/ Løping

Bør du ha Gore-Tex i løpeskoene?

Nesten alle joggeskomerker selger i disse dager terrengløpesko med vanntett Gore-Tex-membran. Holder disse deg tørr på føttene og er de bedre å løpe med i skogen enn sko uten Gore-Tex? Landets beste stiløpere er delt i synet på vanntette joggesko.

Sist oppdatert: 29. oktober 2022 kl 00.00
Løping med Goretex-sko
I SØLA: Du må regne med å bli våt på beina hvis du løper i skogen på høsten. Goretex-sko kan hjelpe litt, neopren- eller ullsokker er også lurt. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 6 minutter

 Ønsker du å løpe i skogen på høsten må du regne med at du kommer til å bli våt. Enten det regner eller ikke så vil skogbunnen være våt og gjørmete. Løper du med lykt i mørket er det ekstra vanskelig å unngå å tråkke i vanndammer og gjørmehull. 

Joggesko med Gore-Tex er vanntette. Våre tidligere tester har vist at du kan senke en Gore-Tex-sko ned i vann uten at det kommer vann inn i skoen, så lenge vannet ikke går høyere enn skoen.

Hoka Goretex-sko
VINTERSKO: Hoka Speedgoat MID er en høy joggesko med Goretex

Likevel er det stor sjanse for at du vil bli våt på beina selv med Gore-Tex i skoene. 

Når du tråkker ut i en vanndam vil vannspruten gjerne gå oppover leggene og anklene. På den måten vil vann renne ned i skoene fra oversiden. Noen sko har tettsittende gamasjer over ankelen, men heller ikke disse kan hindre alt vann fra å renne ned i skoene. 

Nike pegasus trail
MED GORETEX: Nike Pegasus Trail 2 kommer både med og uten Goretex. Du skal ikke løpe mye i skogen før disse er skitne.

En del Gore-Tex-sko vil også kunne slippe inn vann ved lissene, eller gjennom andre små hull i konstruksjonen. 

Gore-Tex-sko hjelper jo litt mot våte føtter, hva er egentlig ulempene?

  • Selv om Gore-Tex er laget for å slippe ut noe svette og kondens vil du med Gore Tex-sko bli klammere på beina enn du blir med luftigere sko. Dette gjør at du blir svettere og dermed våt fra innsiden, selv på tørrere dager da du kanskje ikke tramper rundt i vanndammer. 

  • Gore-Tex-sko er ofte både tyngre og stivere enn tilsvarende sko uten Gore-Tex. Membranen i skoens overdel gjør denne mindre fleksibel og føyelig. Dette gjør at Gore-Tex-sko er stivere å løpe med og kan gi flere trykkpunkter på føttene enn sko uten Gore-Tex.
    Overdelen på Gore-Tex-sko kan bøye seg i skarpere bretter enn sko uten membran, noe som kan gi ubehag under løping. At Gore-Tex-skoene er noe tyngre spiller kanskje ikke så stor rolle om høsten da skoene uansett blir tunge av vann og gjørme, men vanntette sko vil også holde mer på vannet som først kommer inn i skoene. Tråkker du ut i en vanndam som gjør at vann renner inn over skoen med Gore-Tex i skoene, vil ikke vannet renne ut igjen av skoene med en gang. 

  • Gore-Tex-sko er ofte noe dyrere enn tilsvarende sko uten Gore-Tex. 

Å bli våt på beina er kanskje noe vi bare må akseptere når vi løper om høsten? Så lenge vi holder oss i gang skal det litt til før vi begynner å fryse på beina. I lave temperaturer vil det hjelpe litt med ullsokker i skoen. Våre beste ultraløpere anbefaler også bruk av neoprensokker og plastposer. 

Hva er så alternativene til Gore-Tex hvis du ønsker å løpe når det er vått og kaldt?

Malene Haukøy
UTEN GORETEX: Malene Haukøy foretrekker å løpe med myke sko uten Goretex.

Malene Blikken Haukøy  er en av våre mest erfarne terrengløpere og verdensrekordholder i antall høydemeter på et døgn på toppturski. Ultraløperen har mange skopar i løpeskosamlingen, men ingen med Gore-Tex. 

«For meg er det viktig med en lett og myk sko. Sko laget i Gore-Tex-materiale har en tendens til å bli vel stive da materialet er svært tett.» sier stjerna i nett-tv-serien Født til å Løpe. 

Malene Haukøy
FJELLØPER: Malene Haukøy tilbringere flere timer i fjellet med løpesko på beina enn de fleste av oss.

Haukøy føler at hun mister litt følelsen i skoen når den har en stivere Gore-Tex-membran i overdelen.

Hun foretrekker myke sko som puster. 

«Når jeg løper blir jeg stort sett svett på beina, og da ønsker jeg at denne fuktigheten har mulighet til å trekke ut av skoen. Med en Gore-Tex-sko unngår en selvsagt mye fuktighet utenfra, men samtidig holder en på all fuktigheten som blir produsert inne i skoen.» Sier 28-åringen fra Kyrkjebø. 

Tiden vi nå er inne i med mye vått terreng byr på våte sko og kalde tær. Personlig gjør det meg lite å være våt på beina, selv på lange turer, men kulden kan ødelegge selv den fineste løpetur,» sier Malene. 

Hun sverger til neoprensokker i skoene når det blir ordentlig kaldt og vått. 

«Min optimale treningspartner i disse høstmånedene er neoprensokken. Vanlige sokker etterfulgt av neoprensokker gjør at jeg holder føttene varme sjølv i halvfrossen myr. En blir selvsagt våt, men det våte holder seg inne i sokken, og blir fort oppvarma, som i ei våtdrakt. Både neoprensokkene og joggeskoa er lette å vaske og tørker fort, så om en er redd for lukt er dette til å unngå. For meg er våte, skitne sko litt av sjarmen nå på høsten. Det er bare de første stegene ned i gjørma som er litt ubehagelige, resten flyter av seg sjølv så lenge en er varm på beina.» Sier Haukøy. 

Neoprensokker i skoene tar litt større plass enn vanlige sokker, så Malene bruker noen litt romslige sko for at det ikke skal bli for trangt.

Tryggere med vanntette sko

Ultraløper, tindesamler og fjellguide Gjermund Nordskar er på sin side fan av sko med vanntett membran når det kommer til lange løpeturer på fjellet.

Gjermund Nordskar
LIKER VANNTETTE SKO: Gjermund Nordskar løper gjerne med vanntette sko i fjellet på høsten. Foto: Vegard Aasen

 – Jeg foretrekker Gore-Tex eller vannavstøtende sko på lengre løpeturer i variert terreng på høsten. På fjellet kan dette være kritisk for å holde varmen på føttene, sier Nordskar.  

– Vanntette joggesko er ikke et must, men absolutt en fordel hvis man ønsker å løpe lengre turer på høsten i variert terreng med varierte forhold. Viktigheten av å ha vanntette joggesko bør sees i sammenheng med hvilket underlag man ønsker å løpe på. Løper man uansett vær og i mye variert terreng, vil jeg anbefale vanntette sko på høsten, sier tindebestigeren fra Lommedalen. 

Nordskar anbefaler bruk av litt høyere sko når det er som våtest og kaldest. 

«En ting som er lurt å være klar over er at vann kan trenge inn i løpeskoene fordi de er for lave rundt ankelen. Da hjelper det ikke om skoene er vanntette. En løsning på dette problemet er å velge en løpeskomodell med høyt skaft

Det finnes ikke så mange modeller å velge mellom av disse, men en modell jeg kan anbefale i denne kategorien er Salomon sin XA Alpine. Dette er min favoritt høstløpesko i variert terreng og i fjellet på høsten. Den er vannavstøtende og har et høyt og fleksibelt skaft som sørger for at snø og vann ikke trenger inn like lett. 

LØping i myr
VANNTETTE: Sko med Goretex vil kunne holde deg tørrere og varmere litt lengre enn sko uten. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Også Nordskar bruker neoprensokker som et triks for å holde varmen når det er vått og kaldt.

Han kommer også med et annet triks for å holde føttene varme - to plastposer utenpå sokkene, nedi skoene, sikrer at kaldt vann og sørpe ikke når føttene dine.

– Kombinerer du neoprensokker og sko med høyt skaft vil du holde deg lengst tørr og varm på føttene, sier Gjermund Nordskar. 

Publisert 28. oktober 2020 kl 08.00
Sist oppdatert 29. oktober 2022 kl 00.00

Relaterte artikler

Testet: Hoka Tecton X 3

Hokas kvikke terrensko med karbon

Asics Metafuji 2024
Testet: Asics Metafuji Trail

Fulldemper med karbonsåle

Arcteryx Sylan Pro joggesko for sti og terreng gul
Test av Arc´teryx Sylan

Test av Arc'teryx Sylan

nnormal tomir 2.0
Test av Nnormal Tomir 2.0

Test av NNormal Tomir 2.0

Test av Scott Supertrac Ultra RC
Test av Scott Supertrac Ultra RC

Test av Scott Supertrac Ultra RC

pytho 6 2023
Joggesko for sti/grus

 Test av Icebug Pytho 6 

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

VJ XTREME: Stein, sti, røtter. Disse skoene er laget for å takle denne typen terreng. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Test av VJ Xtrm 2

Test av VJ Xtrm 2

TESTET: Asics Fujilite 3. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Test av terrengløpesko

Test av Asics Fujilite 3

Salomon S Lab Sense 8
Test av Salomon S Lab Sense 8

Test av Salomon S Lab Sense 8

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen