Det finnes gode teltplasser og dårlige teltplasser. Brødrene Markus og Inge Wegge har nok campet på begge variantene. Men med god planlegging og noen tommelfingerregler blir det enklere å finne de beste lokasjonene.
Det er særlig tre ting man bør tenke på når man ser etter en plass å sette opp teltet sitt. De kan man enkelt huske på som de tre V-er.
Tre V-er som beskriver gode teltplasser
Vann (tilgang på vann)
Vind (vil du finne le for vinden, i den retningen den kommer fra?)
Varme (vil du finne ved til bål her?)
Kartet er et fint sted å starte når du ser etter V-ene. Lærer du deg å lese kart, vil du kunne finne potensielle leirplasser mye raskere enn om du må traske terrenget på leting etter dem.
Dette er noe av det kartet kan hjelpe deg med
Vil du telte i nærheten av en drikkevannskilde eller ha mulighet til å ta oppvask? Se deg ut et vann på kartet.
Er det meldt vind? Se deg ut koller, skog eller andre detaljer i terrenget ved vannet som kan gi deg le for vinden.
Hva slags bakke viser kartet at det er i det aktuelle området? Du vil neppe ønske å sette opp teltet midt i en myr.
Pass på å ikke sette opp teltet midt i et søkk eller en liten dal i terrenget. Regner det i løpet av natten, vil regnvannet renne ned hit, og i verste fall våkner du i en dam. Da ville det vært bedre å sette opp teltet på en kolle.
– Jeg hater å våkne opp i et glovarmt steike-telt, sier Inge Wegge.
– Det er viktig å finne litt skygge. Klokka 09 kan gjerne sola stå over teltet og vekke oss, men ikke klokka 06!
Dersom det ikke finner trær eller noe annet som danner skygge, kan man vurdere å henge opp en presenning eller tarp som skjermer teltet fra den sterkeste morgensola.
Husk: Sett teltet opp med langsiden med vindretningen, så ikke vinden vil ta så hardt tak i teltet. Om du vintertelter og det føyker, er det lurt å plassere inngangen vekk fra vinden.
Se alle episodene av serien På naturens premisser
PÅ NATURENS PREMISSER
Navnet Wegge ble først kjent da Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel. Nordfor sola-prosjektet ble til en film som høstet en rekke internasjonale priser. Senere fikk brødrene Inge, Markus og Håkon oppmerksomhet for filmen Bjørnøya, hvor de også hadde som mål å leve mest mulig av naturen. Her deler de kunnskapen de har tilegnet seg om bærekraftig friluftsliv.