Mørketidskval

Spekkhoggerne kom tilbake til fotograf Audun Rikardsen i år også.

Sist oppdatert: 1. juli 2018 kl 00.00
Lesetid: 2 minutter

I UTE nummer 99 viste jeg et bilde av en spekkhugger og en fiskebåt i Kaldfjorden utenfor Tromsø, og satt da og lurte på om kvalene igjen valgte å ta turen til fjordene utenfor Troms der de har vært i fem vintre. Dette ville avhenge om silda vil fortsette å overvintre i fjorden, og jeg var usikker på om det ville skje nå, siden vi de siste årene har sett at silde- og kvaleventyret hadde flyttet seg lengre og lengre nord. Når jeg skriver dette er det like før jul, og fortsatt har det ikke det dukket opp noe sild her, og da heller ikke noe kval.

LES OGSÅ: Arktis på liv og død

Men kvaleventyret forsvant ikke, det bare flyttet seg lengre nord, og siden tidlig i november har det vært et yrende liv i Kvænangen og noen steder lengre nord. Det er flott at også andre områder få anledning til å oppleve dette, og tettstedet Skjervøy har de siste to månedene blitt snudd helt på hodet av kvalturister og fiskere.

Sildebestandene domineres ofte av noen få sterke årsklasser. Mens det utenfor Tromsø var årsklassen fra 2004-som dominerte, er silda i Kvænangen fra den neste sterke årsklassen fra 2013. Det blir spennende å se om 2013-silda kommer tilbake til Kvænangen også neste år, eller om denne silda vil starte å følge 2004-årsklassen ut i havet nå som de blir kjønnsmodne. Det eneste vi kan si med sikkerhet er alt dette eventyret ikke vil bare evig siden silda historisk sett alltid forandrer vandringsmønster over tid. Så vil du oppleve dette fantastiske eventyret, bør du nok ikke drøye for lenge.

Bildet her tok jeg i november i samarbeid med sildefiskebåten Rowenta i et fantastisk mørketidslys. Det var en fantastisk opplevelse og svømme med disse dyrene og en skrekkblandet fryd å ha de på bare en armlengdes avstand på det nærmeste. For å kunne ta slike bilder i svakt lys måtte jeg tenke nytt og annerledes, og med litt hjelp fra kollegaer har jeg fått laget et spesialkonstruert undervannshus for kameraet mitt til å ta slike bilder.

Audun Rikardsen er en fotograf helt utenom det vanlige. Biologiprofessoren ved Universitetet i Tromsø har to ganger blitt kåret til årets nordiske naturfotograf. I denne spalten forteller han om noen av sine spektakulære bilder, og hvordan han har tatt dem.  

Publisert 1. juli 2018 kl 00.00
Sist oppdatert 1. juli 2018 kl 00.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen