Birken avlyst – igjen

På tide med skjerpede krav til deltakerne, mener Arne Nåtedal, skuffet birkebeiner, i et åpent brev til arrangørene av Birken.

Sist oppdatert: 17. mars 2014 kl 10.28
FJELLVETT: Det må stille strengere krav til de som deltar, slik at man vet at de er i stand til å ta vare på seg selv, skriver Arne Nåtedal i åpent brev til Birken-arrangørene, etter helgens avlysing. Her fra fjorårets Birkebeinerrenn. Foto: Birken AS
FJELLVETT: Det må stille strengere krav til de som deltar, slik at man vet at de er i stand til å ta vare på seg selv, skriver Arne Nåtedal i åpent brev til Birken-arrangørene, etter helgens avlysing. Her fra fjorårets Birkebeinerrenn. Foto: Birken AS
Lesetid: 10 minutter

Beslutningen om å avlyse Birkebeinerrennet 2014 lørdag ble møtt med massiv kritikk fra flere hold, og det er fullt forståelig.


Blant de som var først ute med kritikk i media var Aukland-brødrene og Erling Jevne, som gikk gjennom renntraseen for egen regning og meldte om flotte forhold, kanskje blant de beste i rennets historie med sol og tørrvoksføre, selv om det var noe vind og igjenføyking av sporene på fjellet.


De samme rapportene kommer fra et stort antall andre som også tok turen over for egen regning som et slags plaster på såret for skuffelsen over avlysningen. Selv var jeg nesten til Dølfjellet før jeg snudde kl 09.30, og det var fantastiske forhold.


«Hvis vi ikke kan gå Birkebeinerrennet i sånt vær som det var i dag, når kan vi da gjøre det?» sa Jevne til Langrenn.com.


Hvordan var det mulig å avlyse under slike forhold?


Vi har all grunn til å tro arrangøren på at det var røffe forhold på Raudfjellet lørdag morgen i 5-6-tida, det viser jo bildene og videoene som er lagt ut.
Det var derfor sikkert riktig å utsette starten med en time, slik det ble gjort.


Men hvorfor besluttet man allerede kl 07.15 å avlyse rennet? Kunne man ikke hatt litt is i magen og feks utsatt starten ennå en time?
 Når det står 17000 løpere og venter på å komme seg ut må det da være bedre å se det an, værmeldingene gikk jo også på at det skulle løye ut over morgenen.

Det er verdt å merke seg at man på tavla på start rapporterte om bortimot vindstille på Sjusjøen i 07-07.30-tida.

Det virker her i stedet som arrangøren fikk panikk da forholdene ikke hadde bedret seg i løpet av en time.

Starten burde vært utsatt til kl 09.30. Det er mulig at en løsning med ytterligere en times utsettelse ble forkastet av frykt for å ikke få avviklet rennet innen mørkets frembrudd, men dette kunne enkelt løses med å knipe inn på sperretidene.

Om sperretida i mål ble beholdt på kl 19.00 ville det da gi en makstid på 6.35 i mål for de sist startende.

Jeg sitter ikke på komplette resultater for de to siste årene, men for 2011 da de fleste fikk ca. 15 minutter dårligere tid pga trått føre ville det ført til at 1100 løpere ville fått «tauet» og ble tatt ut av løpet, forutsatt at alle startet i siste pulje. Korrigert for påmeldingen i 2014 gir dette 1200 løpere noe som gir ca 2 fulle puljer. Halvparten av disse vil da ha 5 minutter ekstra tid, og så vi kan regne med at maks 1000-1100 av de langsomste løperne ville blitt tatt ut av løpet på denne måten, sannsynligvis bare 7-800 pga raskere føre i år. 
Surt for dem, men det ville tross alt vært en lav pris å betale for å la de 16.000 andre fullføre.

«Det viktigste er liv og helse» sa rennleder Sølvi Amundsen Aas lørdag som begrunnelse for avlysningen.


Dette utsagnet er det selvfølgelig vanskelig å være uenig i, og naturen er det ingen som kan temme.


Det er likevel mye som tyder på at Birkebeinerrennet nå har fått for mange uerfarne og utrente løpere å ta ansvar for, av årets 17168 påmeldte var hele 5760 eller 33 % debutanter. 3584 av disse, hele 20 % av totalt deltakerantall, var seedet i pulje 21 eller dårligere, noe som tilsvarer en løpstid over 6 timer og 20 minutter i Birkebeinerrennet 2013. 


Det er grunn til å tro at svært mange av disse ikke kjenner traseen og at mange er forholdsvis dårlig rustet til mer enn 50km på ski over høyfjellet, de langsomste befinner seg også mye lenger tid oppepå høyfjellet.


Selv det å evakuere bare 5 % av deltakerne, 850 personer, fra Raudfjellet med scooter/beltevogn ved uvær ville skape store utfordringer for arrangøren, og det er sannsynligvis det de ikke tar sjansen på.

Ansvarliggjøring må til. Tiden er derfor inne for å stille strengere krav til de som ønsker å stille til start. Løperne må selv ta ansvar for egen sikkerhet, og evt dokumentere egen form og skikkethet.

«Tiden er derfor inne for å stille strengere krav til de som ønsker å stille til start.»

Tiden er derfor inne for å stille strengere krav til de som ønsker å stille til start. Langrenn er en utendørsidrett, Birkebeinerrennet går som kjent over høyfjellet og man må være forberedt på mangt slags vær og tøffe forhold, der man kanskje må slite seg fram i kulde, motvind og snøfokk uten spor å gå i. Dette står i renninformasjonen og det har mange av oss prøvd mer enn en gang.
 

«Rennreglene stiller helt klare krav til at den obligatoriske sekken skal inneholde vindtøy, ekstra undertøy, votter m.m. Men hva er poenget med dette hvis rennet likevel avlyses om det blir utsikter til å få bruk for innholdet i sekken?»

Rennreglene stiller helt klare krav til at den obligatoriske sekken skal inneholde vindtøy, ekstra undertøy, votter m.m. Men hva er poenget med dette hvis rennet likevel avlyses om det blir utsikter til å få bruk for innholdet i sekken?


Av 77 ganger siden 1932 har rennet nå blitt avlyst/avbrutt 2 ganger, dette bare på de 7 siste årene. Dette lover ikke godt for regulariteten for årene som kommer, og det spørs om ikke mange synes nok er nok og finner seg andre renn i stedet.


Birkebeinerrennet har svært høy status blant norske turløpere, og har med rette blitt kalt «uoffisielt NM i turrenn». For svært mange er dette sesongens hovedmål, som måneder med trening og øvrig rennprogram legges opp etter.

«Dette er ikke – i motsetning til hva Dagens Næringsliv av en eller annen merkelig grunn forsøker å få oss til å tro – hovedsaklig finanstopper med 2 millioner i inntekt og 20 par ski, det er helt ordinære Ola’er og Kari’er som har langrenn som hobby». 

Dette er ikke – i motsetning til hva Dagens Næringsliv av en eller annen merkelig grunn forsøker å få oss til å tro – hovedsaklig finanstopper med 2 millioner i inntekt og 20 par ski, det er helt ordinære Ola’er og Kari’er som har langrenn som hobby.


 

Veldig mange løpere er svært godt trent og forberedt på det som venter dem på turen over fjellet, de har vært ute på mer enn en treningstur under «ufyselige» forhold på fjellet og vet å kle og tilpasse seg.


«Veldig mange løpere er svært godt trent og forberedt på det som venter dem på turen over fjellet, de har vært ute på mer enn en treningstur under ´ufyselige´ forhold på fjellet og vet å kle og tilpasse seg.
»

Tusenvis av kroner investeres i Birkendeltakelsen, og siste uka er det nitide forberedelser vedrørende ski, smøring og ernæring, man tar seg kanskje fri fra jobben og sover på madrass natta før, for så å stå opp i 4-5-tida for havregrøt og de siste justeringer før skuddet smeller.


Når man da for 2. gang på sju år møter beslutningen om at rennet er avlyst blir skuffelsen stor, særlig når man etterpå ser at forholdene er blant de beste man har hatt i Birken.


Birkebeinerrennet haretterhvert blitt et veldig proft arrangement, og det meste glir som det skal.


Dette er i skarp kontrast til tidlig 90-tall, da man selv etter noen-og-femti renn ikke engang klarte å beregne hvor mye mat og drikke man skulle kjøre ut på matstasjonene.


Jeg husker godt da jeg i 1991 etter 45 kilometer ankom Skramstadsetra og det eneste som møtte meg var kaldt vann, tomme rosinesker og noen bollesmuler. Etter målgang var premien en kald dusj.
De tidene er heldigvis forbi!

Dette er ikke – i motsetning til hva Dagens Næringsliv av en eller annen merkelig grunn forsøker å få oss til å tro – hovedsakelig finanstopper med 2 millioner i inntekt og 20 par ski. Det er helt ordinære Ola’er og Kari’er som har langrenn som hobbysiden dengang tredoblet, og de siste årene har hovedmålet for arrangøren tydeligvis vært å bli så store som mulig, og dermed tjene mest mulig penger. Siste genistrek fra i år var å kopiere rittet og sørge for at de 20 millionene i startkontingent får lov til å stå og godgjøre seg på konto i 11 måneder.


Slikt blir det renteinntekter av....


Men Birkebeinerrennet skal passe seg, det er en fare for at de i sin iver etter å få med «rått og røte», og dermed tjene mer penger, skyver fra seg sine trofaste deltakere, selve «grunnfjellet» blant deltakerne.


Det kan godt hende resultatet blir at mange er så skuffa og frustrert at de finner seg andre renn å gå, renn som faktisk blir arrangert...


Misforstå meg ikke, jeg syns det er veldig bra at interessen for turlangrenn er stigende, og jeg mener det absolutt skal være plass også til de som bruker 3 ganger så lang tid som Auklandgutta.


«Poenget er at man må stille strengere krav til de som deltar, slik at man vet at de er i stand til å ta vare på seg selv.
»

Poenget er at man må stille strengere krav til de som deltar, slik at man vet at de er i stand til å ta vare på seg selv.


Avlysningen på lørdag er jo nettopp et uttrykk for det motsatte, arrangøren antar at et tilstrekkelig stort antall av dem ikke er det, og derfor må beskyttes mot seg selv.


Dels er nok også dette et utslag av CYA (Cover Your Ass)–samfunnet, der alle skal ha papirer på at de har ryggen fri. Arrangøren garanterer for sikkerheten og deltakernes reise over fjellet, og derfor kan man bare slenge avgårde i kun racingdress, med sand i sekken og med 20 km trening om man vil, blir det for rufsete så passer jo arrangøren på å avlyse, for de tar ikke sjansen på å sitte med ansvaret for folk som ikke klarer seg selv..

Dette går utover det store antallet som er i god form og som ikke vil ha noen problemer med å fullføre.


Kvalifisering må til. Det finnes flere muligheter for å sikre at folk er forberedt før de gir seg ut på turen over fjellet. Noen av dem er:

• Innstramming av sperretidene. Feks 1.30 etter siste start på Skramstad osv. Dette vil luke ut de som går aller langsomst og som ikke går i seniorpulja.

• Krav om forhåndsseeding for å få lov til å starte. Eks man må ha en seeding som tilsvarer 6 timer og 30 minutter eller bedre i siste års renn for å få lov til å starte.

• Sterkt intensivert kontroll av innhold i sekk før start, startnekt/diskvalifikasjon om innholdet ikke holder mål.

• Manuell observasjon/kontroll der man stopper og snakker med løpere på vei opp på fjellet, og evt tar ut de som ikke antas å kunne fullføre på en grei måte. Dette gjøres bl.a i ultraløp.


Dette er bare noen mulige tiltak som bør vurderes, det viktigste er at noe gjøres for å bedre regulariteten. En avlysning til nå, så gidder ikke folk mer.


Det er ingen menneskerett å gå Birken, og arrangøren bør snarest komme opp med nye og skjerpede krav til deltakerne for rennet 2015, seinest før påmelding åpner 23. april.
 

Re, 17.03.2014

Arne Nåtedal

IL Ivrig

(som trodde jeg skulle gå for 13. gang..)

Publisert 17. mars 2014 kl 10.28
Sist oppdatert 17. mars 2014 kl 10.28

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen