Vi løper lengre også.
Mens maraton tidligere ble regnet som den ultimate kraftprøven, er det nå vanlige folk i vanlige jobber som løper ultraløp på den doble distansen, gjerne med tøft terreng og mange høydemeter.
Kritiske røster bemerker at vi løper saktere også. Sammenlikning av tider fra mosjonsløp viser at de slanke 70-tallsfolkene, med og uten kinnskjegg, i snitt løp adskillig fortere enn dagens deltakere. Kanskje er det bare bra. Løping er mer rekreasjon enn konkurranse.
Det er i den ånden UTE har testet årets nye terrengløpesko. Vi som har testet er ikke eliteløpere. Om ikke tvert i mot, så i alle fall langt i fra. Vi løper fordi det gir glede og mestring, fordi det kan gjøres over alt og ikke minst i dårlig vær.
Testperioden på våren og forsommeren 2017 ble velsignet med tidvis både vått og kaldt vær, så det ble muligheter for virkelig å teste grepet på underlaget. Vi brukte løpesekker med plass til 3-4 par sko, slik at vi kunne bytte underveis og få mye utbytte av turer på 15-20 kilometer.
Løpesko for sti har hatt en rivende utvikling de siste årene, og vi har testet mange spennende sko, laget med vidt forskjellige tilnærminger.
Det er rett og slett litt vanskelig å velge en favoritt, og det er ikke sikkert du bør heller. En ivrig løper bør ha flere par sko å bytte mellom, for å unngå skader.
Uansett om du skal komplettere skoparken med et spesialisert par, eller kjøper dine første stiløpesko for allsidig bruk, får du gode tips på de neste sidene.
LES OGSÅ: Test av løpejakker
LES OGSÅ: Test av eventyrsykler
Hva vi så etter i testen:
PASSFORM: Det er selvsagt viktig at skoen er behagelig på foten. Mange foretrekker brede sko med god plass, og det er uproblematisk på vei og i lett terreng. På mer tekniske stier er det imidlertid bra med en sko som sitter tettere.
DEMPING: Skoens mellomsåle sørger for demping. Mer demping gir mer komfort, spesielt på hardt underlag.
STABILITET: Skoens konstruksjon og oppbygging bestemmer hvor godt den beskytter deg mot å tråkke over. Erfarne løpere kan klare seg med en mindre stabil sko.
GREP: Godt feste på underlaget er viktig på stiløpesko. Løst underlag og gjørme setter krav til mønster i sålen, mens våte stein og røtter krever myk og seig gummi.
PRESISJON: Stiløpesko bør ha en del egenskaper som ikke er viktige for joggesko på vei. På teknisk sti er vil du ha kontant feste og respons uansett hvor du setter foten. Til klyving i fjellet, kan kanteegenskapene være viktig.
HÆLDROPP: De fleste joggesko har rundt en centimeter mer demping i hælen enn i forfoten, men mange produsenter lager nå sko med mindre forskjell, fordi de mener det gir bedre løpsfølelse og riktigere teknikk. Sko med lavt eller null dropp krever tilvenning og gir støle legger i starten.
LØPSFØLELSE: Denne egenskapen er kanskje den vanskeligste å definere, men samtidig den viktigste. Hvilken sko får deg til å føle deg rask, lett og klar til å forlenge løpeturen?
VEKT: Tunge løpesko er lite inspirerende. Samtidig vil lav vekt vanligvis påvirke noe annet: Demping, grep, stabilitet og/eller slitestyrke.