Å lage en serie om friluftsliv med brødrene Wegge uten å vinkle på miljøvennlig og bærekraftig bruk av natur og utstyr, ville aldri gått.
I denne episoden av «På naturens premisser» vil brødrene demonstrere hvordan de reparerer en knekt teltstang og en rift i teltduken.
Markus Wegges rep-kit inneholder:
Leatherman
Sportsteip
Gaffateip
Ståltråd
Strips
Hurtigtørkende superlim
Ekstra ledd til å fikse teltstenger
Stoffbiter (av teltduk)
Nål og tråd
Teltlim
– Det er mange småting, og det veier ikke noe særlig. Gaffateipen er teipet rundt en termos, så den ikke tar noe ekstra plass, sier Markus.
– Jeg vil jo si at gaffateipen er det aller viktigste, mener Inge.
Reparasjon av rifter i teltduk eller Gore-Tex
Fremgangsmåte: Om riften ikke er så stor, og kun går parallelt med én søm, kan det være greit å teste å om litt teip gjør trikset. Trekk litt i stoffet, lag en liten overlapp, og plasser gaffateipen over. Det er lurt å fikse alle rifter med en gang de oppdages, så de ikke utvider seg når vinden tar tak og rister i teltduken. Om denne midlertidige løsningen ikke holder, så kan man sy riften, deretter sy på en overlapp (av samme materiale som teltduken) og deretter tette sømmene med silikon. Det finnes også solide lappesett, beregnet på seilduker, som egner seg godt til å teipe over rifter i dette materialet.
Reparasjon av brukket teltstang
Fremgangsmåte: Om en teltstang er blitt ødelagt, kan du enten bytte ut det ødelagte leddet med et nytt. Det går også an å kjøpe kortere reparasjonsledd, dersom du ikke har et normalt ekstraledd. Du trer reparasjonsleddet utenpå det som er ødelagt. For å få til dette må du gjerne bruke leathermanen til å klemme sammen brudd-endene på det ødelagte leddet først. Teip fast reparasjonsleddet i begge ender, så du ikke risikerer at det sklir av det ødelagte leddet forårsaker en plutselig teltkollaps i løpet av natten. Teipen gjør det også enklere å tre leddet gjennom kanalene i teltduken.
Se alle episodene av serien På naturens premisser her.
PÅ NATURENS PREMISSER
Navnet Wegge ble først kjent da Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel. Nordfor sola-prosjektet ble til en film som høstet en rekke internasjonale priser. Senere fikk brødrene Inge, Markus og Håkon oppmerksomhet for filmen Bjørnøya, hvor de også hadde som mål å leve mest mulig av naturen. Her deler de kunnskapen de har tilegnet seg om bærekraftig friluftsliv.