De nyeste terrengløpeskoen fra kanadiske Arc'teryx er (muligens) oppkalt etter fjellområdet Sylan, som ligger på grensen mellom Norge og Sverige, i fylket Trøndelag og länet Jämtland.
Hvorvidt Sylan er et passende navn på denne litt uvanlige terrengjoggeskoen kommer vi tilbake til..
Først: Hva er forskjellen på Sylan (Ikke-Pro) og Sylan Pro?
Det er kun fargevariasjonene. Så vet du det.
Solid demping
Sylan har tjukk såle med masse rocker – altså at sålen er formet som føttene på en gyngestol. Rocking chair som ikke-fransktalende kanadiere ville sagt. Eller som en kompromissløs pudderski med motsatt spenn, slik de har sansen for i denne skoens hjemland.
Rockerformen er velkjent fra asfaltløpesko, og skal gi mer naturlig bevegelse i steget og litt ekstra krutt i frasparket.
Sålen på Sylan er temmelig tjukk, med seks millimeter dropp ifølge produsenten - det gjør at sålen er nokså tjukk også foran. Sålen er laget med de plastbaserte skum-materialene EVA (samme som Crocs-sandaler) og Polyolefin.
Ytterst har den gummisåle fra italienske Vibram, med mange små og relativt kraftige knaster.
Ellers er skoen laget i luftig nettingmateriale, og lissene kan stues vekk i en lomme på toppen av tunga. Ved ankelen er en slags integrert, kort gamasje / innersokk.
Sylan sitter veldig godt på foten. De oppleves som tighte og presise, og kan nok bli litt trange for en med bred fot.
Undertegnede tester setter pris på en skoskje/skohorn når skoene skal på, men de sitter så godt at den litt krevende prosessen det er å få skoene på – oppleves som en liten pris å betale for presis passform.
Allsidige egenskaper
På asfaltveien like utenfor døra, og etter hvert grusveiene som må forseres for å komme til sti, er joggeskoene aldeles fantastiske.
Ok - sammenlignet med kompromissløse asfaltløpesko finnes selvsagt raskere sko med karbonsåle og sikkert mer rocker, men til terrengløpesko å være er Sylan merkverdig gode å løpe på bilvei med. Rockerformen gir kolossalt smooth fraspark og den tjukke sålen byr på både komfort og spenst.
Samtidig gjør rockeren at flaten man står på er uvant kort.
Akkurat som jeg fryktet på de første kilometerne på grus- og asfaltvei, så er Sylan litt ustabile på tekniske stier med røtter, steiner og variert terreng.
Tjukk såle med mye rocker gir dårlig stabilitet og følelse med underlaget. Det går ut over presisjonen - heldigvis er passformen tett og presis og veier opp noe for stor avstand mellom fotblad og underlag (på grunn av den tjukke sålen med mye demping) samt kort flate å stå på.
Dermed skal du enten være en nokså stødig stiløper for å foretrekke en sko som Arc'teryx Sylan på teknisk krevende stier. De gir ikke like god stabilitet eller følelse med underlaget som terrengløpesko med mindre rocker og tynnere såle.
Men samtidig inspirerer Sylan til å lange ut i høy fart når terrenget og underlaget ikke utfordrer altfor mye. De har godt feste på de fleste typer underlag, og beskytter foten godt i steinur høyt til fjells.
Stiløping er noe helt annet enn å løpe på flatt underlag, og du må jobbe litt for å finne flyten. Jakte den optimale sinnsstemning der alt bare stemmer.
Jeg har selv besteget Storsylen i Sylan utallige ganger, men ville nok ikke valgt Arc'teryx Sylan til den turen. Til det blir skoen for ustabil på de tekniske stiene. Særlig når man er sliten og skal ned fra Storsylen og løpe mange kilometer på sti tilbake til Nedalshytta.
Men for de mer hverdagslige løpeturene, hvor man må forsere noen kilometer på bilvei for å komme til og fra velbrukte stier i marka vil Sylan være et strålende valg for mange - særlig hvis du konkurrerer med klokka. Eller enda viktigere: Klokka til kompisen din.
Arc'teryx Sylan inspirerer til å gi gass, men pass på så du ikke går på trynet.
Sylan kommer også i en versjon med Gore-Tex (koster veiledende 2 599 kroner).
Alle utgavene leveres i egne versjoner for kvinner.
Terrengløpesko påvirker løpsopplevelsen enten du springer på sti, grus eller asfalt. Vi tester løpesko for sti og terreng på ulikt underlag fra de mest kjente merkene.
Vil du oppleve å springe på klassiske, norske fjellstier? Hemsedal har fått sitt første internasjonale fjelløp.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.