Årets mest spennende løpesko til gateløp og trening
Har du mål om å sette pers på maraton, eller vil du bare løpe fort på en 10 km? Årets beste løpesko kan gi deg bedre tider, og sørge for at du tåler flere treningstimer.
KARBON-REVOLUSJON: Alle skoprodusentene har supersko med karbonplate i sålen i 2021. Her er noen av årets råeste sko til trening og konkurranser
Lesetid: 22 minutter
Vi har gjort et dypt dykk i jungelen av joggesko til den ambisiøse gateløperen. Her er det supersko med prestasjonsfremmende karbonplater og sprettent skum. Noen av skoene er superlette og myke, mens andre er stramme og faste i fisken.
Nike ledet an med sine supersko Vaporfly, men nå har de aller fleste andre merkene kommet etter med sko med tilsvarende løsninger.
De fleste produsentenes nye supersko skiller seg radikalt fra de tynne løpeskoene vi brukte til gateløp tidligere. Moderne konkurransesko, som har vist seg å gjøre deg raskere, har ikke bare avstivende karbonplate i mellomsålen. De har også platåsko-høy mellomsåle, buet, såkalt rocker-fasong for å få deg frempå i steget og skum som ikke bare er mykt, men som også gir mer av energien tilbake i steget. Alle disse funksjonene skal gjøre deg raskere, men skal også gjøre løpeturene mindre belastende på føtter og bein.
De letteste konkurranseskoene veier rett under 200 gram i herremodell i størrelse 42. Alle sko med vekt under 240 gram regnes som lette. Vekten er for én sko.
Skoene nevnt her er beregnet på løping på asfalt og fin grus. En tilsvarende oversikt over terrengsko kommer snarlig.
Den revolusjonerende trendsetteren
Nike Vaporfly Next% 2
Pris: 2800 kroner
Vekt: 181 gram størrelse 42
Dropp: 8 mm
Sålehøyde bak: 40 mm
Sålehøyde forfot: 32 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Konkurranser gateløp 5 km til maraton - Fartstrening
Skoene som har satt hele løpeverdenen på hodet har akkurat blitt lansert i andre generasjon. Endringene i forhold til første generasjon er minimale. Tåboksen er blitt litt høyere og overdelen er endret ørlite grann. Fortsatt er det den tjukke, myke mellomsålen med ZoomX-skum, skjeformet karbonplate og superlav vekt som sikrer myk demping, spenst i steget og lette, raske kilometer.
Skoene har faktisk fått noe lavere pris enn forgjengeren. I andre generasjon er fortsatt Vaporfly målestokken for langdistansesko og er fortsatt førstevalget til mange av verdens aller beste løpere, også de som kan velge Alphafly.
Vaporfly Next er en sko som ikke er laget for å tåle milevis med trening. Ei heller er den laget for å løpe på noe annet enn asfalt eller annet jevnt underlag. Bruker du denne på grus går den lett i filler.
Skoenes revolusjonerende fordel ligger ikke bare i den spretne karbonplaten. Den tjukke, dempende sålen gjør også at beina får mindre juling i et maratonløp, slik at du er freshere mot slutten, samt trenger færre dager med restitusjon etter fullført løp.
Vaporfly er såpass myke i hælpartiet at de egner seg i liten grad til rolig jogging. De er heller ikke komfortable å bruke som fritidssko. Er du litt slakk i anklene vil du også kunne oppleve at de er litt krevende å løpe fort i svinger med.
Klassikeren med ny sålehøyde
Nike Air Zoom Pegasus 38
Pris: 1300 kroner
Vekt herre/dame: 265 gram/220 gram
Dropp: 10 mm
Sålehøyde hæl: 24 mm
Sålehøyde forfot: 14 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Alt av trening på asfalt og fin grus
Pegasus er en klassiker i Nike sin joggesko-katalog. Skoen er en lettvekter for hverdagstrening, og kan også brukes på intervall-økter og i konkurranser. Versjon 37 og 38 har vesentlig tykkere mellomsåle enn tidligere generasjoner, slik at dempingen nå er mykere og bedre enn på de tynnere forgjengerne.
Pegasus har tynn overdel og er ikke en superholdbar sko, men yttersålen og mellomsålen tillater løping på både grus og asfalt uten at skoen slites ut.
Til forskjell fra de mye dyrere Vaporfly-modellene er Pegasus laget for daglig trening, og tåler også og brukes på grusveier. Du kan også bruke dem som fritidssko hvis du ønsker det.
Ulovlig supersko til mengdetrening
Nike Air zoom Tempo Next %
Pris: 2250 kroner
Vekt herrer/damer: 259/205
Dropp: 10 mm
Sålehøyde hæl: 42 mm
Sålehøyde forfot: 32 mm
Karbonplate: Nei, men nylonplate
Bruksområde: Mengdetrening - Konkurranser uten skoregler, formtester
Tempo Next er treningsversjonen av den ekstreme konkurranseskoen Alphafly. Også på Tempo Next har Nike funnet plass til store luftputer under tåballen, samt raust med Zoom-skum i mellomsålen for øvrig.
I hælpartiet er det React-skum som står for dempingen. Dette er hakket mindre sprettent enn ZoomX, men også mer holdbart.
Tempo Next% er utstyrt med en stiv nylonplate i mellomsålen. Denne gir stabilitet til den myke dempingen samt spenst i frasparket. Tempo Next er i motsetning til Vaporfly og Alphafly laget for daglig trening og har en mye mer robust konstruksjon og yttersåle enn de to konkurranseskoene. Sålehøyden gjør at disse skoene er forbudt brukt i eliteklassen i gateløp.
Enda mer super enn Vaporfly?
Nike Alphafly Next%
Pris: 3399 kroner
Vekt: 210 gram størrelse 42
Dropp: 4 mm 39/35
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Halvmaraton og maraton-konkurranser. Også 5 og 10 km gateløp
Skoene som hjalp Eliud Kipkhoge da han løp maratondistansen på under to timer er tilgjengelige for oss vanlige dødelige også. Versjonen som selges er noe lavere i sålen enn skoen Kipchoge brukte, men den har likevel maks lovlig høyde for konkurransebruk. I tillegg til den tjukke mellomsålen med ZoomX-skum har skoen store luftputer under tåballen og en langsgående karbonplate for ekstra spenst.
Jakob Ingebrigtsen brukte denne skoen da han satte norgesrekord på 5 km gateløp på 13.28 i mai 2020, men Alphafly er først og fremst tiltenkt de lengste løpene.
Karbonfri med superskum
Nike ZoomX Invincible Run Flyknit
Pris: 2049 kroner
Vekt herre/dame: 280 gram/230 gram
Dropp: 9 mm
Sålehøyde hæl: 33 mm
Sålehøyde forfot: 24 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Konkurranser, mengdetrening, tredemølle og rask løping
Nike sin raske og veldempede treningssko kan på noen områder regnes som en avart av Vaporfly, men uten karbonplata. ZoomX-skum i sålen og luftputer under forfoten skal gi god spenst i steget for raske turer uten ubehag. Ønsker du å la foten bevege seg mer fritt enn den gjør i en karbonsko er ZoomX Invincible Run Nikes karbonfrie alternativ.
ZoomX Invincible Run blir av mange sett på som arvtageren etter Pegasus Turbo, selv om vekten er noe høyere. Sålehøyden er også en del lavere enn på Fly-modellene, noe som gir stødigere løping i svinger og på ujevnt underlag.
Supermyk lettvekter
New Balance FuelCell Rebel v2
Pris: 1600 kroner
Vekt herre/dame: 204 gram/167 gram
Dropp: 6 mm
Sålehøyde hæl: 26 mm
Sålehøyde forfot: 20 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Raske treningsturer, konkurranser
Fuel Cell Rebel i andre generasjon har New Balance sitt spretne og dempende Fuel Cell-skum i rause mengder. New Balance har en litt annerledes lest enn andre merker. Yttersiden av skoen er en jevn bue som er bredest rett bak tåballen. Fuel Cell Rebel V2 er fjærlett og supermyk, men har ikke karbonplate. Den er heller ikke den mest stabile skoen for tunge løpere. Den karbonfrie sålen gir bedre løpsfølelse og god kontakt med underlaget. Yttersålen er forsterket på de stedene slitasjen er høyest.
Overdelen er tynn og gjennomsiktig. Her kan du få valuta for kule sokker.
Fuel Cell Rebel er en lett og myk sko for deg som løper lett og fort. Den har lavere såle enn Fly-skoene til Nike og yttersåle med gummiforsterkninger som gjør den mer grusvennlig enn Nike sine supersko.
Nylansert supersko med karbonplate
New Balance FuelCell RC elite v2
Pris: 2700 kroner
Vekt herre/dame: 235 gram/179 gram
Dropp: 8 mm
Sålehøyde hæl: 39 mm
Sålehøyde forfot: 31 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Konkurranser, raske treningsturer, formtester
Den helt nye versjonen av Fuel Cell RC Elite er en konkurransesko som kan ta opp kampen med Vaporfly og Alphafly. Skoen kommer i salg i slutten av mai. Den har høy såle og stiv, spretten karbonplate. Vekten er noe høyere enn både Vaporfly og Fuel Cell Rebel. Det er spandert noe mer polstring i pløse og overdel enn det Nike gir oss i sine supersko. Lesten er lik som på Fuel Cell Rebel, med bred såle under forfoten og god støtte rundt hælen. Som moderne konkurransesko flest er også New Balance Fuel Cell RC elite aller best rett fram. Vi med slarkete ankler må unne oss litt ekstra svingradius.
Skoens sålehøyde er tilpasset det internasjonale friidrettsforbundets regler for gateløp. Her får du maks stylteeffekt og demping, uten at det skal gå utover frasparket. Prisen er noe lavere enn Vaporfly.
Dempet mengdetreningssko
New Balance Fresh Foam 1080 v11
Pris: 1899 kroner
Vekt herre/dame: 262 gram/ 227 gram
Dropp: 8 mm
Sålehøyde hæl: 30 mm
Sålehøyde forfot: 22 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Langturer og mengdetrening
New Balance 1080 v11 er ellevte generasjon av 1080-skoen. Skoene har i de siste versjonene fått større sålehøyde og mer buet fasong. Tross den tjukke mellomsålen, bestående av New Balance sitt Fresh Foam X-skum er skoene relativt lette.
Mellomsålen er den samme, ganske faste som i 1080 v10. Sålen er også ekstra oppbygget under fotbuen for støtte og stabilitet i steget.
Overdelen på v11 er ny for året. Den består av en elastisk sokkelignende strikket mesh, som New Balance kaller Hypo Knit. Denne skal gi god passform, samtidig som den skal holde foten myndig på plass i skoen. New Balance er relativt brede i forfoten. 1080 v11 har også ganske bred yttersåle for god støtte og stabilitet. Skoen er laget for løping både på asfalt og grus. Den er lett nok til å bruke i konkurranser, men solid nok til å tåle mange mil med trening.
Svensk karbonalternativ
Craft CTM Ultra karbon
Pris: 2599 kroner
Vekt herre/dame: 320 gram/ 260 gram
Dropp: 10 mm
Sålehøyde hæl: 40 mm
Sålehøyde forfot: 30 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Ultraløp, Maraton, Maraton på grus, Mengdetrening
Svenske Craft er ganske ferske i joggeskoverdenen. De markerte seg likevel sterkt da de lanserte karbonskoen CTM Ultra tidlig på våren i 2021. Skoene har maks tillatte sålehøyde og en skjeformet karbonplate i hele skoens lengde.
Den oppsiktsvekkende sebra-mønstrede versjonen som ble vist før lansering er også kommet på markedet. Skoen kommer også i en mer normal blå versjon med hvit mellomsåle.
Som en av de får karbonskoene på markedet er Craft CTM laget for å tåle grovt underlag som grus og lettere terreng. Den er også laget med noe mer støtte i mellomsålen enn de superlette karbonskoene fra Nike og New Balance. Skoene har overdel i lite elastisk mesh. Mellomsålen er laget i det Craft kaller Vault Foam, et skum som er fast, men skal gi god demping og sprett.
Yttersålen er dekket av tre ganske grove gummifelger som både beskytter skummet og gir godt grep på flere underlag. Skoen har buet form og hælpartiet er skråskjært for ekstra rull i steget - minner mye om sålefasongen på Brooks Hyperion Elite 2.
Craft-skoene er ganske tunge sammenlignet med andre karbonsko, men er også laget for å vare lenger, samt tåle daglig trening.
Polstret karbonsko til ultraløp
Hoka One One Carbon X2
Pris: 2400 kroner
Vekt herre/dame: 239 gram/198 gram
Dropp: 5 mm
Sålehøyde hæl: 32 mm
Sålehøyde forfot: 27 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Gateløp, Raske treningsøkter, Maraton og Ultramaraton på fast underlag
Franske Hoka One One må gis æren for at barfot-trenden gikk over og at vi nå alle løper i tjukke, myke sko med buet såle.
Modellen Carbon X2 er Hokas tilsvar til andre merkers karbonsko. X2-modellen er andre generasjon av skoen. Hoka sine sko vekker fortsatt oppsikt med sitt noe klumpete utseende. Vekten på Carbon X2 er ikke den laveste i kategorien, men som alle Hoka-modeller er også denne lettere enn den ser ut.
Mellomsålen er laget i et skummateriale som Hoka kaller Profly. Dette skal gi raust med demping og god spenst. Det unike med Hokas karbonsko er at den både er bredere i fotavtrykket og mer stabil enn konkurrentene. Andre generasjon av Carbon X-skoen har også en spesiell svalehale-hæl som skal gjøre det behagelig å lande på hælen. Den lange hælen gir også ekstra demping i nedoverbakker.
Sammenlignet med søsterskoen Rocket X er Carbon X noe tyngre og bedre dempet, men har tynnere og luftigere overdel.
Hoka One One Carbon X2 er beregnet på lange løp, både maraton og ultraløp er oppgitt som bruksområder. Den ekstra støtten og dempingen kan komme godt med på lange treningsturer også. Yttersålen på Hoka-skoene er i liten grad forsterket med annen gummi enn mellomsåle-skummet. Skoene vil ikke tåle kilometervis med løping på grus.
FRANSK TRENDSETTER
Hoka Clifton Edge
Pris: 1999 kroner
Vekt herre/dame: 245 gram/204 gram
Dropp: 5 mm
Sålehøyde hæl: 29 mm
Sålehøyde forfot: 24 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Mengdetrening og kvikke turer, Fritid
Hoka One One Clifton-serien har vært en kjempesuksess. Hoka Clifton har på mange måter blitt den nye norske folke-skoen. Clifton-serien har kommet til generasjon 7 i standard-versjon. Edge-versjonen ble lansert parallelt i 2020. Clifton Edge følger Hokas suksessoppskrift med tjukk, myk såle og overraskende lav vekt. Hoka-skoene ser klumpete og voldsomme ut, men er lette på foten. Clifton Edge har en ekstra forlenget såle som står et stykke ut fra hælen. Svalehale-formen gir ekstra demping i hællandinger og spesielt i nedoverbakker.
Clifton Edge har lettere mellomsåleskum enn Clifton 7 og har da heller ikke høyere vekt enn mange konkurransesko fra andre merker. Sålehøyden på Hokas sko er ikke lenger så oppsiktsvekkende og dette gjelder også Clifton Edge. Hokas sko, denne inkludert har ganske lite dropp, noe som føles lettløpt, men som også kan belaste akilles litt ekstra. Noen reagerer også litt på den høye, ganske stive hælkappen på Hokas sko.
Clifton Edge er en lett mengdetreningssko som både er stabil og gir god demping. For mange vil den nok også fungere som en komfortabel fritidsko.
Bruksområde: Raske treningsturer på asfalt og fingrus, konkurranser, triatlon
Asics Noosa Tri 13 er som navnet tilsier en sko tiltenkt triatlon. Skoen er en klassiker i Asics-katalogen og er oppkalt etter den australske badebyen Noosa, som er et mekka for triatlonutøvere. Tidligere var Noosa-skoen til Asics en fargerik versjon av modellen DS Trainer. Nye Noosa Tri er lik som skoen Evoride 2. Både Noosa Tri 13 og Evoride 2 er lette sko med middels mye demping og god løpsfølelse.
Sålen er bred og gir god støtte, uten at skoen blir stiv. Fargen på Noosa-skoen er ekstra sprelsk. Evoride 2 er for de som ønsker en med nøytral sko, rent utseendemessig. Skoene har ikke karbonplate, men er likevel velegnet til raske turer og konkurranser, i hvert fall 10 km og halvmaraton.
Yttersålen har litt beskyttelse på utsatte steder, men vil ikke tåle milevis på grus og terreng. Mellomsålen er laget i Asics sin spretne Flytefoam og har tydelig båtform for ekstra driv i frasparket. Gummiknotter på pløsa og løkke bakhælen gjør Noosa Tri-modellen ekstra lett å ta på, selv med våte føtter. Skoene leveres også med hurtiglisser. Asics sine overdeler og passform kan fungere bedre for dem som får ømme tær og andre vondter i sko fra Nike og Hoka.
Superdempet og myk japaner
Asics Novablast
Pris: 1500 kroner
Vekt herre/dame: 263 gram/220 gram
Dropp: 10 mm
Sålehøyde hæl: 32 mm
Sålehøyde forfot: 22 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Raske turer, lengre turer for deg som liker ganske lette sko, men gjerne vil ha mye demping og mye dropp
Novablast er en ganske lett sko med mye demping. Flytefoam blast-skum skal gi ekstra spenst i steget, og realt med demping i landingene. Novablast er ganske bred i forfoten, men har lite støtte under fotbuen og under hælen. Løper du på forfoten føles skoen trygg og myk. Er du en hælløper vil du kunne oppleve skoen som litt ustabil.
Novablast har ekstra stor høydeforskjell mellom hæl og forfot. Dette kan skåne ømme akillessener. Det gjør også at du automatisk for en offensiv løpestil da skoen dytter deg litt frempå i steget.
Asics’ nye supersko
Asics Metaspeed Sky
Pris: 2600 kroner
Vekt herre/dame: 199 gram/165 gram
Dropp: 2 mm
Sålehøyde hæl: 33 mm
Sålehøyde forfot: 31 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Lange gateløp, maraton, halvmaraton, 10 km, konkurranser og raske treningsøkter
Asics kom sent på banen med karbonsko og spesielt med karbonsko med høye, myke såler. Det vakte oppsikt da Sara Hall spurtet til andreplass i fjorårets spesielle London marathon med en prototype av Asics nye maraton-sko.
Skoene er nå lansert på markedet og har også rukket å bli brukt i en rekke konkurranser med godt hell. Vår egen maraton-helt, Sondre Nordstad Moen har satset på denne skoen frem mot maratonløpet i OL i Tokyo. Triatlon-stjernen Kristian Blummenfelt har rukket å vinne både verdensserie i Japan og verdenscup i Portugal med Asics’ nye supersko på beina på løpe-etappen.
Skoene er nesten like lette som Nike Vaporfly, har karbonplate midt i mellomsålen og god tykkelse på sålen. Metaspeed Sky har også Asics’ særegne båtform som skal gi raskere og mer offensivt steg.
Stram, sveitsisk karbonsko
On Cloudboom
Pris: 2399 kroner
Vekt herre/dame: 225 gram/185 gram
Dropp: 9 mm
Sålehøyde hæl: 20 mm
Sålehøyde forfot: 11 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Konkurranser fra 10 km til maraton, raske treningsturer og mølle-intervaller
Sveitsiske On sine sko har et spesielt utseende. Boblene under skoen skal gi en dobbel dempe- og fjæringseffekt. Skummet de er laget av demper og spretter, samtidig som boblene også komprimeres og demper og fjærer mekanisk. Cloudboom er en karbonsko med tydelig båtform. Yttersålen er som på alle On-sko preget av dype kanaler mellom boblene. Solid gummi dekker de delen av sålen som tar nedi bakken under løping. Overdelen på Cloudboom er superluftig. Pløsa er tynn og løs, samtidig som selve åpningen i skoen er stor. Skoen bygger lavt rundt ankelen.
Sammenlignet med andre merkers supersko har On tilsvarende karbonplate. On kaller sin plate for Speedboard. Platen sitter mellom to lag Helion superskum som i tillegg er formet i Ons spesielle bobleform. On Cloudboom er tross karbonplaten en ganske tradisjonell gateløp-sko. Den har tynn mellomsåle og er hard mot underlaget. Sprett og demping håndteres av karbonplaten og de tynne skumlagene, men dette er en sko som er mindre tilgivende enn de tjukke superskoene fra Nike, New Balance, Hoka og Asics. Cloudboom gir direkte fraspark mot underlaget og spenst fra karbonplaten, men du må selv sørge for at føttene og leggene dine tåler den røffe behandlingen. Selv om On har en enda tynnere og lettere karbonsko i modellen Cloudflash, føler vi at også Cloudboom er best på kortere løp, opp til 10 km og gjerne stafettetapper. Passformen er smalere enn på en del andre sko.
Grøvdals rekordsko
Adidas Adizero Adios Pro
Pris: 2149 kroner
Vekt herre: 225 gram i størrelse 42
Dropp: 7,5 mm
Sålehøyde hæl: 39 mm
Sålehøyde forfot: 31,5 mm
Karbonplate: Ja - runde karbonstenger i mellomsålen
Bruksområde: Konkurranser - 5 km til maraton. Raske treningsturer og intervalløkter på asfalt/bane/mølle.
Hvis vi ser på resultater fra store løp er det ingen sko som har klart å matche Nike sine Vaporfly så bra som Adidas sin nye supersko. Siden lanseringen har løpere satt flere verdensrekorder på halvmaraton i disse skoene. 57.32-løpet av Kibiwott Kandie fra Valencia halvmaraton i desember er fortsatt gjeldende verdensrekord for herrer. Vår egen Karoline Bjerkeli Grøvdal har også løpt tidenes raskeste fem-kilometer på asfalt med disse skoene. Selv om rekorden til Grøvdal aldri vil bli godkjent, er tiden som ble brukt på 5 kilometeren rundt Maarud-fabrikken et faktum.
Skoene følger suksessoppskriften til Vaporfly. De har maksimalt lovlig sålehøyde og stive karbonstenger i mellomsålen. Lightstrike-skummet er laget for å gi maksimal spenst og fraspark. Yttersålen er glatt og nesten uten forsterkninger og vil ikke tåle mange meterne på grusvei. Adidas’ superskos sålehøyde gir stylteeffekt i steget. Karbonstengene gir sprett i frasparket samtidig som tærne kan bedra hver for seg. Prisen er den del lavere enn superskoene til Nike.
Myk og moteriktig mengdesko
Adidas Ultraboost 21
Pris: 1949 kroner
Vekt herre: 340 gram
Dropp: 10 mm
Sålehøyde hæl: 30,5 mm
Sålehøyde forfot: 20,5 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Lange treningsturer, Tyngre løpere, Fritid,
Adidas sin maksimalt dempende sko har sokkelignende overdel og tjukk mellomsåle i Boost-skum. Før karbonplater og Nikes superskum kom på markedet var det Adidas sitt Boost-skum som var regnet som det mest spretne og effektive på markedet. Skummet består av skumbobler som skal gi mye av energien tilbake i frasparket når de komprimeres.
Ultraboost 21 er på ingen måte noen konkurransesko. Den er relativt tung, men er også stabil og solid. Er du selv ganske tung i steget og er på utkikk etter en sko med mye demping og høy komfort kan Ultraboost 21 være verdt en titt, men aller mest er dette en høyteknologisk fritidssko for dem som ønsker en joggeskos komfort i hverdagen. Utvalget farger gjenspeiler denne skoens mote-tilnærming.
Lett, sprettent og buet fra Brooks
Brooks Hyperion Elite 2
Pris: 2600 kroner
Vekt herre: 215 gram
Dropp: 8 mm
Sålehøyde hæl: 32 mm
Sålehøyde forfot: 24 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Konkurranser på gate 5 km til maraton, rask trening,
Amerikanske Brooks har kommet seg på bølgen av platåsko med karbonplate. Hyperion Elite 2 har tjukk mellomsålen i et skummateriale Brooks kaller DNA flash. Som alle moderne mellomsåle-skum er dette laget for å gi god sprett og mye støtdemping. Skoen har tydelig buet båtform lik den vi ser både på Asics og Saucony sine maksimalistiske sko. Hælpartiet er skåret skrått for at du skal rulle raskt videre hvis du setter hælen i bakken først. Skoen er likevel best for dem som løper på mellom- eller forfot.
Brooks har ikke makset ut helt på sålehøyden, men Hyperion Elite 2 gir likevel ekstra steglengde og akillesvennlig dropp på 8 mm.
Overdelen er laget i ett stykke og lissene er flatere enn dem vi oftest ser hos andre skoprodusenter.
Yttersålen består av små gummifelt som er limt fast på mellomsålen. Løper du på grus vil du raskt få sår i selve mellomsålen.
Karbonfri sone fra Salomon
Salomon S/lab Phantasm
Pris: 1900 kroner
Vekt herre: 199 gram
Dropp: 6 mm
Sålehøyde hæl: 20 mm
Sålehøyde forfot: 14 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Gateløp, Intervalløkter, raske treningsøkter på asfalt/bane
Salomon sin supersko skulle bli lansert med brask og bram og ny 24-timers-rekord på bane i fjor høst. Salomons superstjerne Killan Jornet hadde tatt seg ned fra fjellsidene for å løpe så mange runder som mulig i løpet av et døgn på en frossen friidrettsbane i Måndalen i Norge. De nye, superlette Phantasm-skoene var utviklet spesielt for Kilians forsøk på å sette rekorder også på flate løp. Rekordforsøket til Kilian endte på sykehuset etter 10 timer i minusgrader, men skoen finnes nå på markedet. I motsetning til nesten alle andre skomerker har Salomon droppet karbonplate i sine lette konkurransesko. Phantasm-skoen er mer lignende tradisjonelle gateløpsko med tynn såle og lav vekt enn moderne supersko med høy såle og stiv karbonplate.
Skoene har en buet båtform for effektivt fraspark og en yttersåle med mer fokus på lav vekt enn holdbarhet på grus. Overdelen er tynn og luftig.
Første reale Vaporfly-rival
Saucony Endorphin Pro
Pris: 2600 kroner
Vekt herre/dame: 215 gram/179 gram
Dropp: 8 mm
Sålehøyde hæl: 35 mm
Sålehøyde forfot: 27 mm
Karbonplate: Ja
Bruksområde: Konkurranser, Maraton, Halvmaraton, 10 km. Raske treningsturer
Sauconys Vaporfly-killer har karbonflate og buet fasong. SKummet i mellomsålen, som Saucony kaller PWRRUN PB er oppgitt til å være 40 % lettere enn EVA og ha hele 88 prosent bedre energi-retur. Saucony sin supersko har noe kraftigere overdel enn de andre superskoene på markedet.
De har også noe mer støtte enn skoene fra Nike og Adidas. Yttersålen er dekket med gummifelter som gir bedre grep og beskytter pebax-skummet mot steiner og slitasje. Saucony-skoene er laget noe mer robust enn de andre superskoene og bør tåle en del treningskilometer også. Samtidig har Saucony også modellen Endorphin Speed for de raske treningsturene. Den har plate i nylon i stedet for karbon, veier 10 gram mer og koster 300 kroner mindre.
Høy, stiv og stabil
Saucony Endorphin Shift
Pris: 1800 kroner
Vekt herre/dame: 286 gram/269 gram
Dropp: 4 mm
Sålehøyde hæl: 38 mm
Sålehøyde forfot: 34 mm
Karbonplate: Nei
Bruksområde: Mengdetrening, Kvikke treningsturer og lange rolige turer.
Shift er arbeidshesten i Sauconys helt nye Endorphin-serie. Den har ingen plate i mellomsålen, men samme buede form som de lettere konkurransemodellene Pro og Speed. Endorphin SHift har høy, støtdempende såle, som samtidig er støttende både under fotbuen og rundt hælen. Endorphin Shift har en mye fastere følelse enn f.eks Novablast fra Asics, selv om bruksområdet er det samme: Mengdetrening for løpere som ønsker lav vekt, men også mye demping. Skoens buefasong skal gi noe av karbonplatens fordeler, ved at du får en fin rulling i steget og blir tvunget fremover på skoen.
Endorphin Shift har som Pro-modellen ganske kraftig overdel. Denne holder godt på foten, men kan også føles noe stivere og grovere mot foten. Den er uansett mer holdbar enn de superluftige nettingmaterialene på en del av de andre skoene.
Bruksområde: Konkurranser og raske treningsturer på asfalt, grus og lett terreng
Britiske Inov8 er kjent for sine kompromissløse terrengsko. Roadclaw er som navnet tilsier merkets asfalt-variant. Skoene er en mer tradisjonell medium-vektssko enn mange av dagens maksimalistiske modeller. Mellomsålen er ganske tynn, men har like mye dropp som de høyere skoene fra andre produsenter.
Yttersålen er bred og gir god støtte, også på grus og i lettere terreng. Frontpartiet på Inov8 Roadclaw er ganske bredt og butt og kan passe dem med bred forfot godt. Skoene har myk fleks og mellomsåleskum som Inov8 kaller Powerflow+. Tvergående spor i yttersålen gjør at skoen bøyer seg lett med foten og gir god kontakt med underlaget.
Den er lettløpt både på grus og asfalt, men har ikke den samme spretteffekten eller stylteeffekten de høye karbonskoene kan ha. Den lave byggehøyden gir god trygghet i skarpe svinger, også når leggene og knærne skjelver på slutten av et løp.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.