Naturfotografer er stort sett i bevegelse og mange vil gå så lett som mulig, men uten at det går på bekostning av resultatet. Så hvor går grensa mellom for mye og for lite fotoutstyr på turer?
Programleder Kristin Folsland Olsen har mange års erfaring som friluftsfotograf og deler her sine erfaringer om hvilket fotoutstyr du trenger ute i felten.
KRISTIN FOLSLAND OLSENS RÅD TIL TURFOTOGRAFER:
Ha kameraet lett tilgjengelig. Du kan ikke legge kameraet nederst i sekken eller ha det under alle lagene med klær – du må ha kameraet framme. For eksempel når du padler kajakk. Da har programlederen ofte kameraet i en rumpetaske, dersom det er stille vann og hun ikke bruker spruttrekket. Er det mye bølger kan kameraet oppbevares i en vanntett pose under trekket.
– Det er ganske sjelden jeg har med meg et ordentlig kamerastativ når jeg er ute på tur. Men en liten gorillapod er det mye enklere å ha med i sekken. Den er liten og lett, fungerer som et lite ministativ, og du kan sette den på bakken eller snurre beina rundt en stolpe eller liknende.
Et annet råd for å spare vekt i sekken, er å ha med seg minst mulig utstyr. Ofte holder det med ett objektiv. Hvis du har med deg en normalzoom får du dekket behovet for de fleste situasjoner.
Om vinteren, når det er bitende kulde, er det også viktig å holde batteriene varme. For når det er kaldt så tappes batteriene for strøm. Derfor bør du ha ekstrabatteriene på innerlomma eller nedi BH-en.
Et filter er også noe du kan vurdere å ha med deg. Et polarfilter kan være fint, det fjerner refleksjoner i vann og forsterker fargen på himmelen. Det funker best når sola kommer 90 grader inn fra siden. Du kan vri på filteret og se gjennom søkeren eller på skjermen hvordan motivet endrer seg.
Et ND-filter kan være fint til fotograferinger med lang lukkertid i lyssterke forhold, da de fungerer som et par solbriller på objektivet ditt.
Om du vet at du har en tendens til å være litt klønete eller det er høy risiko for at linsa kan bli utsatt for slag, steinsprut eller møkk, er et UV-filter alltid lurt å ha på objektivet.
– Å ha en pusseklut lett tilgjengelig er et av mine beste tips. For å få bort vannsprut, støvsprut og all slags mulig gris vekk fra linsa, så du får skarpe, klare bilder.
Fotografens siste tips, er å ta bilder på morgenen eller kvelden, når sola står lavere på himmelen. Da er det mykere og varmere lys enn rundt klokka 12, når sola står midt på himmelen og det er veldig harde kontraster og veldig skarpt lys.
Pakkeliste for friluftsfotografer
Kamera
Gorillapod
Normalzoom
Ekstra batterier
Filter
Pusseklut
Se alle episodene av Naturfotoskolen her.
NATURFOTOSKOLEN
Henningsvær-fotografen Kristin Folsland Olsen lærer deg det du trenger å vite for å ta flotte bilder fra turene du går. Lær hvordan du mestrer kamerainnstillingene, komponerer et bilde, velger rett kameraobjektiv eller hvordan du kan eksperimentere deg fram til de beste blinkskuddene.