Hva er friluftsliv, og hvem skal ha rett til å bruke naturen? Essensielle spørsmål når Fylkesmannen i Oslo og Akershus nå går inn for et vern av områder i Oslomarka. Områdene skal vernes for å bevare friluftsopplevelsen i det naturlige og uberørte naturen, og det er foreslått å forby sykling på blåstiene i de vernede områdene.
Etter at organisjonen Østmarkas venner leverte høringsnotatet om å regulere bruken av blåstier i Oslomarka til Fylkesmannen, har debatten gått med høy temperatur på sosiale medier og nettforumet på Terrengsykkel.no. Terrengsyklistene med Oslomarka som lekegrind, har fryktet for sin rett til å drive sin form for friluftsliv.
Øyvind Rørslett i Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS) synes det er uforståelig at fylkesmannen foreslår et forbud mot syklister i marka:
– Min umiddelbare reaksjon er at fylkesmannen er på ville veier. Markaloven brukes her til å stenge en brukergruppe ute, istedenfor å invitere til bruk. Jeg forstår en begrunnelse om vern for å ta vare på stedets naturlige preg, men det er en misforståelse at sykling er skjemmende for naturen, og dermed skal bli en uønsket faktor. Det foreslås at syklende skal holde seg til grusveier, rødmerkede løyper og terrenget. Rødmerkede løyper er ment som skitraseer, og å sykle over disse myrete områdene vil forårsake langt større skade enn å sykle på en blåsti. Friluftsloven forbyr sykling i terrenget utenfor stiene, så å foreslå dette er ganske merkelig av Fylkesmannen. Det som er skremmende er jo at fylkesmannen har latt seg overtale av naturvernere uten å høre med syklistene.
Hvordan kommer dere til å arbeide videre med denne saken?
– Vi kommer til å be om et høringsmøte med Fylkesmannen. Vi arrangerer også et allmøte for sykkelmiljøet neste torsdag, hvor vi skal drøfte hva som skal skje videre. Deretter kommer vi til å skrive en høringsuttalelse til verneforslaget. Det eneste positive med denne saken er at det har blitt et voldsomt engasjement innad i sykkelmiljøet og mange har nok forstått at syklistene er nødt til å samarbeide og organisere seg for å hevde våre interesser. Vi kommer til å jobbe bredt ut mot opinionen, media og lokalpolitikere fremover.
Les verneforslaget som PDF her.
Fylkesmannen ber spesielt om innspill til alternative løsninger for sykling. Enkeltpersoner og organisasjoner kan sende innspill til Fylkesmannens verneforslag, samt stille seg bak NOTS arbeid i denne saken. Innspill sendes til Fylkesmannen på e-post: fmoapostmottak@fylkesmannen.no.
Les mer på magasinet Terrengsykkel sin nettside om saken her.