
Huawei, som nok ikke er like redde for å bli saksøkt som de amerikanske produsentene, hevder at deres smartklokker kan fungere som forvarsel på sykdom.
De mener at hvis oksygennivået faller under 90 prosent på deres målinger, så bør du oppsøke lege. Dette er en del lavere enn det som av medisinsk personell omtaler som lavt, og tar dermed en ekstra feilmargin med i beregningen.
All informasjonen som samles inn av klokker hele døgnet kan også brukes til å vurdere din helsesituasjon kontinuerlig og på den måten se tegn på sykdom og korona-smitte før du selv kjenner symptomer.
Dette kan så klart være nyttig i tilfeller der smittede personer opplever få eller ingen sterke symptomer, men likevel bærer smitte før symptomene blir merkbare.
Covid-19 rammer forskjellige folk på forskjellige måter. De fleste som blir smittet, utvikler mild til moderat sykdom og blir friske uten å måtte på sykehus.
I gjennomsnitt tar det fem-seks dager fra en person blir smittet av viruset, til vedkommende utvikler symptomer, men det kan ifølge Folkehelseinstituttet ta opptil 14 dager.
Pasienter som har testet positivt har erfart lavere variasjon i hjerterytmen i motsetning til de som tester negativt.
Dette er også typiske indikatorer på betennelse i kroppen, noe som også er sterkt gjenkjennelig på Covid-19-viruset.
Man skulle kanskje tro at liten variasjon i hjerterytmen tyder på en frisk kropp, men det viser seg at en kropp i balanse er bedre på å tilpasse seg endringer i stress og aktivetsnivå ved å stadig endre hjerterytmen. Er man syk, klarer ikke hjertet å justere rytmen så fort til belastningen kroppen blir utsatt for. Moderne smartklokker kan registrere ørsmå variasjoner i hjerterytmen og på den måten forutse sykdom flere dager før du kan kjenne symptomene selv
Gjennom dataanalyser fra klokker som Apple Watch, Garmin og Fitbit har amerikanske klart å avdekke korona-smitte, før symptomene gjorde utslag.
Både den såkalte Warrior Watch-studien ved Mount Sinai Health System i New York City, og en separat studie fra universitetet Stanford i California har fått sammenfallende resultater ved å følge personer som brukte smartklokker, melder cbsnews.com.
Dataanalysene fra Stanford viste at 81 prosent av deltakere som testet positivt på koronaviruset opplevde endringer i hvilepulsen opptil ni og en halv dag før symptomene viste utslag.
Undersøkelsen inneholder data fra over 5000 deltakere. Av disse testet 32 personer positivt på korona.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.