– Det er viktig å fjerne plasten før den brytes ned

Miljødirektoratet deler ut 34 millioner kroner i tilskudd til 28 prosjekter som skal forebygge og redusere marin forsøpling.

Sist oppdatert: 14. mars 2024 kl 16.02
plasti. havet
SYSTEMATISK: Fire års erfaring gjør at man kan flyte på noen rutiner. Foto: Kristian Louis
Lesetid: 2 minutter

– Søppel i havet er en stor miljøutfordring som vi arbeider med å bekjempe. Den frivillige innsatsen er kjempeviktig, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, i en pressemelding.

Miljødirektoratet har prioritert å støtte store, samordnede prosjekter som organiserer regionale eller nasjonale opprydningstiltak.

Målet er også å sikre god geografisk spredning av midlene og støtte prosjekter som legger til rette for frivillighet.

– Vi har sett mange eksempler på hvordan plasten skader dyrelivet i havet. Det er viktig å fjerne plasten før den brytes ned til mikroplast, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Stor interesse for å rydde opp

Det kom inn 62 søknader om totalt 80,4 millioner kroner til ordningen. Engasjementet for å forebygge og rydde marin forsøpling er ifølge Hambro svært stort. 

Vi har tidligere skrevet om dykkerne som rydder Saltstraumen for fiskesluker og søppel.

I 2023 ble det registrert over 6 000 ryddeaksjoner og over 2 000 tonn innsamlet marin forsøpling. Alle som får støtte må registrere sine ryddeaksjoner.

Siden registreringene begynte har det blitt ryddet 50 900 km med strandlinje i Norge. Det tilsvarer mer enn distansen rundt jorda ved ekvator.

Det folk har ryddet mest av er forsøpling fra næringsvirksomhet:

  • Industri og næring 33 prosent

  • Fiskeri og havbruk 24 prosent

  • Personlig forbruk 29 prosent

  • Annet 10 prosent

  • Hygiene og sanitærartikler 3 prosent

– Plastforurensningen må angripes fra to kanter. Vi må stoppe ny forurensning, og vi må rydde opp det som allerede er sluppet ut. Rydderne fjerner tonnevis med plast fra naturen samtidig som de registrerer det de finner. Denne kunnskapen er nyttig fordi den informerer beslutninger, både lokale, nasjonale og de internasjonale, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

CLEAN UP PADDLING: Dagens fangst vitner om at det er nok søppel å ta av. Foto: Kristian Louis
Les også
Publisert 14. mars 2024 kl 15.55
Sist oppdatert 14. mars 2024 kl 16.02

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen