GLIR GJENNOM TERRENGET: Hold hodet i ro, sier løpsekspert Carl Godager Kaas. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter
I den andre episoden av Født til å løpe, tok programleder Carl Godager Kaas for seg grunnleggende løpsteknikk.
Med alt vi lærte herfra i bakhodet, beveger vi oss ut i det ujevne terrenget for å lære hvilke tilpasninger du må gjøre for fortsatt kunne løpe trygt og raskt.
Tilpass steget til terrenget
Flatt terreng er så mangt. Det kan være jevn bunn, steinete underlag eller uoversiktlig, på røtter, lyng, mose og myr. Det er de samme prinsippene som gjelder for skogsstier, som løping i fjellet eller på kyststier.
– Det som er likt uansett terreng, er at ingen steg er like. Det er noe av det jeg liker best med å løpe i terreng, er at du må lete etter det gode stedet å plassere foten, eller justere om underlaget ikke var som forventet, sier orienteringsløper Carl Godager Kaas, i denne episoden av UTEs løpeskole.
Med sko som takler ulikt underlag, kan man kombinere turer ut fra form og lyst. De flate partiene kan benytte til å tenke litt ekstra på et mer effektivt løpssteg. Det er særlig to hensyn å ta:
Hold hodet i ro
Et godt parameter for om du har et effektivt løpesteg i flatt terreng, er om hodet går opp og ned. Ser du på gode løpere, er at de ikke beveger hodet og overkroppen så mye.
Dette klarer de ved å justere steget med terrenget, de stiver av i overkroppen og får all kraften framover. Har du lite erfaring, kan det være lurt å være bevisst på å stive av når det er fast grunn, og svikte litt når det ikke er så fast.
Bruk armene
Bruk armene aktivt. Hvis underlaget er jevnt, bruker man armene aktivt for å holde frekvensen oppe. armene kan kompensere for den ubalansen.
Klarer du å bruke armene aktivt, kan det se ut som du ikke er i ubalanse. Det er det optimale.
Født til å løpe sesong 2
Født til å løpe får sin andre sesong med Carl Godager Kaas som programleder. Kaas er en merittert orienteringsløper med flere EM-gull og to VM-gull. Vi kan derfor være trygge på at kunnskapen om emnet er i behold. Innslagene kommer til å dreie seg om teknikk, treningsmetoder, løp med kart og trening med barn.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.