Garmin Venu 2 Plus: Rå smartklokke, med gode treningsfunksjoner
Garmin Venu 2 Plus er en elegant, brukervennlig og god smartklokke, som funker strålende til både hverdagsbruk og trening, men kanskje ikke for de mest ivrige løperne.
Venu-serien ble raskt populær, som Garmins første ordentlig forsøk på en smartklokke. Elegant og stilrent design som også gjør seg godt til hverdags, gjør den umiddelbart til et attraktivt valg for mange.
Venu 2 Plus er som navnet tilsier den andre klokka i serien, oppfølgeren til den første generasjonen, og har flere forbedringer som gjør den til et bedre kjøp enn forgjengeren.
Dette må du vite om Garmin Venu 2 Plus
Klokka er altså en smartklokke, som i praksis vil si at den har mange smarttelefon-funksjoner og via Bluetooth fungerer som en forlengelse av nettopp smarttelefonen din, men også har en rekke treningsfunksjoner.
Klokka kommer i én størrelse, 43 mm, med 1,3 tommer stor skjerm. Det er touchskjerm og skjermen er AMOLED. Det gir et klokkeklart og kontrastfylt bilde, som håndterer alle typer lys- og værforhold svært godt og er enkel å lese.
I tillegg til betjening via touchskjermen, er det også tre knapper. Den øverste til høyre brukes for å gi til økt/aktivitetsprofiler eller som kommandoknapp, mens den nederste er til menyen, for å gå tilbake eller som runde-knapp (lap).
Den midterste knappen kan du tilpasse til å være en snarvei til den funksjonen du ønsker. Ved å holde inne hver enkelt knapp, er også knappene veier til meny, app-hjul eller enda en valgfri snarvei (den midterste knappen).
I forhold til Venu 2 har fått et mer robust design. Rammen og baksiden av klokka er i rustfritt stål, mens glasset på klokka har fått slitesterkt Gorilla Glass 3.
En av de viktigste oppgraderingene er innebygd mikrofon, i tillegg til høytaler. Mikrofonen betyr at du både kan bruke taleassistent på klokka og snakke i telefon via klokka. Høytaleren gir deg både samtale og eventuelt kan du høre på musikk via den.
Musikk/podkaster kan du laste ned til klokka, som har 8 GB intern lagring. Gjennom Bluetooth kan du koble til hodetelefoner eller øreplugger, og du kan altså løpe og høre på det du ønsker uten å måtte drasse med deg telefonen din.
CALL ME MAYBE?: Du kan enkelt slå et nummer eller ringe opp fra nylige samtaler.
KONTAKTER: Velges via Garmin Connect.
Klokken har optisk pulsmåler på håndleddet, men har ikke avanserte målinger som for eksempel HRV Status (hjertevariabilitet). Det vil si, den måler det ikke kontinuerlig, men kan gjennom en egen måling gi et øyeblikksblde.
Venu 2 Plus er en oppgradering av den opprinnelige Venu 2, og klokkene er ikke voldsomt forskjellige, men det ligger noen forskjeller i størrelse, batteritid, byggmateriale og så videre.
Garmin Venu 2 Plus i bruk
Utemagasinets testing av klokka har foregått over en lang periode, gjennom høsten 2023 og våren 2024, og klokka er blitt grundig testet.
Klokkehuset ligger veldig fint mot håndleddet og reimen er behagelig. Under trening/aktivitet kan vi stramme den skikkelig for å få bedre pulsmåling, uten at den blir ubehagelig rundt hånden av den grunn. Skjermen er krystallklar, så å lese og følge med på dataene er ikke noe problem.
APPHJUL: Snarveier til flere smartfunksjoner, som du også kan tilpasse slik du ønsker.
TILPASS: Oversikten kan enkelt justeres – både i app og på klokka.
I samspill med telefonen fungerer den helt supert, og Garmins Connect-app, som nylig er overhalt og forbedret, leverer enkel tilkobling og oppsett av klokka.
Når en først har fått satt opp klokka skjer tilkoblingen til telefonen sømløst så fort Bluetooth på klokka er aktivert. Klokka har også WiFi-tilkobling, men laster for eksempel ikke økter direkte opp gjennom den. Man er nødt til å koble klokka til telefonen og appen for at det skal skje, mens WiFi-tilkoblingen brukes for å synkronisere musikk med Spotify eller laste ned programvareoppdateringer.
Smartklokkefunksjoner er det rikelig av. Med taleassistenten kan du bruke både Siri (iOS), Google Assistant (Android) eller Bixby (Samsung). Taleassistenten bruker du på samme måte som andre steder, du kan gi den spørsmål eller kommandoer, som å be den om å ringe mamma.
Klokka har også unike lyder for de forskjellige type varslene (smartvarsel, start/stopp, runde, og så videre), som gjør det lett å gjenkjenne hvorfor den gir lyd fra seg.
For vår del var det mest praktisk å bruke snarveien på den midterste knappen til trådløs betaling, som fungerte veldig bra. Du legger inn bankkortet ditt i appen og velger en kode for å åpne betalingen, og den funker helt plettfritt. Veldig praktisk om du er gira på å avslutte den løperunden din med en is eller bolle (skyldig).
Spotify-appen på klokka funker i hovedsak som den skal, men den er litt treg. For å synkronisere/laste ned den musikken eller podkastene du vil ha, kan du velge mellom ting du nylig har lyttet til, dine egne spillelister eller podkastene du abonnerer på. Har du en podkast som er langt bak i rekkene, må du scrolle, gå til neste side, scrolle, og så videre, så det kan være litt omstendelig. Deretter går selve nedlastningen til klokka litt treigt, så vi anbefaler å ikke begynne å fikle med det når du står klar for tur i døråpningen. Prosessen kunne vært mye enklere om en kunne velge det man vil ha via telefonen.
MUSIKK: Spotify-appen funker fint og er enkel å betjene, men er noe treig.
BIBLIOTEK: Enkel oversikt over hva du har lagret på klokka fra Spotify.
NOE TREG NEDLASTNING: Det er enkelt å velge hva du skal laste ned, men det kan ta noen minutter før innholdet er lastet ned til klokka, og du blir fort stående å trippe ved døra.
Gjennom høytaleren er musikken overraskende skarp, selv på høyt volum. Det samme med telefonsamtaler. Lyden kan bli litt uskarp dersom motparten snakker litt høyt i sin ende, men ellers var det greit å både snakke og høre gjennom klokka. I Connect-appen må du legge inn kontakter fra telefonen for å kunne ringe fra klokka, men det er enkelt, du bare plukker fra kontaktlista di.
Smartvarslene funker også helt supert. Du kan enkelt utvide varselet og scrolle gjennom en melding, dersom den er lang. Via taleassistenten kan du også formulere lengre svar, eller bruke forhåndsskrevne meldinger til å svare («Ja», «Nei», «Ok», «Ute på tur» og så videre).
Om du ikke har ekstremt mye lastet ned, er det ganske lett tilgjengelig det du har lastet ned, når du først skal lytte til det. Velg låt/album/podd og du er i gang. Tilkoblingen til Bluetooth går bra, men sporadisk kan kontakten være litt dårlig, så du får dårlig lyd eller brudd i lyden.
Garmin samler inn mye data om deg gjennom klokka og gir deg relativt omfattende analyse. Alle forskjellige områder (skritt, søvn, stress, Body Battery) logges og kan studeres individuelt i grafer både på klokka og i appen. Generelt har klokka alt av relevante aktivitetsmålinger.
FULL OVERSIKT: Scroll deg gjennom alt av ønskelige målinger og oversikter klokka har å by på.
GRAFER: Alle målingene har enten grafer eller stolpediagram for å gi deg et bilde av hvordan målingene er.
HVA OG HVOR MYE: Klokka måler hvor dyp eller lett søvnen din er i løpet av natta.
Mange av de forskjellige målingene utgjør til sammen scoren din i Body Battery, som gir en indikasjon på hvor godt kroppen restituert kroppen din er, om du bør hvile eller om du kan være aktiv.
Sammen med søvnanalysen, utgjør den de to kanskje mest nyttige verktøyene. Søvnanalysen gir deg også en poengscore og forklaring, for eksempel at du til tross for kort søvn likevel hadde god kvalitet på søvnen. Klokka gir deg god innsikt i søvnen din med å dele opp i de forskjellige søvntilstandene (REM, dyp, lett, våken).
Klokka estimerer også din vo2-maks og kondisjonsalder, som er gode indikasjoner på hvor god form du er i. Den har også overvåking av menstrusjonssyklusen for kvinner.
Klokka kommer med en rekke aktivitetsprofiler (sportsmoduser) fra før, mens via Connect-appen kan du legge til enda flere. Venu 2 Plus favner bredt og tar alt fra svømming, vannsport, klatring, sykling til ski/alpint.
En veldig bra funksjon og mulighet, er de animerte øktene på telefonen, til både styrke, basis, yoga- og pilatesøvelser. Klokka kommer med noen slike økter fra før, mens det er et stort arkiv av økter av varierende lengde og vanskelighetsgrad, som du kan synkronisere med klokka. Starter du en slik økt, får du fortløpende øvelser/hvile, med animerte illustrasjon av de forskjellige øvelsene.
Disse øktene er veldig enkle å følge, og en 15-minutters effektiv styrkeøkt på stuegulvet innimellom var helt supert i en hektisk hverdag. Har du bedre tid, og eventuelt treningssenter tilgjengelig, finnes det styrkeøkter med markløft, benkpress, knebøy, og så videre.
INSTRUKTØR: Klokka funker som en instruktør med animerte øvelser, nedtelling og trinn-for-trinn av for eksempel styrkeøkter.
RIKT UTVALG: I Connect-appen finner du mange økter som du kan sende til klokka, og få animert øvelsene på klokka under økta.
Ønsker du ytterligere coaching, har Garmin en rekke treningsplaner for løping, sykling, styrke og generell kondisjon. Den kan også stilles inn dynamisk, slik at den tilpasser seg de dataene kroppen har registrert rundt form og hvile.
Selv om klokka har et bredt spekter av funksjoner og analyser, har den noen mangler dersom du er veldig opptatt av av trening og analyse. Eksempelvis har den ikke oversikt over treningsbelastning eller -effekt, det er ikke noe daglig foreslått treningsøkt, og til selve treningen har ikke klokka løpsdynamikk eller -watt, PacePro eller lignende funksjoner som er på de spesifikke løpeklokkene til Garmin.
Altså er selve aktivitetsfunksjonene veldig begrenset til fart (GPS), tid, km/min, puls, runder og så videre.
Er det veldig viktig for deg å vite/bruke HRV i trening og hverdag, vil du ikke få optimal nytte av Venu 2 Plus, men dersom du bruker Health Snapshot noen ganger om dagen – morgen, formiddag, ettermiddag, kveld, for eksempel – vil du i hvert fall få et slags bilde av hvordan stoda er, da den gir deg måling av HRV i det øyeblikket.
Health Snapshot er en to-minutts-måling som i tillegg måler måler puls, okysgenmetning i blodet og stressnivå.
Den innebygde lyssensoren justerer lysstyrken automatisk etter forholdene. «Hev for å vekke skjermen»-funksjonen gjør at du kan spare batteri, men at skjermen gløder opp når du enten hever håndleddet eller trykker på skjermen med fingeren.
Én ting som kan være greit å merke seg, er at skjermen er ordentlig følsom, og under gå/fjellturer har ikke klokka automatisk start/stopp-funksjon, så når vi pausa klokka og skjulte den under jakka i dårlig vær, var det veldig lett å komme borti lagre økta på skjermen. Det går imidlertid an å låse skjermen via apphjulet (og låse opp med knappen øverst), som kan være greit i de tilfellene hvor klokka er under klær.
Batteritiden er helt ypperlig, og aldri en bekymring. I vår test er klokka i hovedsak brukt til løping som aktivitet, med alt fra to til fire løpeøkter i uka, pluss/minus én time lange. En time løping med musikk tok cirka ti prosent batteri, og en vanlig dags bruk åtte til ti prosent, som betydde at det minst gikk flere dager mellom hver gang vi trengte tenke på å lade. I tillegg har klokken hurtiglading, så på ti minutter får du cirka en dag ekstra med batteri.
Ladingen skjer gjennom den vanlige Garmin-kabelen, som er en proprietær (altså særegen for Garmin-klokker) og dersom du glemmer ladekabelen på tur, er ikke en ny kabel å oppdrive hvor som helst.
Når det kommer til navigasjon er det svært begrenset med muligheter. Klokka har så kalt «tilbake til start»-funksjon, hvor du kan velge å følge samme rute tilbake eller få den mest direkte ruten. Men du får bare et kartutsnitt med veien du løpte, uten noen andre veier eller topografi, og må navigere etter egen posisjon i forhold til ruten du har løpt. Det vil si at du ikke kan lage ruter i
Det finnes noen tredjepartsapper (via Connect IQ Store) som skal gjøre det mulig å følge forhåndslagde ruter, men Ute har ikke testet disse.
Klokka har også sikkerhetsfunksjoner. Du kan sende et nødvarsel til utvalgte kontakter (med GPS-sporing) dersom klokka registrerer et fall eller du manuelt sender et nødsignal. En kan også ha LiveTrack, som gjør det mulig for andre å følge med hvor du er.
Andre pulsklokke-tester du kan lese
Suunto 9 Peak Pro: Også en smartklokke med lang batteritid og bra med treningsfunksjoner, men mangler litt den finishen Venu 2 Plus har.
Garmin Forerunner 255: Vil du ha mer løpe- og treningsfunksjoner, men også en grad av smartklokke? Forerunner 255 kommer også i en musikkutgave, hvor du kan laste ned musikk på samme måte som med Venu 2 Plus.
Garmin Venu 3: En oppgradering av Venu 2 Plus som støtter GPS, GLONASS og Galieo.
Konklusjon
Garmin Venu 2 Plus er helt super til bruk i hverdagen som smartklokke og utgjør også en solid treningspartner. Klokka er utrolig brukervennlig med en skjerm som er en fryd å bruke, både med tanke på klarhet og farger, samt responsen i skjermen.
Den har ikke samme dybden som en ren løpe/multisportsklokke fra Garmin, men de funksjonene og verktøyene den har, kommer du langt med, så om du ikke har et behov for mer avansert treningsanalyse, er den et trygt valg.
Styr unna: Dersom du ønsker en smartklokke som kan operere mer uavhengig av telefonen (m/SIM-kort).
Knut er svært ivrig løper og syklist, som blant annet kan skilte med 1:21 på halvmaraton. Til daglig jobber han mest som journalist for vår søsterside Landevei.no. For Utemagasinet tester og skriver han om pulsklokker og trening.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.