Innehaveren av DNT-hytta Rauhelleren mener myndighetene opptrer uredelig når de tar drastiske grep i håp om å verne den utrydningstruede villreinen på Hardangervidda.
VILLREIN PÅ VINTERBEITE: Et eldre bilde av villrein (Rangifer tarandus) på Hardangervidda. Værsimla med høy rang går først for å styre flokken fra farer. Foto: Ove Bergersen/Samfoto
Lesetid: 4 minutter
På oppdrag fra Miljødirektoratet har Statsforvalteren i Oslo og Viken utarbeidet en tiltakspakke som skal bedre livsvilkårene til villrein.
Visjonen er at reinsdyrene skal få bruke større deler av vidda gjennom hele året.
I planen foreslås det å legge ned fire DNT-hytter, legge ned stier og en del restriksjoner på åpning av hytter og generell ferdsel. DNT mener forslaget får så omfattende ringvirkninger at en i praksis stenger vidda for alle som ikke har egen hytte.
Dømt til å legge ned
Med nedlegging av stier rundt Litlos og Sandhaug-området, er det den DNT-hytta Besso som blir hardest rammet.
Det er også foreslått begrensninger på bruk av en vei fra Eidfjord og opp til Hjølmodalen, en viktig inngangsport for besøket opp til den private turistytta Hedlo i Veigdalen. Hedlo fyller 100 år i 2023.
Hans Olav Lægreid på Rauhelleren Turisthytte (DNT) mener dette langt på vei betyr nedleggelse for flere av de betjente overnattingshyttene på Hardangervidda.
– Det er en så brutal konklusjon at de fleste vil gi opp å tilby overnatting i fjellet. Det er en enkel oppfatning at vi tenker bare på økonomi. Men ingen, heller ikke vi, har mulighet å drive økonomisk uforsvarlig. Da er alternativet å stenge. Det er ingen av oss som har slike marginer at vi tåler en permanent reduksjon. Vi opplever det som uredelig av det offentlige å ikke si at nå får de legge ned, men heller innføre et regime som gjør det ulevelig, sier Lægreid.
I et notat til Statsforvalterens prosjektgruppe signerer han sammen med hytteringen som består av 13 hytter.
Han reagerer på at de som driver hyttene i området ikke har blitt bedre involvert i forkant.
– Man kan godt si at det er rett å stenge noen veier, men samfunnet kan ikke uten videre påføre den belastningen det er for enkeltpersoner som får sine livsverk og bedrifter ruinert. Det blir veldig inngripende og det har ikke blitt diskutert med de som blir berørt. Det er en så brutal konklusjon at de fleste vil gi opp å tilby overnatting i fjellet, sier han.
Stiller spørsmål ved ferdselstall
Lægreid stiller seg også undrende til at hyttene og trafikken mellom dem utgjør et stort problem for villreinen.
– Tiltakspakkene er basert på et kunnskapsgrunnlag som begrenser seg til ferdselsregistreringer og GPS-merking av reinsdyr. Ferdselsregistreringene viser ingen sammenheng med besøk på turisthytter. Ingen av turisthyttene kan vise til den samme trafikken. Dermed må økningen i ferdsel knytte seg til uorganisert ferdsel. Det at turisthytter og stinettet, med den kanaliserende effekten disse har kan være hovedproblemet, har jeg vanskeligheter med å forstå, sier Lægreid.
Tiltakspakken
• Regjeringen har bestemt at det skal lages tiltaksplaner for flere av villreinområdene i Norge.
• I november 2022 fikk Statsforvalteren i Oslo og Viken oppdrag fra Miljødirektoratet å lede arbeidet et utkast til tiltaksplan for Hardangervidda villreinområde. Norsk villreinsenter er sekretariat for arbeidet.
• I arbeidet med forslag til tiltak har det vært arbeidet bredt i seks forskjellige faggrupper med over 50 deltakere. I tillegg kommer 30 innspill fra privatpersoner og organisasjoner i en åpen innspillsfase.
• Et ferdig utkast til tiltaksplan skal sendes til Miljødirektoratet innen 1. desember. Deretter vil Miljødirektoratet oversende planen til Klima- og miljødepartementet som skal sende den på en offentlig høring.
• Tiltaksplanen skal ses i sammenheng med en stortingsmelding om villrein utarbeidet av Klima- og miljødepartementet.
Vis mer
Besøket på turisthyttene på Hardangervidda gikk ned fra 2019-2020 som følge av korona-pandemien. Samtidig var vidda åpen for alle som ville på tur med telt og ski eller til fots.
Overnattingstallene er, ifølge Lægreid, ikke tilbake til samme nivå som i 2018 og 2019. Men trafikken de siste årene spiller uansett ingen stor rolle i denne sammenhengen.
– Om det var slik at det var konflikter mellom folk og dyr som møtepunkt i stinettet, hadde vi hatt et helt annet grunnlag å innrette oss etter. Slik det er nå, er det sjelden kontakt mellom reinsdyr og folk. Vinterbeiting kan skje ved Rauhelleren i mars. I april har de trukket vestover, sier Lægreid.
HYTTELIV: Hardangervidda har 26 hytter i hyttenettet. Foto: Jørgen Braastad
INNE PÅ VIDDA: Hardangervidda er Europast høyestliggende fjellplatå. Foto: Jørgen Braastad/VG
Bestandsmålet på stammen på Hardangervidda har visjonært vært 10-000-12000 dyr.
Villreinens normale beskyttelse mot forstyrrelser er å flytte på seg. For å finne beite er reinens naturlige atferd å vandre til nye eller bedre beiteområder.
I dagens situasjon hvor infrastruktur og menneskelig aktivitet stenger for de gamle trekkveiene, har villreinen færre muligheter til slike vandringer.
Nesten hele den europeiske villrein-bestanden lever i Norge, som gir nasjonen et særlig forvaltningsansvar. Villrein er klassifisert som nær truet i den nasjonale rødlista.
Villreinens normale beskyttelse mot forstyrrelser er å flytte på seg, og å vandre til nye og bedre beiteområder.
Villrein-forvalterne påpeker at de gamle trekkveiene har gitt villreinen innskrenkninger til å forflytte seg, som følge av mer menneskelig aktivitet og utbygd infrastruktur.
Vis mer
– Sommerstid, da jeg var guttunge, hadde vi dyr i Rauheller-nutene hele sommeren, men det var en helt annen situasjon, med 20.000-30.000 rein og en helt annen spredning. Nå er det noen få tusen dyr. Sjelden vi ser dyr før det går mot jakttid og da sprer de seg på en annen måte. Det er mer her som må tåle å bli undersøkt, slik at vi kan få en helhetlig oversikt.
– Hva tenker du på da?
– Vi savner klimaendringer som forklaringsmodell, effekten av moderne jaktformer, beiting med hensyn til overføring av smitte og fortrengelse, uorganisert ferdsel. Vi vil ikke peke på noen, men Statsforvalteren må snu flere steiner for å få mer handlekraftige tiltak. Nå virker det som at det er ensidig basert på at det handler om ferdsel på turisthytter. Det kan vi ikke tro er riktig, sier Lægreid.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.