VÅKENETTER: Fullmånen viste seg fra sin beste side denne kvelden. Foto: Gunnar Wangen
Lesetid: 4 minutter
– Hva var det som fikk deg i gang med å overnatte på fjelltopper, Gunnar?
– Jeg har gått på fjellet i flere tiår, både med telt, fra hytte til hytte eller hjem igjen. Mesteparten av fjellturene har likevel vært dagsturer i hjemregionen. Men overnatting på fjelltopper er helt annen greie som har gitt mersmak. Som fotograf går jeg gjerne opp når andre går ned, også på ski. Selv om jeg vet at skiføret blir fælt, så får jeg kveldslyset. Det å sitte igjen alene på en topp når alt er mørkt og det er stjernehimmel, gir en naturnærhet som er helt spesiell. Det var noe jeg begynte med og syntes var så sterkt. Så ble det en tur til og en tur til. Av og til alene, noen ganger med kona mi og venner.
– Som fotograf, hvilke bilder søker du?
– Jeg er en klassisk naturfotograf, jeg tar mye bilder av landskap, fugler og dyr, iblant det som går mer i det abstrakte. Jeg prøver å formidle noe av gleden du opplever og storheten jeg opplever. Lyset er stikkordet her. Letingen etter bildet jeg ennå ikke har tatt er noe av drivkraften.
«Selv om jeg vet at skiføret blir fælt, så får jeg kveldslyset.» Gunnar Wangen
SANDEGGA: Her er det god plass til å slå opp telt. Foto: Gunnar Wangen
– Har du møtt noen andre på turer slik?
– Ikke som har samme intensjonen som meg. Men da jeg var på Saksa, hadde jeg vært oppe om natta og stod og fotograferte drivende skyer. Klokka åtte kom en kar som hadde reist fra nabokommunen, en belgier med veldig fascinasjon for Sunnmørsalpene. Han hadde startet i gryotta. Da vi dro for å se måneformørkelsen var det en del som hadde fått samme ideen, men som regel er jeg ofte alene.
– Har det vært noen spesielle episoder på turene dine?
– Saudehornet er en topp med lite plass og med et stup på baksiden. Jeg rullet ut soveposen da det slo meg at det kanskje var lurt å knytte seg fast, så jeg klarte å feste soveposetrekket. Det var artig følelse å trenge det behovet, for å ikke gjøre noe dumt i søvne.
SKÅRASALEN: Skårasalener det høyeste fjellet på Kolås-halvøya. Disen i morgenlufta gjør at de første solstrålene etter soloppgang danner et flott strølys. Foto: Gunnar Wangen
– Er det andre ting?
– Soloppgangen fra Slogen. Det var stort. Tanken om den turen hadde jeg hatt noen år. Vi var to par på den turen. Det var storslått, det blir sterke opplevelser når en går inn i natta på den måten der. Men det viktigste for meg er ikke å komme på toppen, det kan være like flott på en liten knaus på kysten.
– Bortsett fra unike bilder, hva synes du at du får igjen av å sove høyt?
– Når du ligger i en dal, eller i telt, er du kanskje på vei til et sted. Men her er du ved målet, på toppunktet, akkurat der og da. Det er flott å gå med telt på tur, men jeg synes det er en sterkere og nærmere naturopplevelse generelt når du velger å sove under åpen himmel enn det å basere seg på hytte og andre overnattinger. Det er dessuten mindre å bære på enn telt.
SLOGEN: Det er flere veier opp til Slogen, som er et av de mest besøkte fjellene i Sunnmørsalpene. Fra toppen er det flott utsyn. Foto: Gunnar Wangen
– Hva drar du ikke på tur uten?
– Jeg må ha yttertrekk på soveposen på grunn av doggfall. Jeg har også opplevd at det kommer regn i løpet av natta, uventet. Det blir også gjerne kaldere enn en tror, så å ta med et ekstra lag er lurt. Men jeg har vært på toppturer når det er mildt og varmt og fint også, så en bør sjekke værmelding, årstida og planlegge etter hva som vil møte deg.
– Møter du insekter så høyt?
– Nja, det kan være en og annen mygg og insekter, mest på forsommeren. På Urkeegga var det så fullt av småmygg at det skapte forstyrrelser i bildet, husker jeg.
KL. 23.06: Solnedgangen bak Råna ble en opplevelse jeg sent vil glemme. Foto: Gunnar Wangen
– Du drar ikke ut fordi du sover bedre der oppe?
– Nei, det går på bekostning av søvn. På Slogen står sola opp klokka fire, presis. Den største faren er at du sover forbi øyeblikket. Vi var fire personer på den turen, så jeg ble vekket. Ligger man i telt, sover man for mye. Jeg pleier å sove med et halvt øye åpent.
LYS VÅKEN: Gunnar Wangen er naturfotograf og lommekjent i Sunnmørsalpene. Han har fått sansen for å ta natta ute, men av helt andre grunner enn at han sover bedre i fjelluft.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.