Fjellvettreglene har fått selskap. 4. juni lanserer DNT Ung og organisasjonen Protect Our Winters (POW) syv miljøvettregler for friluftsfolket. Målet er at de skal gjøre det mulig å stå på ski også om femti år.
– Det viser seg at friluftsfolket er høyt oppe på verstinglista når det gjelder energibruk. Det er litt paradoksalt at vi ødelegger for vår egen fremtid i naturen. Som friluftsmennesker har vi jo lyst til å bruke skog, fjell og snø så mye som mulig – men da må vi også ta vare på omgivelsene som vi er så glade i.
– Tanken bak prosjektet er at vi skal kunne bruke naturen også om femti år. Men for å få til det må vi gjøre noen grep.
Det sier lederen for DNT Ung, Stig Øystein Schmidt. De syv reglene er nøye utformet. Med seg på laget har DNT Ung og POW organisasjoner som Røde Kors, Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Klimaagentene. Klimareglene har vært sendt ut på høring, og flere av organisasjonene har gitt sine innspill.
Les utdrag fra boka #mikroeventyr - som handler om å oppleve eventyrene rett utenfor dørstokken din: Året rundt på en helg
SKI OM FEMTI ÅR? – Tanken bak prosjektet er at vi skal kunne bruke naturen også om femti år. Men med for å få til det må vi gjøre noen grep. Foto: Christian Nerdrum
– Det handler om å endre vaner
DNT Ung-lederen har sterk tro på at et samlet friluftsfolk som tar tak – kan ha store miljøgevinster. Han mener det handler om å endre vaner.
– Først og fremst tror vi at disse reglene appellerer til vaner som ikke er så vanskelig å snu. For eksempel kan man fikse en ødelagt jakken istedenfor å kjøpe en ny. Eller kjøpe brukt utstyr.
«Først og fremst tror vi at disse reglene appellerer til vaner som ikke er så vanskelig å snu»
– I miljøvetterglene oppfordrer vi også folk til samkjøring. Folk reiser ofte langt for å dra på tur – og da er det veldig bra om man avtaler samkjøring. Også er det jo langt mer sosialt og hyggelig. Dette bør være gjennomførbart for de fleste – og det kan gjøre en stor forskjell.
– Folk sine vaner kan jo være vanskelig å endre. Har du troen på at mange vil følge disse miljøvettreglene?
– Her om dagen spurte en meg om det egentlig hjelper at enkeltpersoner tar tak. Det er nettopp denne innstillingen vi vil endre på. Vi vil at friluftsfolket og mannen i gata skal forstå at alle kan være med å påvirke miljøet i riktig retning.
«For eksempel det å fikse en ødelagt jakken istedenfor å kjøpe en ny»
HAR TROA: DNT Ung-leder Stig Øystein Schimdt har troa på at mange vil følge miljøvettreglene. Foto: Marius Dalseg
– Dette er så bra!
Lederen for Norsk Klimaservicesenter (KSS), Inger Hanssen-Bauer, er full av lovord.
– All oppmerksomhet som handler om at vi er litt på feil vei - det er veldig bra. Det at miljøvettreglene gir folk et dytt i riktig retning er uten tvil svært positivt.
Hun gir Schmidt rett i at enkeltmennesket helt klart kan påvirke miljø- og klimaendringer.
– Såklart. Verdens befolkning er summen av enkeltmennesker. Hvis alle tenker at «det jeg gjør betyr ingenting» – ja, da skjer det jo heller ingen endring. Holdninger er jo smittsomme, og denne smitteeffekten er viktig. Hvis det blir «kult» å gjøre de riktige tingene kan holdningene spre seg til større grupper.
– Og dersom politikerne ser at dette er noe folk er opptatt av, og at partiene ikke mister stemmer ved å ta klima- og miljøproblemer på alvor, kommer det helt sikkert høyere på den politiske dagsorden også.
Hanssen-Bauer mener det lover godt for fremtiden at unge mennesker tar tak.
– Det at unge mennesker engasjerer seg som dette – det gir meg håp.
Inge Wegge dro til Svalbard med Infinitum Movement for å sette fokus på hvordan søppel og plast påvirker livet i arktis: Til Svabard for miljøet.
LES OGSÅ: Lei av snøfattige skisentere?
ENDRE VANER: Sesongen kan bli opptil tre måneder kortere i deler av landet hvis ikke klimagassutslippene blir mindre, forteller Inger Hanssen-Bauer. Foto: Christian Nerdrum
Tips og triks for alle og enhver
– Premisset for å lage disse reglene er at de skal være enkle å følge – tips og triks for alle og enhver. Det skal ikke være et tungt dokument som ingen gidder å lese, men enkelt tilgjengelig. Dessuten vil jeg jo tro at det er i friluftsfolket interesse å stå på ski også om femti år. Håper jeg da, avslutter Stig Øystein Schmidt.
«Det at miljøvettreglene gir folk et dytt i riktig retning, det er så viktig»
Den endelige ordlyden i Miljøvettreglene er hemmelig fram til lanseringen 4. juni. De vil blant annet bli publisert på utemagasinet.no.
Les også: Turekspertene i UTEs testvinnere.
Les også: Test av topptursekker