Hvor hardt og lenge du skal våge utfordre melkesyra i motbakkene kan avhenge av mye. Ikke minst form og erfaring med egen kropp.
Mer viktig er kanskje likevel hva slags terreng du har foran deg. For vår løpsekspert Carl Godager Kaas handler en motbakke om å komme seg raskest mulig opp – uten å få smellen.
– Løping oppover i røft terreng er en blanding at ettbens tåhev, ett bens kneløft og klatring, sier programlederen.
Carl anbefaler heller å løpe med korte steg og rask frekvens, heller enn lange steg og mye kraft.
Det er lov å gå når det blir for bratt
Ikke fordi du er mest sliten eller ferdig mentalt, men fordi kroppen bruker mindre kraft på å løfte seg selv opp enn om man løper.
Bruk armene
Husk å bruke armene og overkroppen aktivt. Det bidrar til å avlaste lårene, som får mest juling når du løper.
Fordel kreftene
Det lønner seg å disponere kreftene. Ikke åpne for hardt. Gjerne saktere tempo i starten av bakken, slik at du kan akselerere etter hvert.
Unngå syre
Jevn stigning gjør det viktig å holde melkesyra på avstand, fordi det vil være få muligheter til å hente seg inn. Det kan ofte være en utfordring i løpskonkurranser.
FØDT TIL Å LØPE – SESONG 2
Født til å løpe får sin andre sesong med Carl Godager Kaas som programleder. Kaas er en merittert orienteringsløper med flere EM-gull og to VM-gull. Vi kan derfor være trygge på at kunnskapen om emnet er i behold. Innslagene kommer til å dreie seg om teknikk, treningsmetoder, løp med kart og trening med barn.
Episode 1: Finn din grunn til å løpe
Episode 2: Få god løpsteknikk
Episode 3: – Ikke løp utenom myra!
Episode 4: Slik løper du mer effektivt i flatt terreng
Episode 6: Slik løper du raskt nedover
Episode 7: Slik trener du med barna
Episode 8: Kart øker gleden