Det er ikke lett å fotografere nordlys, og det er mye som skal klaffe for å få skarpe nordlysbilder. Lær hvordan du kan bli en enda bedre nordlysfotograf.
STRIPER AV NORDLYS: Gjenkjennelig grønnskjær over himmelen. Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 4 minutter
Nordlyset, aurora borealis, spiller over himmelen, og som fotograf er det spennende lys å leke med.
For å fange nordlys på kamera, bør du bruke både stativ, fjernutløser og manuelle innstillinger i kameraet.
Det er fullt mulig å fange nordlyset på mobil- og kompaktkamera, men det aller beste resultatet blir helt klart ved bruk av et systemkamera.
Ved bruk av en vid vinkel på objektivet med en stor blender vil du ofte få de beste resultatene når du fotograferer. Med et vidvinkelobjektiv vil du kunne fange større deler av selve nordlyset som ofte brer seg over store deler på himmelen.
Husk at mange timer utendørs i kulda kan ta knekken på batteriene på kamera ditt. Så sørg for å ha med ekstra batterier!
For å stille inn riktig fokus, bør du sette fokuseringsmetode til manuell fokus. Årsaken til dette er at autofokus sjelden klarer å fokusere når det er mørkt. Du vil kunne fange grønnfargen på kamera, men stjernene og landskapet vil være uklare.
Dette stilles ofte ved å vri fra auto og til manuell på en knapp på selve kameraobjektivet. Dette kan variere fra utstyr til utstyr, og bør derfor sjekkes ut før du drar på nordlystur. Hvor fokuset bør settes varierer. Men den skal fokusere i nærheten av uendelig/lang borte. Når du først har funnet riktig fokus, bør du memorere eksakt hvordan den manuelle fokuset var plassert.
I tilfelle du skumper borti fokusringen, vil du kunne vri den tilbake på eksakt samme sted. Zoom inn på bildet du tar underveis, for å være helt sikker på at fokuset er rett og stjernene og landskapet ser skarpt ut.
Manuelle innstillinger
Blender: Ved nordlysfotografering, brukes den største åpningen, det vil si det laveste f-tallet på objektivet. Iso: kontrollerer lysfølsomheten. Lav iso gir ofte gode kvalitetsbilder, men krever lenger eksponeringstid. Høyere iso vi si at du kan bruke kortere eksponeringstider. Bakdelen med høy iso er at du kan få svært kornete bilder. Prøv deg frem og se hva utstyret ditt tåler av høy iso før det går veldig utover kvaliteten.
Lukkertid: Ved lav nordlysaktivitet, kan du ha ganske lange lukkertider. Mellom 10-30 sekunder er helt vanlig. Da vil det males grønt over større deler av himmelen. Derimot når det er mye- og bevegelig nordlys høyt på himmelen bør du bruke raskere lukkertider.
For å fange for eksempel det man kaller «korona», må man bruke ganske raske lukkertid rundt 1 sekund. Både iso og lukkertiden må stilles inn ut ifra ditt laveste f-tall, mengde nordlys og eventuelt lys fra månen.
Sett opp kamera og prøv deg frem med fokus, iso og lukkertider. Lær ditt kamera på forhånd, hvis du ønsker å få noen skikkelig blinkskudd når du drar på nordlysssafari.
Fototips for den viderekomne
Naturfoto er et eget fag og det er mange som holder et høyt nivå. Ønsker du å ta nordlysfotografering et steg videre, så kan du lyse opp enten deg selv, teltet eller andre objekter i bildet. Dette gjøres ved å bruke lyskilder som enten månen, eller en svært svak hodelykt.
Lykta kan du sette inne i teltet, så det lyser jevnt opp. Det er viktig at dette lyset er ganske svakt.
Deretter må du eksponere, så du både får fanget nordlyset, og at du ikke overeksponerer (at teltet blir altfor lyst) selve teltet. Du kan også ta bilder av trær eller personer som lyses opp med en svak hodelykt.
For å få til dette, må fokuset også stilles på manuelt. Når du ønsker at menneskene skal være i fokus, må nemlig fokuset endres fra uendelig og til å være nærmere (på menneskene).
Hva er nordlys og hvordan oppstår det spesielle lysfenomenet? Må det være mørkt for at himmelen skal eksplodere i farger? Og hva er egentlig nordlysovalen?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.