BLOGG: En afrikansk suksesshistorie

Uten 400 fjellgorillaer, hadde fattige Rwanda vært enda fattigere. De sjeldne apekattene bidrar med millioninntekter til det østafrikanske landet. Nå øker antallet dyr – og antallet turister.

Sist oppdatert: 23. januar 2014 kl 10.29

TRYGVE SUNDE KOLDERUP

Screen Shot 2014-01-24 at 10.49.55

Trygve jobber som daglig leder i Hvitserk, arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser. Mange vil huske han som tidligere redaktør av UTE og Fri Flyt. Han har studert naturbasert reiseliv på UMB i Ås, og har også bakgrunn fra WWF. Trygve er en engasjert fyr med mange prosjekter, og ofte kombinerer de jobb og lidenskap. Han har skrevet flere norske reise- og friluftsbøker. Han har vært på ski- og fjelltur i Alpene, Korsika, Færøyene, Montenegro, Kenya, Tanzania, Rwanda, Nepal, og også i flere av Lollo&Bernies miniland i Syden med Julie (1,5) og Alexander (3).

Fjellrev, isbjørn, Europas siste villreinstamme, bjørn, ulv eller hubro. Spiller det noen rolle at sjeldne, norske dyr forsvinner? Hvorfor skal man bruke ressurser på å ta vare på dyrearter som er i ferd med å forsvinne? Spør du en rwander ved foten av Volcanoes National Park, er dette et spørsmål om liv og død. Både for dyrene og menneskene. Hadde de sjeldne fjellgorillaene forsvunnet fra Rwanda, ville økonomien i fattige Rwanda, vært mye, mye dårligere.

I desember i fjor var jeg heldig og fikk mulighet til å reise til Rwanda. 20 år etter ett av verdenshistoriens verste folkemord, framstår Rwanda nå både trygt og vakkert. Rwanda er en «rising star» i Afrika og på turistkartet. Motoren i Rwandas turistindustri er de sjeldne fjellgorillaene i Volcanoes National Park. Fjellgorillaene finnes kun i sør i Uganda, i krigsherjete DR Kongo og i de grønnkledde, vakre, vulkanske fjellene nordvest i Rwanda. Det er anslått at det i dag finnes knapt 900 fjellgorillaer igjen i verden, og antallet har de siste årene økt. Det til tross for den omfattende og uoversiktlige konflikten i DR Kongo, trusler fra olje- og mineralutvikling og press på verneområdene (Rwanda er et av Afrikas tettest befolkete land).

Møtet med dyrene som deler 97 prosent av våre gener, er en unik naturopplevelse. Lisensene for å tilbringe en time med de mektige apekattene i Rwanda, er dyre (750 USD), men opplevelsen du får når du sitter noen meter unna en stor «silverback» (den gamle, gråhårete sjefen i hver gorillafamilie)  gjør at det likevel er verdt hver krone.

«Millionene fra turistenes gorillalisenser utgjør 80 prosent av inntektene til Rwandas naturforvaltning, og bidrar til miljø- og dyrevern i nasjonalparker over hele landet.»

TSK_rwanda1
TSK_rwanda1

Millionene fra turistenes gorillalisenser utgjør 80 prosent av inntektene til Rwandas naturforvaltning, og bidrar til miljø- og dyrevern i nasjonalparker over hele landet. De mellom 20- og 30.000 turistene som hvert år oppsøker fjellgorillaene, skaper store inntekter og hundrevis av arbeidsplasser for guider, parkvoktere, camp-ansatte og sjåfører. Det er effektiv bistand og effektiv naturvern. Uten gorillaene, hadde Rwanda knapt hatt turister og fattigdommen vært større. I nabolandet Uganda, er det anslått at en gorilla bidrar med en million dollar i turistinntekter.

Det har vært lagt ned mye arbeid i samarbeidet med lokale myndigheter rundt vulkantoppene som utgjør Volcanoes National Park. Pengene skal komme innbyggerne til gode. Det skal skape arbeidsplasser og inntekter. Som turist er det vanskelig å si om alt fungerer perfekt, men det er mye som tyder på det. Økningen i antallet gorillaer er en indikator. Krypskyting er ikke lenger det problemet det var. En død gorilla er mye mindre verdt enn en levende turistattraksjon.

Uten turistene og uten gorillaene blir fattigdommen større. Å ta vare på gorillaene og deres leveområder, er derfor viktig for den økonomiske veksten Rwanda opplever.

Tilbake til fjellsidene i Vulcanoes National Park: Jeg har drømt om denne timen i mange år. I den lille gruppen rundt oss er det flere som har delt den samme drømmen, og etter å ha observert, fotografert og filmet «silverbacken» og resten av den store Sabyinyo-familien i den tilmålte timen, hører du ingen som snakker om at virkeligheten ikke levde opp til drømmen. 

I en tid der FNs miljøprogram uttaler at planeten vår nå offisielt er inne i en fase av masseutryddelse, hva kan hver av oss gjøre for at ikke fjellgorillaene skal forsvinne.

Jeg kunne sagt det selv, men jeg hadde blitt beskyldt for reklame, så jeg siterer i stedet svaret miljøorganisasjonen WWF har lagt ut på sin nettside under punktet «How you could help»:

VISIT THE GORILLAS

De skriver det med store bokstaver. Jeg legger til dette med små:
Rwanda har direktefly fra Europa, og som turist er det lett å kombinere Rwanda med Kenya, Uganda eller Tanzania. Rwanda er lite, så det holder med noen få dager i Kigali og Volcanoes National Park. En ferie i Afrika, gjør alltid inntrykk, men inkluderer du Rwanda, sitter du igjen med ferieopplevelser som er enda sterkere enn du får i nabolandene. Møte med fjellgorillaen er mektig. Folkemordmuseet i Kigali er hjerteskjærende. Optimismen og framtidstroen er imponerende.

Publisert 23. januar 2014 kl 10.29
Sist oppdatert 23. januar 2014 kl 10.29

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen